Προς… αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών στο ΧΑ

Στοίχημα για αρνητικό… σερί συναλλαγών «βάζει» η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη «εγκλωβισμένο» στις 1.520 μονάδες (-0,3%). Υψηλότερα Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, MIG, ΟΠΑΠ. Συναλλαγές μερικών… ευρώ ακόμη για μετοχές του 40άρη.

Για αρνητικό… σερί συναλλαγών πηγαίνει η συνεδρίαση, καθώς στις 13:30 ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 21,4 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία μάλιστα τα 4,7 είχαν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής.

Μεταξύ φθορά και αφθαρσίας παραμένει εγκλωβισμένο το ΧΑ με ενδεικτική την διακύμανση των βασικών δεικτών, μετοχών σε όλο και στενότερο εύρος αφού ο Γενικός κυμαίνεται στις 1.525, ο FTSE 20 πέριξ των 725 μονάδων.

Σε έναν τέτοιο περιβάλλον το… στοίχημα της ημέρας φαίνεται να είναι όχι τόσο η διακύμανση συγκεκριμένων δεικτών, μετοχών όσο η «επίτευξη» ακόμη ενός αρνητικού επιπέδου (συναλλαγών) ενδεικτικότερο της γενικότερης απαξίας του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Προεξοφλητικός μηχανισμός το χρηματιστήριο κινείται, όταν πράγματι υπάρχει κάτι ουσιαστικό για να προεξοφληθεί, όταν στο… ταμπλώ αποτυπώνονται ουσιώδεις κινήσεις κυρίως στο οικονομικό επίπεδο.

Στον εγκλωβισμό του ΧΑ αποτυπώνεται- κατά την εκτίμηση μας- ο αυτοεγκλωβισμός της ίδιας της οικονομίας, των μέτρων που λαμβάνονται χωρίς ορατές μέχρι τώρα ενδείξεις βελτίωσης, της ασφυξίας στην αγορά, την δραματική έλλειψη ρευστότητας κυρίως της αναποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών ρυθμίσεων. Και βεβαίως της παντελούς απουσίας… ψηγμάτων αναπτυξιακής πολιτικής και στοιχειώδους οράματος για το εγχώριο επιχειρείν, τον επαγγελματία.

Στα διαδικαστικά, με μικρές διακυμάνσεις συγκεκριμένων μετοχών επιτυγχάνεται η ισορροπία τόσο για τον τραπεζικό δείκτη όσο για τον 20άρη, καθώς οι μεν Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα αντιδρούν υψηλότερα οι δε ΔΕΗ, Coca Cola, OTE υποχωρούν λίγο χαμηλότερα.

Εξισορροπεί η μετοχή της Εθνικής στα 9,70-9,80 ευρώ με τις περισσότερες συναλλαγές από τις μετοχές του FTSE 20. Στα 4,35 ευρώ η Eurobank, στα 4,41 ευρώ η Alpha Bank, στα 5,96 τα Ελ.Πε, στα 18,30 η CCH, στα 4,10 ο Μυτιληναίος, στα 8,15 η ΜΟΗ.

Η μετοχή της Βιοχάλκο, που τις τελευταίες συνεδριάσεις έδωσε (με ορισμένες θυγατρικές της) μία μικρή κίνηση υποχωρεί κατά 0,5% στα 3,89 ευρώ. Εως 0,7% υποχωρεί ο FTSEM 40 με τη Μέτκα να διορθώνει έως 1,4% στα 8,46 ευρώ, την Alapis στα 2,09 ευρώ, τον Βωβό στα 2,05 ευρώ.

Από τις μετοχές αυτής της κατηγορίας Frigoglass στα 8,75 και Φουρλής στα 6,69 ευρώ συνεχίζουν ανοδικά αν και στη Frigoglass είχαν αλλάξει χέρια όλες και όλες 408 μετοχές (στις 13:55). Στα 0,36 ευρώ η Γενική στην εμφανή- τελευταία- προσπάθεια της να απομακρυνθεί από την τιμή-όριο των 0,30 ευρώ με τρέχουσα στα 0,36 ευρώ. Στα 0,83 ευρώ η Proton Bank, στα 4,66 ευρώ τα ΚΑΕ με τον… αστρονομικό αριθμό των 27(!) τεμαχίων (στις 13:56).

Αλλά μόλις 10 μετοχές είχαν αλλάξει χέρια και στη μετοχή του Σαράντη (3,82 ευρώ) ενδεικτικές του γενικότερα απαξιωμένου κλίματος και των διαθέσεων που τείνουν να παγιωθούν σχεδόν στο σύνολο του ταμπλώ.

Δεν είναι τυχαίο, πως στην τελευταία της αναφορά η HSBC για την ελληνική αγορά «αναγνωρίζει» μόλις πέντε (5) μετοχές εισηγμένων εταιρειών με ότι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Και είναι άξιον αναφοράς, πως (και) το ΧΑ έχει αφεθεί στην… μοίρα του από υπεύθυνους και «υπεύθυνους» από αρμόδιους και «αρμόδιους» χωρίς ουδείς να… ιδρώνει για αυτή την άθλια κατάσταση.

Από την χαμηλότερη κατηγορία- SC80- ξεχωρίζει και σήμερα η Eurodrip στα 0,75 ευρώ (με συναλλαγές 150 χιλιάδων τεμαχίων), ενώ συγκριτικά υψηλότεροι τζίροι γίνονται σε Ασπίδα (0,38 ευρώ), VellGroup (0,86), Γαλαξείδι στα 0,39 ευρώ. Στα 0,33 ευρώ η Ιντρακάτ, στα 0,38 ο Δρομέας φαίνεται να σχηματίζουν (με άλλες του…ταμπλώ) μία ομάδα μετοχών που αν μη τι άλλο έχουν κάποιο κίνητρο για τους βασικούς μετόχους και όσους ασχολούνται ενεργότερα με αυτές. Του να μην υποχωρήσουν χαμηλότερα του ορίου των 0,30 ευρώ και να αποφύγουν την υποβάθμιση στην κατηγορία Ειδικών Χαρακτηριστικών. Αν είναι δυνατόν…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v