Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Να ...τριτώσει το καλό!

Καιρό είχε να "δει" μεστό ανοδικό 2ήμερο το ΧΑ και η συνέχεια αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον. Στην τελική φάση η ΑΜΚ της ΕΤΕ (έως 11/10), κινητικότητα σε Alpha Bank, Eurobank και λοιπές τράπεζες.

Δύο συνεχόμενες "μεστές" ανοδικές συνεδριάσεις έχει καιρό να…δει το ΧΑ. Πρέπει να ανατρέξουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Εθνική με 4ήμερο σερί οδηγούσε τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.679 μονάδες.

Εκτοτε ακολούθησαν τα λίγο ως πολύ γνωστά κυρίως από τη στιγμή που οι παίκτες συνειδητοποίησαν πως η α.μ.κ της ΕΤΕ θα πραγματοποιούνταν σε τιμές έως 35-40% χαμηλότερα. Γενναίο discount και μεγάλη η χάρη, που έκανε το ΧΑ στην Εθνική αλλά κατά γενική εκτίμηση ήταν μία ενέργεια που έπρεπε να γίνει. Το γιατί θα φανεί στη συνέχεια και θα τολμούσαμε να πούμε άμεσα. Μέχρι τις 15-20 Οκτωβρίου.

Προς τις 1.503 μονάδες "κρατιέται" ο Γ.Δ οριακά υψηλότερα των 725 ο Ftse20 με τις τράπεζες να αντιδρούν από τα χαμηλά της Δευτέρας, την Εθνική να ολοκληρώνει επιτυχώς τον πρώτο-και πιο κρίσιμο κύκλο της διαδικασίας και τις Alpha Bank-Eurobank να δικαιώνουν τους επίμονους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Στα 4,75 ευρώ η Eurobank, στα 4,96 η Alpha Bank, ενώ κινητικότητα σημειώνεται και σε Πειραιώς, Marfin Popular αλλά και σε Κύπρου, ΤΤ-ΑΤΕ. Πλησιάζει η ώρα, που οι σύμβουλοι του Δημοσίου θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν τις τελικές προτάσεις τους για τον κλάδο και δη για τους κρατικών συμφερόντων-συμμετοχών ομίλους.

Εκτιμούμε, πως με την δέουσα…συνδρομή η σεναριολογία που θα επανέλθει θα είναι αυτή τη φορά πιο ουσιαστική και κοντύτερα στην…καρδιά των εξελίξεων. Προσωπικά- και αποτελεί εκτίμηση δική μας και μόνο- στην αμέσως επόμενη φάση περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων, που πάντα κατά την προσέγγιση μας δεν θα περιορίζεται μόνο στις τράπεζες. Εδώ να είμαστε για να δούμε…

Όμως σε αυτή τη φάση της αγοράς, που ισχυροί επενδυτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν προχωρήσει σε συντονισμένες αγορές στα χαμηλά πληθαίνουν οι ενδείξεις για κάτι ενδιαφέρον. Ευρύτερα καλλιεργείται το κλίμα για περαιτέρω πιστωτική χαλάρωση από την πλευρά της FED, κάτι που επιχειρείται να προεξοφληθεί με την αντίδραση του DJIA προς τις 11.000 μονάδες, ενώ και στην Αθήνα πληθαίνουν οι…θετικές ψήφοι.

Κάτι αρχικά οι νορβηγοί διαχειριστές, λίγο οι ξένοι οίκοι που "ξανά είδαν" τις ελληνικές τράπεζες, λίγο η Moody s τελευταία που… υπονοεί για ενδεχόμενη αναβάθμιση της αξιολόγησης σαν να ετοιμάζουν οι ισχυροί ξένοι μία διαφορετική…αντιμετώπιση της αγοράς μας. Εάν μάλιστα η Moody s ή και οι άλλοι αξιολογητικοί οίκοι έστρωναν το δρόμο για μία πιθανή αναβάθμιση, που πρωτίστως θα προστάτευε τα συμφέροντα των ίδιων των ισχυρών ξένων επενδυτών, τότε το…παιχνίδι θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον.

Προσώρας η 2ήμερη αντίδραση δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία τεχνική εκτόνωση, μετά το…άγριο…ξύλο των προηγούμενων ημερών και το ατελείωτο shortάρισμα του 20άρη, των τραπεζικών ΣΜΕ, του δανεισμού τίτλων και των ανοιχτών πωλήσεων. Σύμφωνα με τον φίλο και διορατικό αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη αυτή η τεχνική κίνηση έχει τα χαρακτηριστικά να "τραβήξει" έως τα όρια των 746-753 μονάδων. Εάν φτάσει υψηλότερα ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε την βραχυπρόθεσμη στάση μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v