Μικρά “θαύματα” στις δημοπρασίες (!)

Ο ΓΔ συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έξι αρνητικές στις τελευταίες επτά, με αθροιστικές απώλειες 6,77%. Ευεργετικό χάδι από τις δημοπρασίες σήμερα. Πτώση για ΕΤΕ (1,29%), ΟΤΕ (2,68%).

Ο Γενικός Δείκτης στην Σοφοκλέους συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έξι αρνητικές στις τελευταίες επτά, με αθροιστικές απώλειες 6,77% και όλα δείχνουν ότι εικόνα και ψυχολογία επιβαρύνονται σημαντικότατα, παρά τις σημαντικές βοήθειες που προσέφεραν οι δημοπρασίες σε Γενικό Δείκτη, Τραπεζικό δείκτη και επιμέρους τίτλους του 20αρη.

Πιο συγκεκριμένα και πριν τις τελικές δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 1546,63 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 1560,08. Ο Τραπεζικός δείκτης βρισκόταν στις 1592,41 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1609,92 μονάδες.

Αλλά και επιμέρους μετοχές του 20αρη “ένιωσαν” το “ευεργετικό χάδι” των δημοπρασιών. Έτσι η Εθνική βρισκόταν στα 9,06 ευρώ, η Alpha Bank στα 5,09 ευρώ, η Eurobank στα 4,82 ευρώ, η Πειραιώς στα 3,70 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 11,75 ευρώ και η Coca- Cola στα 19,45 ευρώ και έκλεισαν στα 9,18 ευρώ, 5,17 ευρώ, 4,87 ευρώ, 3,76 ευρώ, 11,85 ευρώ και 19,80 ευρώ αντίστοιχα.

Οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν, ως αναμενόταν, το 91,5% του συνολικού τζίρου, ενώ συνεχίστηκαν οι ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την πρώτη επτάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (7,25 δισ), Εθνική (5,58 δισ), ΟΠΑΠ (3,78 δισ), Κύπρου (3,08 δισ), ΟΤΕ (2,84 δισ), Alpha Bank (2,76 δισ), ΔΕΗ (2,72 δισ), Eurobank (2,62 δισ).

Σαφώς λιγότεροι οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola (+2,86% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Τιτάνα (+1,79%) και MIG (+1,12% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Απλά θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Jumbo, MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΤΕ που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και πάει να χαλάσει αυτό που έφτιαξε στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank και με αρνητική ημερήσια μεταβολή και σχετικά μικρότερες απώλειες οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Αγροτική και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης για μία ακόμα συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας τις 1566,61 μονάδες (10.31), όμως μετά τις 10.36 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1536,78 μονάδες (12.06) και τελικά με την “χορηγία” των δημοπρασιών έκλεισε στις 1560,08 μονάδες με μικρές απώλειες 0,21%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 95 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Συνέχεια των κακών εμφανίσεων για την τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 119 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 17,14%.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν εξαιρετικά πιθανόν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να δοκιμαστούν οι έσχατες στηρίξεις πριν ο Δείκτης δοκιμάσει νέα χαμηλά.

Απ΄ ότι φαίνεται η Σοφοκλέους δεν μπορεί να ξεπεράσει το “τεστ αντοχών” που την υποβάλλουν οι αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής (κατά κύριο λόγο) και Κύπρου, η μη ε4πιβεβαίωση των φημών που προηγήθηκαν για άμεσες εξελίξεις στο εγχώριο Τραπεζικό τοπίο και η διστακτικότητα που φαίνεται να επανέρχεται δριμύτερη στις διεθνείς Αγορές.

Ακόμα και η φήμη που πήρε (μέσω Bloomberg) έκταση χθες το απόγευμα και σύμφωνα με την οποία η Fed θα ασκήσει χαλαρότερη νομισματική πολιτική προβαίνοντας σε αγορά Αμερικανικών ομολόγων (αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα η Fed έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 1 τρισ δολαρίων), δίνει προβάδισμα σε όσους υποστηρίζουν ότι δύο χρόνια μετά την επίσημη κατάρρευση της Lehman Brothers τα προβλήματα στην διεθνή οικονομία – ανάπτυξη και στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εδώ.

Στο ίδιο αρνητικό μήκος κύματος και η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η πρόωρη δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σπρώχνει την παγκόσμια οικονομία πιο κοντά στο αποπληθωριστικό σπιράλ που θα πλήξει την κατανάλωση και θα αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η Κίνα, η Γερμανία και η Ιαπωνία πρέπει να τονώσουν την εσωτερική κατανάλωση, ενώ οι Αμερικανοί θα πρέπει να ξοδεύουν λιγότερα, προκειμένου να αρχίσουν να διορθώνονται οι διεθνείς οικονομικές ανισορροπίες, αναφέρει η ετήσια έκθεση εμπορίου και ανάπτυξης του ΟΗΕ που επισημαίνει ότι δεν μπορούν όλες οι Χώρες να εξαρτώνται από τις εξαγωγές για να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Περισσότερο παρά ποτέ, πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, ενώ η προοπτική μιας πρόωρης ανάκλησης των μέτρων για τη στήριξη των οικονομιών στην Ευρώπη έχει εντείνει τον κίνδυνο μιας διπλής ύφεσης στην περιοχή, ή ακόμα και παγκοσμίως.

Αρνητικά μηνύματα και από τον δείκτη μεταποίησης Empire ο οποίος τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 4,1 από 7,1 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα ενισχυθεί στο 8.

Επιστρέφοντας στην εσωστρέφεια της Σοφοκλέους, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη, αλλά και την μεσοπρόθεσμη τάση, παραμένουν απαισιόδοξες.

Το Δημόσιο χρέος δείχνει εκτός ελέγχου και θα συνεχίσει να αυξάνεται, οπότε οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους και “ελεγχόμενης” χρεοκοπίας δεν πρόκειται να σταματήσουν στα “στέκια” των ξένων “παικτών” και δυστυχώς μετά τον αφελληνισμό που έχει εδώ και χρόνια υποστεί το Χ.Α. αυτοί είναι που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Όμως και τα μηνύματα – εκτιμήσεις από πλευράς της συντριπτικής πλειονότητας των εισηγμένων δεν επιτρέπουν στην αισιοδοξία να … περισσέψει.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους παραδοσιακά αμυντικούς και “ανθεκτικούς” σε κρίσεις αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τα επόμενα χρόνο.

Με δεδομένο ότι η ανεργία θα συνεχίσει να επιδεικνύει αυξητικές τάσεις, το διαθέσιμο εισόδημα και η φθίνουσα ψυχολογία δεν θα είναι δυνατόν να στηρίξουν τον κύκλο εργασιών ακόμα και αυτών των Επιχειρήσεων, πλην όσων έγκαιρα έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν εξωστρεφείς δραστηριότητες και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την εγχώρια Αγορά.

Συμπερασματικά και αν δεν υπάρξει η είδηση καταλύτης που θα αλλάξει άρδην την ψυχολογία των εμπλεκομένων, το επενδυτικό σκηνικό στο Χ.Α. δύσκολα θα αλλάξει.

Επίσης δεν αποκλείεται κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να σημειωθεί σχετική μεταβλητότητα, αφ΄ ενός λόγω επερχόμενου triple witching και αφ΄ ετέρου να συνεχιστεί το rebalancing που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες συνεδριάσεις εν όψει αλλαγών που θα ισχύσουν από την Δευτέρα 20/9 στους δείκτες FTSE.

Έτσι σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο οίκος στον δείκτη MediumCap συμπεριλαμβάνεται η Εθνική, ενώ στον Small Cap οι μετοχές των Τιτάν, Πειραιώς και MIG.

Αντίθετα εκτός SmallCap τίθενται οι μετοχές των Tρ. Αττικής, Αστήρ, ΕΛΒΑΛ, Σωλ. Κορίνθου, Αβαξ, ΔΟΛ, Ιντρακόμ, Xαλκόρ, Βωβός και Ιατρικό Αθηνών.

Από τον δείκτη FTSE All-World αφαιρούνται οι μετοχές των Tιτάν, Πειραιώς και MIG.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Ιδιαίτερα κρίσιμες από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις για το Γενικό Δείκτη, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος, καθώς ο βραχυχρόνιος σχηματισμός “Head & Shoulders”, που έχει αποτυπωθεί στο ημερήσιο chart τιμών, θα “εκβιάσει” για εξελίξεις. Προεξέχον ρόλο θα παίξει η σχηματιζόμενη Neckline στην περιοχή των 1540 μονάδων, καθώς εάν διαρραγεί καθοδικά πραγματοποιώντας τουλάχιστον τρία κλεισίματα κάτω από αυτή θα ανοίξει το δρόμο για τη προσέγγιση των χαμηλών του 2003 και του 2009 στις 1457 μονάδες περίπου.

Θεωρητικά όμως βάση των εξελισσόμενων pattern recognition όταν διασπαστεί καθοδικά ένας τέτοιος σχηματισμός δίνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό ως target το ύψος, που διαμορφώνεται ανάμεσα στη κεφαλή και τη Neckline (στη προκειμένη περίπτωση 1793-1489=304 μονάδες).

Δηλαδή εάν διασπαστεί στις 1540 μονάδες θα δώσει καθοδικό στόχο 300 μονάδες χαμηλότερα. Σενάριο “τρόμου” φυσικά, καθώς εάν επιτευχθεί θα φέρει το δείκτη 13 χρόνια πίσω κοντά στο επίπεδο των 1240 μονάδων. Μοναδική θετική “αχτίδα” είναι το στατιστικό γεγονός ότι όταν ο εν λόγω σχηματισμός εξελίσσεται σε επίπεδα ιστορικών χαμηλών δύσκολα ολοκληρώνει το καθοδικό του στόχο.

Ακόμα περισσότερο προβληματισμένο δηλώνει το μέλος επενδυτικής επιτροπής για την τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη που έχει εισέλθει στην επικίνδυνη ζώνη 1626 – 1580. Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της εν λόγω ζώνης οδηγεί με σχετική βεβαιότητα προς τις επόμενες στηρίξεις που εντοπίζονται στις 1496 και 1344-43 μονάδες )ενδοσυνεδριακό χαμηλό 8/6/2010, κλείσιμο 29/6/2010).

Το αναιμικό περιβάλλον συναλλαγών και η έλλειψη σημαντικών νέων θα διατηρήσουν το υποτονικό κλίμα και τις άνευρες διακυμάνσεις επιτείνοντας έτσι την στάση αναμονής στην οποία έχει εισέλθει η Ελληνική Αγορά μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι 1590 μονάδες φαίνεται να αποτελούν ότι καλύτερο σε μια ενδεχόμενη και πιθανότατα ευκαιρία αύξησης της ρευστότητας για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου, καθώς παρά την πτώση που έχει προηγηθεί εκτιμάται ότι είναι ακόμα νωρίς για να κινηθεί κάποιος ακόμα και βραχυπρόθεσμα σε επίπεδο τοποθετήσεων.

Συνίσταται επιφυλακτική στάση, προς το παρόν, αναζητώντας υπερβολές σε μεσοπρόθεσμη βάση που θα δημιουργούσαν καλύτερες προϋποθέσεις τοποθετήσεων.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, το “στοίχημα” για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι αν θα “αντέξουν” τα 9,00 ευρώ για την Εθνική (σήμερα ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 9,02 ευρώ), καθώς όπως έδειξε και σήμερα ο κεντρικός “παίκτης” δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτος και κανείς άλλος Δεικτοβαρής τίτλος δεν δείχνει διαθέσεις να “πάρει το παιχνίδι επάνω του”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ακόμα μία συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων πιέσεων που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών λόγω μετακύλισης θέσεων.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησαν τις υποτιμήσεις του πρώτου μήνα (με βάση την τιμή εκκαθάρισης) στο 1,25% και του δεύτερου (Δεκέμβριος) πάνω από 2%.

Περισσότερο “short” θέσεις μετακυλίουν τα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ εμφανίστηκαν πωλητές και στον πρώτο μήνα.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 40094, τιμή εκκαθάρισης 743,92) κινήθηκαν μεταξύ 740,75 και 752,75 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (48000 Alpha Bank, 25000 Jumbo, 19000 Alapis, 40000 Ελ. Πετρέλαια, 52000 Πειραιώς, 60000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10135), Alpha Bank (5663), Πειραιώς (3720), Eurobank (1943), ΟΤΕ (4175), MIG (5245), Ταχ. Ταμιευτήριο (668), Μυτιληναίος (2430), Αγροτική (2235), MPB (1697), ΓΕΚ (643), Ιντρακόμ (2163), ΟΠΑΠ (821), Coca-Cola (512), Ελλάκτωρ (1505), Intralot (632), Κύπρου (774), Ελ. Πετρέλαια (275), ΕΧΑΕ (296), Μέτκα (111), ΔΕΗ (624), Βιοχάλκο (370), Σιδενόρ (155), Motor Oil (117).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (77166 τεμ.), Alapis (43000 τεμ.), Πειραιώς (331726 τεμ.), Alpha Bank (86364 τεμ.), Eurobank (101504 τεμ.), Ελ. Πετρέλαια (7500 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (6000 τεμ.).

Δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7887333 τεμ.), Eurobank (16687751 τεμ.), Εθνική (33963813 τεμ.), Κύπρου (8378837 τεμ.), Πειραιώς (11826982 τεμ.), MIG (4392414 τεμ.), MPB (4455513 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 12108 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Η διαχειρίστρια εταιρεία JANE STREET GROUP γνωστοποιεί με την από 15/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Jane Street Group. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN: GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 740.185 μετοχές. Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 1.085 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,12%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v