Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία οι στηρίξεις

Σε κλοιό το ΧΑ με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αναζητούν στηρίξεις. Κρίσιμα τα 6,5€ για ΕΤΕ, οι 710 μ. για FT 20. Ψυχραιμότεροι οι βραχυμεσοπρόθεσμοι προετοιμάζονται εν όψει της Συνόδου της 25/3, της… μητέρας των μαχών.

Με την υποβάθμιση της Moody's να βαραίνει το κλίμα και εν μέσω αβεβαιότητας για τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης την Παρασκευή, το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνει σήμερα σε κρίσιμο τεστ δανεισμού, με την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε σχετικό θέμα του euro2day για το σημερινό κρίσιμο… τεστ δανεισμού.

Για την κίνηση της Moody’s, την απάντηση του ΔΝΤ και κύκλων της ΕΚΤ θα αναφερθούμε διεξοδικότερα στον σημερινό Εκηβόλο, ωστόσο αυτό που μετρά περισσότερο- κατά την εκτίμηση μας- είναι ο… γερμανικός εφιάλτης ενόψει της Συνόδου Κορυφής (της 24-25/3) σε μία φάση που και η Wall βρίσκεται μεταξύ… Συμπληγάδων.

Πληθαίνουν οι «εστίες ανάφλεξης» σε πολλές γωνιές της ευρύτερης περιοχής και θα γίνονται περισσότερες, εντονότερες όσο πλησιάζουν οι «αγορές» προς την Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου.

Στο ΧΑ τα πονταρίσματα εντείνονται, το «έξυπνο χρήμα» εμμένει σταθερό στην τακτική που ακολουθεί από την αρχή του έτους και στην αποστροφή του έλληνα πρωθυπουργού «…ή συνολική λύση για την κρίση χρέους ή τίποτε» εκτιμούμε πως αποτυπώνεται η κρισιμότητα της κατάστασης.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.585,8 μονάδες, τον FTSE 20 στις 732,8 τις τράπεζες σταθερά υπό αμφισβήτηση (…αλλά με μέρος του «έξυπνου χρήματος» να λαβαίνει θέσεις διερευνητικά, χωρίς βιασύνη και σε καλές τιμές ) η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Στα 6,60 ευρώ η Εθνική Τράπεζα, στα 4,90 ευρώ η Alpha Bank, στα 4,58 ευρώ η Eurobank με ορισμένες μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε ανοδικό κανάλι θα υπενθυμίσουμε την παρατήρηση φίλων μας για… συγχρονισμό της τρέχουσας τιμής ΕΤΕ- Alpha Bank με βάση την σχέση ανταλλαγής, που είχε υποβάλει η πρώτη στην δεύτερη. Κάτι στο οποίο αναφερθήκαμε στο σχόλιο της 8/3 και μέχρι τώρα «λειτουργεί ρολόι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Mario Draghi- φαβορί (σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times) για την διαδοχή του Jean Claude Trichet στην διοίκηση της ΕΚΤ , ο οποίος προέτρεπε την Alpha Bank να δεχθεί την πρόταση της Εθνικής. Αναφερόμαστε σε αυτές τις παραμέτρους προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούμε- όσο γίνεται- από την βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς.

Από την πίεση της σημερινής έκδοσης εντόκων, την εκτίναξη των spreads πάνω από τις 1.000 μονάδες, την χθεσινή… αιφνίδια (που μόνο αιφνίδια δεν ήταν ) κίνηση της Moody’s, από το ενδεχόμενο να πιεσθούν περισσότερο σε αυτή την φάση οι αποτιμήσεις των τραπεζών ή εταιρειών της επιλογής μας.

Λογικό καθώς οι «αγορές» ετοιμάζονται για μία από τις κρισιμότερες μάχες- που εν πολλοίς θα καθορίσει και τον… πόλεμο- και που σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών- ψύχραιμων παικτών ενδέχεται να διαμορφώσει ακόμη πιο ελκυστικά επίπεδα τοποθέτησης, αγορών.

Με οδηγό τα όσα συμβαίνουν άμεσα αλλά κυρίως αυτά που διαδραματίζονται προς την Σ.Κ της 24-25 Μαρτίου κάνουμε τις επιλογές μας.

Άλλωστε με τις εισηγμένες να ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη 2010 έχουμε ακόμη επιπλέον στοιχεία και κριτήρια για να κινηθούμε βραχυμεσοπρόθεσμα στο ΧΑ. Ακόμη και εάν σε αυτή τη φάση δοκιμασθούν οι στηρίξεις για ΓΔ και 20άρη, ακόμη και εάν αμφισβητηθεί η σημαντική ζώνη των 710 μονάδων για τον FTSE 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v