Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ σε νέο ιστορικό κύκλο…

Το ΧΑ μπαίνει στον επόμενο ιστορικό κύκλο της ελληνικής οικονομίας. Αρχίζει η προεξόφληση μίας επιτυχούς (ή ατυχούς) κατάληξης με τράπεζες στο προσκήνιο, ΕΤΕ πάνω από τα 7,2€ και μέρος του ταμπλό έτοιμο για την επόμενη ημέρα.

Για "αργό θάνατο" στη μεσαία τάξη κάνει λόγο ο Στέφανος Κοτζαμάνης, για τις "ανάσες" και τις "σφαλιάρες" του πολυνομοσχεδίου η Ελενα Λάσκαρη, για αποφάσεις (που λαβαίνει η κυβέρνηση) μόνο με μαχαίρι στο…λαιμό ο Νίκος Γ. Δρόσος. Εμπεριστατωμένη και η σχετική ενότητα του euro2day για τα τρία "καυτά" νομοσχέδια γεγονός που καταδεικνύει την ιστορική κρισιμότητα και της συγκυρίας και της πολιτικής, που ακολουθείται.

Απαραίτητη η "μακρο εισαγωγή" από τη στιγμή, που τα χρηματιστήρια, το ΧΑ εξακολουθεί να λειτουργεί σαν προεξοφλητικός μηχανισμός, σαν προπομπός και ιχνευτής των όσων θα ακολουθήσουν. Σε μεγάλο βαθμό στο ΧΑ θα συνεχίσει η προεξόφληση των ενδεχόμενων, των προοπτικών που "παίζουν" κατ΄ αρχήν για την οικονομία, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τα κλειστά επαγγέλματα, την δυνατότητα επιβίωσης (ή όχι) πολλών εταιρειών.

Κατά συνέπεια από τούδε και στο εξής η αγορά μετρά αντίστροφα την προεξόφληση του επόμενου πονταρίσματος, που μακάρι να απέβαινε προς όφελος της χώρας, της πραγματικής οικονομίας, του κόσμου.

Για να δούμε…, καθώς και το ΧΑ εισέρχεται πλέον σε έναν επόμενο ιστορικό κύκλο, που κατά πάσα βεβαιότητα θα αποτυπωθεί (είτε εποικοδομητικά είτε όχι) και σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλώ.

Μέχρι και εχθές ενσωματώνονταν στην αγορά το ποντάρισμα σε αυτά ακριβώς τα μέτρα, νομοσχέδια που ανακοινώθηκαν εχθές. Μέχρι και εχθές που βρίσκει τον Γενικό Δείκτη στις 1.542, τον FTSE 20 στις 738 μονάδες, τις τράπεζες στις 1.459, την Εθνική Τράπεζα πάνω από τα 7,20 ευρώ (τιμή στοίχημα, που είχε τεθεί εξ΄αρχής από την προσυνεδρίαση της 9/12).

Ηδη στο…ταμπλό ο πρώτος διαχωρισμός της…ήρας από το στάρι είναι διακριτός. Εκτίμηση των περισσότερων πως στην συνέχεια θα γίνει ακόμη πιο ευδιάκριτος με πολλές "αδικίες" (ειδικά) στα μικρομεσαία να διορθώνονται.

Όμως πέραν της βραχυ- μεσοπρόθεσμης προσέγγισης μας (καθώς ακόμη οι εκτιμήσεις, αναλύσεις πολλών φίλων, αναγνωστών για το ενδεχόμενο καταγραφής νέων χαμηλών- χαμηλότερων- διίστανται) παρακολουθούμε την βραχύβια αντίδραση βασικών δεικτών- μετοχών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Στέφανο Γεωργίου από τεχνικής πλευράς "…οι τιμές βρίσκονται πλέον ενώπιον μίας διπλής αντίστασης - της κύριας καθοδικής γραμμής τάσης και του επιπέδου που ορίζεται από την κορυφής της 8ης Νοεμβρίου και του κατά 38,2% επιπέδου διόρθωσης - όπου αναμένεται να δοκιμάσουν κατά τις επόμενες συνεδριάσεις. Εάν η διάσπαση είναι επιτυχής - είτε άμεσα είτε κατόπιν κάποιας συσσώρευσης κάτω από το επίπεδο των 1550 μονάδων - τότε το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα είναι η επιτάχυνση της ανόδου προς το επίπεδο των 1645 μονάδων".

Ακολουθούμε το…μέτρημα συγκεκριμένων μετοχών και αφήνοντας κατά μέρος την Εθνική ή άλλες μετοχές του 20άρη εστιάζουμε την προσοχή μας σε μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης αποτίμησης. Που τουλάχιστον από διαγραμματικής πλευράς παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρουσα η χθεσινή προσπάθεια σε Λιβάνη, Avenir (παίζουν αμφότεροι τα 0,30 ευρώ), η αντίδραση των Σωληνουργείων Κορίνθου, τα 0,26 ευρώ της ΑΕΓΕΚ, οι αυξημένες συναλλαγές της Autohellas η κινητικότητα στην Αεροπορία Αιγαίου (αν και ο χαμηλός τζίρος δεν διευκολύνει το trading), η σταθερότητα της MLS στα 2,4-2,5 ευρώ, η προσπάθεια του Κλουκίνα- Λάππα να "πιάσει" το ένα ευρώ αλλά και αρκετών ακόμη περιπτώσεων από αυτή την κατηγορία. Που με την προυπόθεση, πως θα επιβεβαιώνονται άμεσα οι χαμηλότερες στηρίξεις (για ΓΔ και FTSE 20) μπορεί να κρύβουν περιθώρια υπεραπόδοσης.

Σημειώνουμε τον MACD ο οποίος για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου βρίσκεται και πάλι στο μηδενικό επίπεδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v