Εθνική υπόθεση η βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα τόσο για το ΓΔ όσο και για τη μετοχή της Εθνικής που σημείωσε πτώση 6,44%. Οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 95,5% του τζίρου και η ΕΤΕ το 50%. Απώλειες για ΠΕΙΡ, Αlpha. Κέρδη για Κύπρου.

Η αναγγελθείσα αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής (για την οποία προϊδέασε η στήλη σαφώς νωρίτερα στο χθεσινό σχόλιο), δημιουργεί ακόμα πιο “περιοριστικούς όρους”, για το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται στο Χ.Α.

Μία πρώτη γεύση έδωσε η σημερινή συνεδρίαση, όπου οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 95,5% του τζίρου και η μετοχή της Εθνικής το 50% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Σημαντικές οι ανακατατάξεις και στην πρώτη επτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (7,06 δισ), Εθνική (5,91 δισ), ΟΠΑΠ (3,82 δισ), Κύπρου (3,14 δισ), ΟΤΕ (2,84 δισ), ΔΕΗ (2,784 δισ), Alpha Bank (2,778 δισ), Eurobank (2,74 δισ).

Καθίσταται πασιφανές ότι βραχυπρόθεσμα ο τίτλος της “μεγάλης μας φίλης” μπαίνει σε περίοδο σημαντικής “ταλαιπωρίας” – μεταβλητότητας, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, μπουν οι νέες μετοχές και οι “γρήγοροι” πάρουν τα κέρδη τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Δείκτη του Χ.Α.

Ασφαλώς και οι φήμες – εκτιμήσεις όσον αφορά τις επικείμενες ανακατατάξεις θα πυκνώσουν και αυτό θα βοηθήσει την αύξηση της μεταβλητότητας, ενώ άγνωστο παραμένει το πόσοι βραχυπρόθεσμοι “παίκτες” θα επιλέξουν να ρευστοποιήσουν και άλλους τίτλους (Τραπεζικούς και μη) προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση εκμεταλλευόμενοι το σημαντικότατο discount της έκδοσης και ποιες “καραμπόλες” θα δημιουργηθούν από δρομολογούμενες αυξήσεις άλλων Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Και όλα αυτά σε μία Αγορά με σημαντικά περιορισμένη ρευστότητα.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την μεταβλητότητα που επανεμφανίστηκε στις διεθνείς Αγορές, όσοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται για την ταχύτητα των κινήσεών τους.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τελική έκβαση της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τόσο για τον τίτλο της Εθνικής, όσο και για τον Γενικό Δείκτη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας άνοιξε στα 9,46 ευρώ με απώλειες 9,04% και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 9,14 ευρώ, όπου οι απώλειες έφθασαν στο -12,12%, ενώ ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1557,24 μονάδες με απώλειες 3,77%.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με “gap down” και γρήγορα βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1557,24 μονάδων (10.39).

Από εκεί και πέρα κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αναρριχήθηκε και έκλεισε στις 1586,62 μονάδες με απώλειες 1,96%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 31 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 169 εκατ. από τα οποία τα 3,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή, αλλά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 116 πτωτικών και 31 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 19,7%.

Στο ταμπλό του 20αρη λίγες οι θετικές διαφοροποιήσεις. Τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+2,28%) και Μυτιληναίο (+3,17%, εν μέσω φημών για σημαντική συμφωνία στον χώρο του φυσικού αερίου που έδωσαν και το +2,94% για την Μέτκα), θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Jumbo.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-6,44%) και Πειραιώς (-5,44%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Alpha Bank, Eurobank.

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για την Αγροτική και του 2% για ΟΠΑΠ, Τιτάνα και Ταχ. Ταμιευτήριο. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα κυριαρχήσει και στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις, ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα θα επηρεασθεί και από τις πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Από εκεί και πέρα τα μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών συνεχίζουν να δείχνουν ότι δεν είναι με την πλευρά των αισιόδοξων.

Τέσσερις μήνες μετά το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλα τα στοιχεία για τις χρηματικές της συναλλαγές, καταγγέλλει ο επικεφαλής της Eurostat λίγο πριν από την επίσκεψη στελεχών της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

Το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg σχολιάζει πως οι πενταπλάσιες αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων από τις αντίστοιχες Γερμανικών τίτλων είναι “μια ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν πως η Χώρα θα χρειαστεί να αναδιοργανώσει το χρέος της”.

Εν τω μεταξύ νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της Γερμανικής οικονομίας προέκυψαν σήμερα, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1%. Η εικόνα της επιβράδυνσης αποτυπώνεται και στο εμπορικό ισοζύγιο της Χώρας. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας ενισχύθηκε τον Ιούλιο στα 12,7 δισ. ευρώ, από 12,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, όμως οι αναλυτές -βάσει δημοσκόπησης του Reuters- προέβλεπαν μεγαλύτερη αύξηση στα 12,9 δισ. ευρώ.

Συνεχίζουν να δείχνουν απαισιόδοξα τα μηνύματα και από το μέτωπο των ομολόγων, καθώς περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε η απόδοση των Ελληνικών ομολόγων με το spread του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου να ξεπερνά τις 965 μονάδες βάσης εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την κρίση του Ευρωπαϊκού χρέους, ενώ ιστορικά υψηλά είδαν τα spreads Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

Εξ ίσου αρνητικά, αν όχι αρνητικότερα και τα νέα από το εσωτερικό, καθώς εντείνεται η ύφεση στην Ελλάδα, με την υποχώρηση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο να προσδιορίζεται στο 3,7% έναντι προηγούμενης εκτίμησης στο 3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Ραγδαία επιδείνωση του κρατικού πιστωτικού ρίσκου και σημαντική ενίσχυση της αποστροφής για το χρέος των ασθενέστερων Περιφερειακών Κρατών της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Νίκος Σκουριάς.

Μάλιστα, οι έντονες πιέσεις στα κρατικά χρεόγραφα των αποδυναμωμένων δημοσιονομικά Ιρλανδία και Πορτογαλία οδήγησαν τα περιθώρια απόδοσης των 10ετών τίτλων τους έναντι του Γερμανικού Bund σε νέα υψηλά, ξεπερνώντας τα επίπεδα της 7ης Μάιου όταν και κορυφώθηκε η προηγούμενη κρίση Κρατικού χρέους λίγο πριν την ενεργοποίηση του μεικτού μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη όξυνσης και μετάδοσης του “Ελληνικού ιού” και στις υπόλοιπες ευάλωτες δημοσιονομικά Ευρωπαϊκές Χώρες.

Αφορμή αποτέλεσαν μια σειρά αρνητικών και ανησυχητικών νέων αναφορικά με την ευρωστία του Ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Το έναυσμα έδωσε η έκθεση της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών (BdB) που επισήμανε ότι οι σημαντικότερες Γερμανικές Τράπεζες πιθανόν να χρειαστούν μια κεφαλαιακή ενίσχυση 105 δισ. ευρώ για τα συμμορφωθούν με τις επιταγές της Βασιλείας ΙΙΙ.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε επίσης δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο έκρινε ως πολύ χαλαρά και αναξιόπιστα τα πρόσφατα “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, καθώς πολλά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποτίμησαν εσκεμμένα την πραγματική έκθεσή τους σε Κρατικά χρεόγραφα υψηλού ρίσκου της Ευρωζώνης.

Τις ανησυχίες ενέτεινε, τέλος, η προβληματική κατάσταση της κρατικοποιημένης από τον Ιανουάριο του 2009 Ιρλανδικής Anglo Irish Bank, η οποία απαιτεί νέα ενίσχυση 25 δισ. ευρώ, πλέον των ήδη καταβληθέντων 22,9 δισ. ευρώ που έχει κοστίσει η διάσωσή της, ποσό δυσβάσταχτο για τα Κρατικά δημοσιονομικά μεγέθη, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φήμες περί εκκαθάρισης και χρεοκοπίας της.

Στα πιο πάνω θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει και τα μεγάλα ερωτηματικά που εγείρουν οι αυξημένες δανειακές ανάγκες των Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης που εκτιμάται ότι θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες χρηματοδότησής των PIGS και θα εκτινάξουν το κόστος δανεισμού τους.

Το μήνυμα που στέλνει η Αγορά είναι ξεκάθαρο. Το ρίσκο χρεοκοπίας ή αναδιοργάνωσης του Δημοσίου χρέους δεν έχει απαλειφθεί και παραμένει ουσιαστικό και πολύ πιθανό. Για όσο διάστημα θα κυριαρχούν η δυσπιστία έναντι της επιτυχούς υλοποίησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της προώθησης των δομικών αλλαγών αλλά και η αναξιοπιστία του Ελληνικού Κράτους, spread και CDS δεν έχουν καμιά τύχη να απεγκλωβιστούν από τα υψηλά επίπεδα όπου κινούνται., τονίζει με σημασία ο κ. Σκουριάς.

Επιφυλακτικός έως συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος, καθώς οι δύο τελευταίες αρνητικές συνεδριάσεις άλλαξαν την εικόνα (προς το αρνητικό) των περισσότερων διαγραμμάτων.

Σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, ιδιαίτερα πικρή είναι η γεύση, που αφήνει ο ημερήσιος διαγραμματικός σχηματισμός του Γενικού Δείκτη, καθώς επέστρεψε για μια ακόμα φορά στα γνώριμα επίπεδα τιμών, που εκτείνονται κάτω από τη γραμμική αντίσταση των 1640 μονάδων. Ζητούμενο για τη συνέχεια ήταν η συμπεριφορά του Δείκτη σε μια πιθανή προσέγγιση της mini ζώνης στήριξης των 1598 με 1582 μονάδων.

Η σθεναρή διατήρηση της εν λόγω ζώνης θα δημιουργούσε έναν ιδιόμορφο ανάποδο σχηματισμό “Head & Shoulders” με τη “neckline” να αποκρυπτογραφείται στις 1670 μονάδες περίπου.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, όπου πραγματοποιηθεί επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 1582 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για τη προσέγγιση της ισχυρής γραμμής στήριξης στις 1534 μονάδες.

Εννοείται φυσικά ότι η καθοδική καταστρατήγηση της εν λόγω γραμμής θα ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας” απελευθερώνοντας το πεδίο για τη καταγραφή τιμών (1414 με 1383 μον.), που τόσο δύσκολα διακρατήθηκαν τους περασμένους μήνες, σενάριο το οποίο είναι ιδιαίτερα απευχκτέο.

Καθαρά απαισιόδοξος, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς, δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, που εκτιμά ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των διακυμάνσεων αφού η σημαντική για τα δεδομένα της συγκυρίας αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να αυξήσει την προσφορά τίτλων σε όλο το φάσμα της Αγοράς.

Στις προηγούμενες, μεγαλύτερες, αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας (2009 και 2006) η άμεση υποχώρηση των τιμών ήταν της τάξεως του 20% επίπεδα τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγιστούν και στην παρούσα φάση.

Η Αγορά από χθες έχει μπει σε φάση ταλαιπωρίας αφού η τρίμηνη διάρκεια των διαδικασιών της αύξησης και συγκέντρωσης του κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα (Αύξηση Κεφαλαίου Τρ. Κύπρου, Αποκρατικοποίηση ΤΤ – ΑΤΕ) θα αυξήσει το βαθμό μεταβλητότητας.

Η χαμηλή τιμή της αύξησης (5,2 ευρώ) καθώς και η υψηλή τιμή του δικαιώματος που θα προκύψει θα δημιουργήσουν συνθήκες αντισταθμιστικής κερδοσκοπίας ενώ το εγχείρημα θα έχει έναν ακόμα παράγοντα ρίσκου ο οποίος σχετίζεται με το τίμημα πώλησης του 20% της Finansbank.

Κομβικές ημερομηνίες για το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι:

Η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης.

Η ημερομηνία αποκοπής των δικαιωμάτων προτίμησης

Η λήξη της αύξησης του κεφαλαίου

Η ημερομηνία διαπραγμάτευσης των 121,4 εκατ. νέων μετοχών.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, επιβεβαιωμένο κλείσιμο κάτω από τις 1600 μονάδες επιβάλει την περικοπή ζημιών και συντηρητικότερες επενδυτικές τακτικές τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αύξησης.

Δεν θα αποκλείεται το ενδεχόμενο γρήγορης επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών (1383 μονάδες) σε ένα συνδυασμό διόρθωσης των ξένων Αγορών και απουσίας εγχώριων νέων που θα μπορούσαν να περιορίσουν την πίεση από την αύξηση της προσφοράς των Τραπεζικών μετοχών.

Δανεισμός τίτλων-Ανοιχτές πωλήσεις

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που βοήθησε στην αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφώς υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε discount 1%.

Σημαντικές πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14326, τιμή εκκαθάρισης 764,52) κινήθηκαν μεταξύ 736 και 780 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (53100 Eurobank, 13000 ΟΠΑΠ, 351800 Alpha Bank, 16800 Coca-Cola, 50000 Intralot, 6000 Jumbo, 1432700 Εθνική, 209600 Κύπρου, 18300 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13040), Alpha Bank (2655), Πειραιώς (1855), Eurobank (2282), ΟΤΕ (957), MIG (1011), Κύπρου (1257), Ταχ. Ταμιευτήριο (832), ΔΕΗ (251), Μυτιληναίος (792), Αγροτική (2241), MPB (293), ΓΕΚ (377), Βιοχάλκο (117), Ιντρακόμ (172), Ελλάκτωρ (232), ΕΧΑΕ (128), ΟΠΑΠ (423).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε ΟΠΑΠ (65000 τεμ.), Εθνική (1648243 τεμ.), Ελλάκτωρα (8335 τεμ.), Eurobank (606000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (9215 τεμ.), Πειραιώς (630297 τεμ.), Alpha Bank (70000 τεμ.), Jumbo (6000 τεμ.), Proton Bank (8500 τεμ.), Intralot (16000 τεμ.).

Δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6486387 τεμ.), Eurobank (11694036 τεμ.), Εθνική (16718936 τεμ.), Κύπρου (6257236 τεμ.), Πειραιώς (8741735 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v