Ισχυρή διόρθωση έως τη στήριξη των 1.560

Παρά την ακραία διόρθωση της ΕΤΕ έως 9,6% ο ΓΔ "κράτησε" τις 1.560 μονάδες. Με απώλειες έως 2,7% και την πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών χαμηλότερα. Αντιδρούν Κύπρου, Jumbo, Motor Oil.

Στα πρώτα 1-15΄της συνεδρίασης "δοκιμάσθηκε" η στήριξη των 1.560 μονάδων με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει οριακά χαμηλότερα..

Ο λόγος στην αναπόφευκτη, ακραία, υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής προς τα 9,2 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό, πως στις 11.10 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 39,5 εκατ. ευρώ από τα οποία 25,6 είχαν πραγματοποιηθεί στην τραπεζική μετοχή.

Εως 9,6% χαμηλότερα η Εθνική, με αθρόα προσφορά, κυρίως από βραχυπρόθεσμους παίκτες, που ακολουθούν και σε άλλους τίτλους του κλάδου. Ετσι οι Eurobank-AlphaBank διορθώνουν έως 4,8% στα 5,10 και 5,20 ευρώ αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η …συμπεριφορά και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που με διόρθωση 3,4% υποχωρεί στα 4,48 ευρώ. Η Εθνική μπορεί να σημειώνει, πως…δεν συζητά με άλλη τράπεζα ωστόσο στην αγορά πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται για τον ενδεχόμενο ρόλο του ΤΤ και των παράπλευρων εξελίξεων που μπορεί να πυροδοτήσει για άλλους ομίλους.

Χαμηλότερα αλλά με απώλειες έως 0,8% οι περισσότερες ευρωαγορές και με τον DAX στην Φρανκφούρτη πάνω από τις 6.050 μονάδες. Η διεθνής συγκυρία στέκεται μάλλον…ουδέτερη προς ΧΑ, που διορθώνει ελέω ραγδαίων εξελίξεων στις τράπεζες με επίκεντρο την Εθνική.

Προσωπικά θα επιμείνουμε στην εστίαση μας στον όμιλο (που δεν μπορεί να είναι ελληνικός…) που θα αποκτήσει έως το 20% της τουρκικής θυγατρικής. Αυτό γιατί πιθανότατα θα θέτει υποψηφιότητα για πιθανή παράλληλη παρουσία και στον εγχώριο κλάδο.

Προσώρας η αγορά "μετρά" την έκταση της διόρθωσης, τα περιθώρια επιβεβαίωσης των στηρίξεων για Εθνική, τραπεζικό δείκτη και ΓΔ, με την προυπόθεση πως οι 1.560 μονάδες θα αποτελέσουν σημείο στήριξης και αναφοράς.

Ακόμη καλύτερα θα ήταν στην περίπτωση που για τον ΓΔ λειτουργούσαν σαν σημείο αναφοράς οι 1.580 μονάδες αλλά και αυτό θα φανεί άμεσα στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Στα 19,60 ευρώ…ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις "πλάτη βάζει" η CCH/3 Ε, ενώ Κύπρου, Jumbo, Motor Oil και δευτερευόντως Τιτάν σημειώνουν συγκριτικά καλύτερη διακύμανση.

Μάλιστα θα μπορούσε νε ειπωθεί πως η μετοχή της Κύπρου με την διακύμανση της (στα 3,99 ευρώ) δείχνει την διαφορά μεταξύ δύο ομίλων που προχωρούν (ή ανακοινώνουν πως θα προχωρήσουν ) σε α.μ.κεφαλαίου.

Πριν από λίγο στις 11.17 ο ΓΔ υποχωρεί έως 2,6% στις 1.577 μονάδες, ο 20άρης στις 765 με την Εθνική να "παλεύει" στα 9,4 ευρώ και -9,4% χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v