Στήριξη στις 1.520 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Σχηματισμοί «διπλού πυθμένα» για Γενικό Δείκτη και FTSE 20 στο όριο των στηρίξεων. Παλεύει τα 7,20 ευρώ η Εθνική, υπεραπόδοση για Eurobank, ATE, MIG, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Coca Cola 3Ε.

Συνεχίζει να υπεραποδίδει σε σχέση με την Φραγκφούρτη η Αθήνα, με την εικόνα της συνεδρίασης να παραμένει στα προηγούμενα επίπεδα. Χωρίς εξάρσεις με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 1.530-1.535, τον FTSE 20 στην περιοχή των 730-740 μονάδων, με μέτριες συναλλαγές (46,9 εκατ. ευρώ στις 14.00) αλλά με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα σε μετοχές εταιρειών «χαμηλότερης ταχύτητας».

Σε ΗΠΑ/Fed- EE/EKT μαίνεται η αντιπαράθεση γύρω από την πίεση προς την δεύτερη να ακολουθήσει κάποιας μορφής ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον παρουσιάζει σχετικό άρθρο των Financial Times για «… τη Μέρκελ, που αναζητεί λύση για το ευρωομόλογο».

Όμως βραχυπρόθεσμα οι αγορές δοκιμάζουν σε αυτή την φάση τις πρώτες στηρίξεις τους με το ΧΑ να επιχειρείται να συγχρονισθεί με ορισμένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Και τουλάχιστον με αυτά της… τρίτης ταχύτητας, που φαίνεται να οδηγούνται σε αναστροφή σχηματισμού.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 7,28 ευρώ έχει διολισθήσει προς τα 7,14 με τζίρο 13,4 εκατ. ευρώ (στις 14:12) και μάλλον ασθενή την βραχυπρόθεσμη φορά. Ζητούμενη, κατά την εκτίμηση μας ήταν ένα «κλείσιμο» της ΕΤΕ στα 7,20 ευρώ αλλά προσώρας ο στόχος δεν επιτυγχάνεται.

Κερδίζει έδαφος η Αγροτική που ξανά πιάνει τα 0,80 ευρώ με μετριότατο όμως τζίρο. Αντιθέτως κινητικότητα παρατηρείται στις μετοχές των Τράπεζας Πειραιώς, MIG, Eurobank, Alpha Bank. Χαμηλότερες τιμές για Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ με τον τελευταίο όμως να κρατά τα 7,2-7,3 ευρώ.

Η μετοχή της Βιοχάλκο παραμένει έως 1,9% υψηλότερα στα 3,82 ευρώ παρασύροντας την πλειονότητα των θυγατρικών της (ΣΙΔΕΝΟΡ, Χαλκόρ, Σωληνουργεία κ.α.). Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η αντίδραση της Γενικής, η κίνηση της Forthnet στα 0,64 ευρώ, η επαναφορά της Avenir στα 0,29 ευρώ, οι ικανοποιητικές συναλλαγές σε Τέρνα Ενεργειακή- ΓΕΚ Τέρνα, η Alapis στα 0,82 ευρώ με συναλλαγές 1,2 εκατ. μετοχών.

Από την χαμηλότερη κατηγορία ο Λιβάνης παραμένει στο 16%, Μοχλός, ΑΝΕΚ με απόδοση μεγαλύτερη του 9%, η Sprider στα 0,34 ευρώ, η ΑΕΓΕΚ στα 0,26 ευρώ.

Στις 14:20 το διάγραμμα του ΓΔ παρέπεμπε σε σχηματισμό «ενδοσυνεδριακού διπλού χαμηλού» υψηλότερα των 1.525 μονάδων. Και σε κάτι ανάλογο για τον 20άρη λίγο πάνω από τις 729 μονάδες. Κοντά στα όρια δηλαδή. Εάν… έπιανε και η Εθνική τα 7,20 ευρώ σε κλείσιμο θα λέγαμε πως πάμε ….πρίμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v