XA: Κρίσιμη η στήριξη των 740 για τον FT 20

Ζητούνται καταλύτες για να αντιδράσει ο FT 20 έστω από την στήριξη των 740 μονάδων. Κρίσιμο να κρατήσει τα 8,8-9,0 ευρώ η Εθνική και να ανακοπεί το 4ήμερο πτωτικό σερί των Eurobank, Alpha Bank.

Εγκλωβισμένο στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι το ΧΑ μετά "χαμένες μέρες" και έδαφος.

Στις 1.560 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 753,3 ο Ftse20 με τις τράπεζες να υποχωρούν στον ρυθμό της Εθνικής. Η άνοδος στην Wall κόντρα στα μάκρο, η παραμονή του DAX υψηλότερα της μακροπρόθεσμης στήριξης (6.080-6.100 μον., ) μεταθέτουν για ευθετότερο χρόνο μαζικότερες πωλήσεις θέσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με την διαδικασία της α.μ.κ. της Εθνικής να δρομολογείται άμεσα είναι λογικό και επόμενο να αντλείται ρευστότητα από το Σύστημα. Δεδομένης μάλιστα της ρηχότητας της αγοράς η νέα υποχώρηση εχθές της μετοχής προς τα 9,02 ευρώ ήταν αναπόφευκτη.

Όμως η σχετική διαδικασία είναι λογικό να μεταθέτει σε… δεύτερο χρόνο τον επόμενο γύρο εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, με ό τι αυτό συνεπάγεται για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Κάτι, που αποτυπώνεται στο… ταμπλώ, εδώ και τέσσερεις συνεδριάσεις για τη μετοχή της Eurobank (στα 4,80 από τα 5,46 ευρώ), της Alpha Bank ( στα 5,06 από τα 5,58 ευρώ).

Τηρουμένων των αναλογιών αναμενόμενη θεωρείται η διόρθωση και σε μετοχές τραπεζών, που άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται στις εξελίξεις. Ενδεικτική η διακύμανση των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Πειραιώς τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Από τεχνικής πλευράς η παραμονή του 20άρη χαμηλότερα των 760 μονάδων σε κλείσιμο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εχθές δυσκολεύει, βραχυπρόθεσμα, την κατάσταση. Μπορεί βέβαια η εικόνα της αγοράς να… εξωραίσθηκε-όπως σημειώνει και ο Θανάσης Σταυρόπουλος- μέσω των δημοπρασιών αλλά η βραχυπρόθεσμη τάση "κινδυνεύει" όσο ο Ftse20 δεν υπερβαίνει τις 760 μονάδες. Τουλάχιστον. Το ότι εχθές η Wall αντέδρασε ανοδικά αναμφίβολα είναι μία… βοήθεια για το ΧΑ, που όμως σε αυτή την φάση δεν αρκεί.

Απλά όσο δεν διορθώνουν πειστικά τα ξένα χρηματιστήρια το ΧΑ διορθώνει με ελεγχόμενη προσφορά, λογικές ρευστοποιήσεις και άντληση ρευστότητας εν όψει της α.μ.κ της Εθνικής.

Βασιζόμενη στην τεχνική προσέγγιση των βασικών δεικτών εκτιμούμε πως το ενδεχόμενο μίας σπασμωδικής εκτόνωσης προς τις 760 μονάδες για τον Ftse20 είναι πάντα ανοιχτό. Με την προυπόθεση, πως η Εθνική δεν θα χάσει τα 8,8-9,0 ευρώ άμεσα και θα αντιδράσουν μετοχές των Eurobank, Alpha Bank μία ανοδική αντίδραση είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Εάν μάλιστα θεωρήσουμε, πως οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές του Ftse20, που γίνονταν τις τελευταίες ημέρες λόγω αλλαγών στην σύνθεση-στάθμιση των δεικτών FTSE, ολοκληρώνονται τότε θα κάναμε ένα μικρό ποντάρισμα στην προοπτική αντίδρασης από το χθεσινό χαμηλό των 743-740 μονάδων για σήμερα-αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v