ΧΑ:Στις ανθεκτικές στηρίξεις οι ελπίδες ανάκαμψης

Η ...αξιοπιστία της στήριξης στις 1.550 μονάδες αφήνει ελπίδες για βραχυπρόθεσμη τεχνική αντίδραση. Κλειδί η τάση των διεθνών αγορών και η στάση της Γερμανίας στο "ελληνικό ζήτημα". Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Αξιόπιστη στήριξη αποδεικνύονται προσώρας οι 1.550 μονάδες κάτι που αφήνει μερικές ελπίδες για αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Κάτι, που εάν επιβεβαιωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία τεχνικής μορφής κίνηση. Ενδεχόμενο που χρειάζεται και τη μεταστροφή του κλίματος στις διεθνείς αγορές, που έχει βαρύνει τελευταία.

Ο υψηλός αριθμός δανεισμένων μετοχών (κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο) παραπέμπει στην εκτίμηση των παικτών, πως το ΧΑ μπορεί να υποχωρήσει δείχνει όμως και την διάθεση τους να αντασφαλίσουν τις θέσεις τους στο ενδεχόμενο μίας ανοδικής αντίδρασης.

Γεγονός είναι, πως με την τελευταία διόρθωση του Γενικού Δείκτη «καλύφθηκε» το 50% της ανοδικής αντίδρασης που είχε προηγηθεί (μέχρι και τα υψηλά της 21/2) από τις 1.350 έως τις 1.750 μονάδες. Σε ανάλογες περιπτώσεις από θεωρούμενες ισχυρές περιοχές στήριξης η αγορά αντιδρά ενώ στην αντίθετη συνεχίζει έως και 4-6% χαμηλότερα.

Σηματωρός της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένουν οι τράπεζες με την Εθνική να… προηγείται σε διόρθωση των AlphaBank, Eurobank (πρόκειται για τραπεζικούς τίτλους που λόγω ειδήσεων και φημών μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και σημαντικότατο μέρος ρευστότητας).

Για τη μετοχή της ΕΤΕ «χάθηκαν» προχθές τα 7 ευρώ (από τις 31/1) κάτι, που ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς την χαμηλότερη στήριξη των 6,63 ευρώ. Την ίδια στιγμή η μετοχή της Alpha Bank διορθώνει με μικρότερες απώλειες κάτι, που αποδίδεται στην εναλλαγή θέσεων που γίνεται με την Εθνική.

Το ιδιότυπο αυτό arbitrage επιχειρείται από μερίδα παικτών, που ποντάρουν στο ότι αργά ή γρήγορα η ΕΤΕ θα επανέλθει με καλύτερους όρους (δηλαδή με υπερτίμημα για τη μετοχή της Alpha Bank). Το παιχνίδι αυτό αποτυπώνεται και στον αριθμό των μετοχών που δανείζονται, των θέσεων πώλησης που ανοίγουν σε αυτές τις δύο τραπεζικές μετοχές.

Σε διάστημα εβδομάδας (μέχρι και τη συνεδρίαση της 24/2) υπεραπόδοση είχε σημειωθεί στον Ftse20 για τις μετοχές Alpha Bank, Eurobaznk, T.T, Πειραιώς, Marfin Investment Group, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν που πρακτικά σημαίνει, πως παρά την διόρθωση κατοχυρώθηκαν υπεραξίες.

Ωστόσο πέραν της άκρως βραχυπρόθεσμης προσέγγισης μας θα πρέπει να συνεκτιμώνται σημαντικές παράμετροι, όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στην Γερμανία.

Σημειωτέον, πως στις 17 Μαρτίου τίθεται σε ψηφοφορία στη γερμανική βουλή το σχέδιο ψηφίσματος, που θα αποκλείει την επαναγορά ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε από τη γερμανική κάτω βουλή (Bundestag).

Το σχέδιο αυτό, που κατέθεσαν βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού την προηγούμενη εβδομάδα, πιθανόν να δεσμεύσει την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του ταμείου διάσωσης, κατά τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Σημειωτέον, πως το ψήφισμα θα διεξαχθεί μετά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, στην οποία αναμένεται να επέλθει συμφωνία για τα μέτρα κατά της κρίσης, αλλά πριν από την συνδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου που θα δώσει την τελική έγκριση.

Και πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Σαξονία (κυρίως ) όμως στην Βάδη Βυτεμβέργη στις 27 Μαρτίου. Οι επόμενες εβδομάδες προς τα τέλη Μαρτίου προοιωνίζεται - και όχι αδικαιολόγητα- πως θα είναι οι κρισιμότερες όχι μόνο για την μελλοντική μορφή της ΕΕ αλλά (και αυτό μας αφορά πρωτίστως) για την χώρα μας.

Κατά πάσα βεβαιότητα από τότε και στη συνέχεια θα μπορούμε να έχουμε σαφέστερη εικόνα τόσο για την βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση όσο για την μακρο-επενδυτική τακτική μας.

Κοντολογίς εάν η είσοδος του ΧΑ σε περιοχές «ιστορικού πυθμένα» θα δημιουργεί ουσιαστικές- ιστορικές κατά την εκτίμηση αρκετών- ευκαιρίες αγορών, τοποθετήσεων σε μετοχές επιλεγμένων εισηγμένων.


-----

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η αγορά είχε την ευκαιρία της. Την ευκαιρία να διαφύγει από τα επίπεδα ταλαιπωρίας των τελευταίων 8 μηνών και να αυτονομηθεί θετικά σε σχέση με το διορθωτικό κλίμα των ξένων αγορών.

Μια σειρά από αστοχίες όμως χάλασαν το κλίμα και επανέφεραν την επιφυλακτικότητα αφού η αγορά θα επιθυμούσε να περάσει από την φημολογία στην πράξη, αλλάζοντας τους καταλύτες νέων που διέπουν την Ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή η διόρθωση στις ξένες αγορές ήρθε να επιτείνει τις αναστολές των επενδυτικών κεφαλαίων που παρακολουθούν την ελληνική αγορά αφού ο γεωπολιτικός παράγοντας επισκιάζει κάθε προσδοκία επανάκαμψης σεναρίων ή κινητικότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Αν και η πρόσφατη αστοχία του deal της Alpha Bank με την Εθνική αδικεί ίσως με κάποιες γενικεύσεις τον κλάδο, ο χώρος αναμένεται να τύχει δυσμενέστερων αναθεωρήσεων διακόπτοντας μια τάση θετικών απόψεων η οποία είχε αρχίσει να αποκτά αρκετούς οπαδούς εντός και εκτός των τειχών.

Αν και στην ζωή ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ» ο χρόνος έχει αρχίσει να λειτουργεί υπέρ της φθοράς αφού σε γενικές γραμμές οι τράπεζες φέτος δεν έχουν να επιδείξουν κάποια αξιόλογη επίδοση σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η προτεραιότητα παραμένει η κεφαλαιακή επάρκεια ενώ τα μεγέθη τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε πίεση αντανακλώντας την εγχώρια ύφεση που βρίσκεται ενδεχομένως στην αιχμή της.

Μοναδικό πλέον σημείο αναφοράς από τα όσα είναι ήδη γνωστά για μια βελτίωση των αποτιμήσεων στον τραπεζικό κλάδο είναι οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά και ο ορίζοντας νέων που μεσολαβεί μέχρι την 25η Μαρτίου όπου θα πραγματοποιηθεί η καθοριστική σύνοδος κορυφής στην οποία η Ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ένα πακέτο λύσεων στο πρόβλημα χρέους.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης απώλεσε την βασική στήριξη που του παρείχε η εκθετική χρονοσειρά των 200 ημερών και πλέον κατευθύνεται προς το επόμενο αξιόπιστο επίπεδο στήριξης στις 1.545 μονάδες έχοντας διασπάσει και την χρονοσειρά των 30 ημερών η οποία χαίρει ευρύτερης «λαϊκής» αποδοχής.

Λόγω της μεγάλης ταχύτητας της πτωτικής κίνησης από τις 1.748 μονάδες μικρές ανοδικές αντιδράσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα οι οποίες πιθανότατα θα αγοράσουν κάποιο χρόνο πριν την προσέγγιση των 1.545 μονάδων. Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε βραχυπρόθεσμα υποτιμημένες ζώνες κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα έχοντας δώσει ωστόσο σήματα πώλησης όπως και ο MACD.

Παράλληλα οι συναλλαγές παραμένουν αυξημένες περιορίζοντας επί του παρόντος τα περιθώρια μιας ανοδικής «ανάδρασης» αρκετών μονάδων και είναι ζητούμενο η συρρίκνωση τους πριν από οτιδήποτε μπορεί να θεωρεί ως αντιστροφή τάσης. Διαχειριστικά θα ξαναρχίζαμε να βλέπουμε εκ νέου τοποθετήσεις γύρω από τις 1.540 – 1.520 μονάδες ακόμα και σε μια βραχυπρόθεσμη λογική με όριο περικοπής ζημιών τις 1.500 μονάδες.

Η αντίδραση της οποία αναμένουμε θα επαναφέρει το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.600 μονάδες όπου εκεί θα αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα για να εξετάσουμε την στάση μας".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.583,20 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 7,69% και ετήσια κέρδη 11,97%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 8,4%, ο Mid 30 με απώλειες 6,75% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 9,94%.

Από τους επιμέρους κλάδους τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν: 12,83% ο κλάδος της Υγείας, 12,39% η Τεχνολογία και 11,62% οι Πρώτες Ύλες. Πτώση 9,62% για τις τράπεζες.

Κανένας κλάδος με εβδομαδιαία κέρδη στο ΧΑ.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελεύθερη Τηλεόραση (121,95%), Τεγόπουλος (22,22%), Αlsinco (18,92%), Ελφίκο (17,39%), Σάνυο (16,67%), CPI (15.63%), Γαλαξίδι (14,29%), PC Systems (14,29%), Εnvitec (12,99%) και Μinerva (10,38%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Nεώριον (- 36,73%), Paperpack (-27,03%), Ηλεκτρονική Αθηνών (-25%), Σφακιανάκης (-22,58%), Proton (-20,20%), Kούμπας Συμμετοχών (-20%), Πήγασος (-19,35%), Ιπποτούρ (-18,75%), Avenir (-17,14%) και Παρνασσός ( -16,49%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v