Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η αγορά...

Σε κρίσιμη καμπή το ΧΑ, καλείται να δώσει συνέχεια στην αντίδραση εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας και με τις βραχυπρόθεσμες θέσεις να κατοχυρώνονται το πολύ μέσα σε τρεις συνεδριάσεις. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Με αρκετές ανοιχτές θέσεις στην αγορά Παραγώγων, με υψηλότατο δανεισμό μετοχών και τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις να δοκιμάζονται στη συνεδρίαση της 10/12 η λήξη της επόμενης Παρασκευής (στο ΧΠΑ) προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επεφύλαξε αρχικά ενθαρρυντικές αλλά στο κλείσιμο αρνητικές ενδείξεις, για την βραχυπρόθεσμη τάση. Η αντίδραση προς τις 740 μον. για τον Ftse20 σε συνδυασμό με το τοπικό υψηλό (της 9/12) δημιούργησε έναν εμφανή σχηματισμό «διπλής κορυφής».

Εξέλιξη, που ενεργοποίησε αντανακλαστικά πωλητών και απόσυρση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Συνεκτιμώντας μάλιστα την εικόνα στα τελευταία 10-15΄της συνεδρίασης κυρίως όμως το… ξεπούλημα στο κλείσιμο αρκετοί ήταν αυτοί, που αποθαρρύνθηκαν εντελώς κάνοντας λόγο για…νέα χαμηλά.

Αναμφίβολα το «άδειασμα» στο κλείσιμο δεν ήταν ό τι το καλύτερο ωστόσο οι επόμενες στηρίξεις ενδέχεται να «κρύβουν» εκπλήξεις. Η υποχώρηση του 20άρη χαμηλότερα των 725 δικαιολογημένα προβληματίζει τους βραχυπρόθεσμους ωστόσο λίγο πιο κάτω έχουν διαμορφωθεί και άλλες τεχνικές περιοχές (στις 712-715) δηλαδή προτού χαθούν οι 700 μονάδες. Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει, πως η τάση μένει ενεργή ακόμη και στο ενδεχόμενο που ο Ftse20 πιεστεί έως τις 695 και 690 μονάδες.

Πρόκειται κυρίως για φίλους που θεωρούν τα ελάχιστα των 655 μονάδων οριστικό πυθμένα. Δύσκολη προσέγγιση εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί πως η Αθήνα, το ΧΑ, «ξεπουλιόντουσαν» τη στιγμή που ο DAX στην Φραγκφούρτη επανέρχονταν υψηλότερα των 7.000 μονάδων.

Ωστόσο και τα ξένα χρηματιστήρια έχουν προσεγγίσει «υψηλά ετών» , η Wall και η Φραγκφούρτη μπορεί να συνεχίσουν υψηλότερα αλλά… . Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου γίνεται λόγος και για νέα (και άλλα… νέα) μέτρα μέσα στο 2011, στην Κίνα αναζωπυρώνονται φόβοι για υπερθέρμανση, οι γερμανοί πήραν με το μέρος τους γάλλους στο θέμα της μη έκδοσης ευρωομολόγου. Καιροί πονηροί… από πολλές απόψεις και στο ΧΑ αποτυπώνονται οι πρώτες ψηφίδες της επόμενης εικόνας.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να διατηρούν αυξημένη τη μεταβλητότητα τους, τις βραχυπρόθεσμες θέσεις να κατοχυρώνονται το πολύ μέσα σε τρεις συνεδριάσεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών της αγορά σαν διίστανται το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητεί και πάλι κατεύθυνση. Ο Ftse20 και ο Γενικός Δείκτης μπορεί να διόρθωσαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ωστόσο οι κρίσιμες στηρίξεις δεν απειλήθηκαν. Εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν «απειληθεί» η στήριξη των 690 μονάδων για τον Ftse20 τότε η επαναφορά στο βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι (με στόχο προς τις 750-760 μον.) θεωρείται εφικτή.

Στην αγορά επιχειρήθηκε να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των συνεπειών του μνημονίου (με τις μετοχές της ΑΤΕ, του ΤΤ αλλά και των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) να ενισχύονται θεαματικά, καθώς προεξοφλείται η επίσπευση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών ωστόσο και αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν στην πράξη. Το ότι η σχέση πωλητών- αγοραστών στις τράπεζες παρέμεινε ισοσκελισμένη παραπέμπει σε αναμονή και των δύο πλευρών για τη συνέχεια.

Συνεχίστηκε όμως η ενίσχυση θέσεων σε μη τραπεζικούς τίτλους (από τον Ftse20 και λιγότερο από τον FTSEM) που πρακτικά σημαίνει πως όσοι παραμένουν εντός παιδιάς αναζητούν εναλλακτικά μη τραπεζικές επιλογές. Βέβαια και σε αυτή την ανοδική αντίδραση η διαφορά έγινε με αιχμή τις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να έχει ενισχυθεί από τα χαμηλά των 1.392 μονάδων.

Ωστόσο σε διάστημα ενός μήνα (βραχυπρόθεσμη τάση) οι υψηλότερες αποδόσεις σημειώθηκαν για μετοχές όπως ΕΛΓΕΚΑ, Forthnet, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Δρομέας, Ιατρικό, Μηχανική, Profile, Paperpack κ.α. Τάση, που θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν δεν επιβαρυνθεί θεαματικά η εικόνα στα ξένα χρηματιστήρια και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.


----

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Θετικές ενδείξεις για την συνέχεια άφησε η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς οι εισροές διατήρησαν και διεύρυναν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά.

Η αγορά έδειξε διάθεση να τιμολογήσει θετικά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης ενώ οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. βοήθησαν την ψυχολογική κυρίως ανάταση των εμπλεκομένων στο ΧΑ.

Αν και ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα μακρύς η Ελληνική προσπάθεια φαίνεται να αποκτά υποστηρικτές –ειδικά μετά την αποδοχή του μνημονίου και από την Ιρλανδία- οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον πιο ευνοϊκά την εξεύρεση πολιτικών λύσεων για την αποκλιμάκωση των πιέσεων στα spreads δανεισμού και την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Παράλληλα η πολύμηνη πτώση και η επιστροφή των αποτιμήσεων στα χαμηλά δωδεκαετίας ενεργοποίησε κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά ενώ σε δεύτερο χρόνο δόθηκε η ευκαιρία σε τίτλους της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να βελτιώσουν την αποτίμηση τους ενόψει και του τέλους του έτους.

Γενικά μετά από καιρό η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε να μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον δίνοντας καλές αποδόσεις σε όσους τόλμησαν, οι πωλήσεις ήταν μετριοπαθείς σε ένταση στις διορθωτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας, τα ισοζύγια κερδισμένων χαμένων μετοχών είχαν πλειοψηφική τάση υπέρ των πρώτων ενώ και τα ανοικτά συμβόλαια έδειξαν κάμψη στο συνολικό ανοικτό αριθμό τους.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά περιμένει κάποια συνέχεια καλών νέων από την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που θα σχετίζεται ενδεχομένως με την παροχή έμπρακτης υποστήριξης προς τις αδύναμες χώρες καθώς τα Ελληνικά και Ιρλανδικά θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκανε την ιδανική διάσπαση στην περιοχή των 1.500 μονάδων επιταχύνοντας με ανοδικό κενό το οποίο συντήρησε με άνεση φθάνοντας εώς τις 1.543 μονάδες.

Οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες έχουν γυρίσει ανοδικοί χωρίς να μπορούν ακόμα να θεωρηθούν υπερτιμημένοι ενώ στο χτίσιμο του ανοδικού momentum υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή από το πλήθος των διαπραγματευόμενων τίτλων οι οποίοι με μικρή διαφορά φάσης ενεργοποιούν τοπικά αγοραστικά βραχυπρόθεσμα σήματα.

Άκρως ενδιαφέρουσα τεχνική εξέλιξη αποτελεί η «απειλή» ενεργοποίησης αγοραστικού σήματος από την διάσπαση της χρονοσειράς των 30 εβδομάδων η οποία κινείται κοντά στις 1.550 μονάδες.

Την τελευταία φορά (2009) που είχαμε διάσπαση ανάλογης μορφής η αγορά «πλήρωσε» 1.000 μονάδες ανόδου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη εώς την κορύφωση του σήματος γεγονός που προσδίδει αυξημένο ενδιαφέρον αφού η απόδοση του έχει μεσοχρόνιο χαρακτήρα. Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης καλείται αφενός να μην καταγράψει χαμηλότερο κλείσιμο κάτω από τις 1.500 – 1.490 μονάδες διορθώνοντας σε περιορισμένο εύρος αφετέρου να δοκιμάσει με καλύτερες προϋποθέσεις (συναλλαγές, ειδήσεις, συμμετοχή) την επόμενη αντίσταση των 1.580 μονάδων.

Εκτιμούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει την εν λόγω περιοχή καθώς οι τζίροι δεν έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογούν κάποια μεγάλη διανομή ή να δείχνουν υπεροπλία των δυνάμεων της προσφοράς. Ως εκ τούτου παραμένουμε αγορασμένοι με αυξημένες θέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους μειώνοντας ελαφρώς μέρος των κερδισμένων θέσων σε μια άμεση προσέγγιση των 1.580 μονάδων Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα κλείνουν τα συμβόλαια επί μετοχών και δεικτών για το μήνα Δεκέμβριο".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.514,23 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,33%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 31,41%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 2%, ο Mid 40 υψηλότερα 2,71% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 5,9%.

Από τους επιμέρους κλάδους σημαντικά κέρδη σημείωσαν: 9,21% οι Ασφάλειες, 8,9% τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και 8,48% το Εμπόριο και 7,24% η Τεχνολογία.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (-3,71%), των Τηλεπικοινωνιών (-3,24%) και πτώση 0,88% στα Ταξίδια & Αναψυχή.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (43,75%), Altec (33,33%), ΑΕΓΕΚ (33,33%), Μάθιος Πυρίμαχα (31,82%), Σφακιανάκης (29,41%), Elbisco (28,26%), Αττικές Εκδόσεις (27,27%), Λιβάνης (27,27%), Κορδέλλου (26,92%) και Creta Farm (26,02%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εικόνα-Ήχος (42,86%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-26,32%), Ατλάντικ (-20,83%), Vell Group (18,18%), Οπτοηλεκτρονικές Τεχν. (-14,35%), Κλωνατέξ (-14,29%), Spider (-13,33%), Δρομέας (-12,5%), Τηλέτυπος (12,17%) και Δούρος ( -11,58%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v