Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Συντονισμένες" πιέσεις στις τράπεζες

Κοντά σε βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, ενδεχόμενη διάσπαση των οποίων θα προβλημάτιζε τους παίχτες, υποχωρούν Γ.Δ. και FT20. Στα 7,06 ευρώ το χαμηλό της ΕΤΕ, σημαντικές απώλειες για 20άρη από όπου ξεχωρίζουν Αγροτική και ΤΤ.

Βαθαίνει η διόρθωση για βασικούς δείκτες, μετοχές στο ΧΑ.

Πιέζοντας τον Γ.Δ. στις 1.520 και τον FTSE-20 στις 725 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 43 εκατ. ευρώ, από τα οποία 14,1 έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής που διορθώνει έως 2,8% στα 7,10 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, η βραχυπρόθεσμη τάση θα επιβαρύνονταν σε ενδεχόμενη υποχώρηση του FTSE-20, χαμηλότερα των 720 μονάδων.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη γνώμη, φίλων της στήλης, που βλέπουν περιθώρια συνέχειας στη διόρθωση, έως τα επίπεδα των 695 μονάδων.

Χωρίς να μεταβάλλεται μέχρι σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, η βραχυπρόθεσμη τάση.

Είναι όμως, συντονισμένες οι πωλήσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Βank να υποχωρεί 3,5% στα 4,63 ευρώ, τη Eurobank 1,8% στα 4,52 ευρώ, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνονται και οι υπόλοιπες του κλάδου.

Εξαιρούνται βέβαια, η Αγροτική, στα 0,84 ευρώ, και το ΤΤ, στα 3,34 ευρώ, και οι δύο σε ανοδική φορά από την αρχή της συνεδρίασης.

Είναι άλλωστε, και οι μόνες δύο του 20άρη, που κινούνται κόντρα στο πτωτικό ρεύμα.

Συγκριτικά, κρατάει η ΔΕΗ στα 11,74 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 4,34, η Κύπρου στα 2,97 ευρώ, με απώλειες σαφώς μικρότερες από αυτές του δείκτη.

Έχει βαρύνει όμως, η εικόνα και στη μεσαία – μικρότερη αποτίμηση, καθώς από τον FTSE μόνο 7 μετοχές αντιδρούν ανοδικά, ενώ ανάλογη είναι η σχέση και στη χαμηλότερη αποτίμηση.

Άμεσα ευνοημένες ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, με καλές μάλιστα συναλλαγές αλλά και Intralot, ΚΑΕ, Lamda Development, Μέτκα και Forthnet.

Από τη χαμηλότερη αποτίμηση, ξεχωρίζουν οι Byte, Αττικής, Ιντερτέκ, Ευρωσύμβουλοι, Ελτον, Νηρέας, Μαθιός.

Από τη στιγμή που δεν κράτησαν οι αρχικές στηρίξεις, δηλαδή αυτές των πρώτων 15-20 λεπτών, ο επόμενος πιθανός διπλός πυθμένας για σήμερα φαίνεται στις 725 μονάδες για τον FTSE-20 και λίγο χαμηλότερα των 1.520 για τον Γ.Δ. με την προϋπόθεση πως η Εθνική δεν θα χάσει τα 7 ευρώ.

Είναι άξιον αναφοράς πως ενώ συμβαίνουν αυτά στην Αθήνα, στη Φραγκφούρτη ο Dax επανέρχεται έστω και οριακά πάνω από τις 7.000 μονάδες (0,5%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v