Οι φήμες "κουρεύουν" τη Σοφοκλέους

Κάτω από τις 1.500 μονάδες με ισχυρή πτωτική κίνηση επέστρεψε το ΧΑ, εν μέσω εκτίναξης σε spreads-CDS και σεναρίων για αναδιάρθρωση χρέους. Στις τράπεζες (-5%) επικεντρώθηκαν οι πωλητές. Στα 5,83 € η ΕΤΕ με πτώση 5,2%.  

Το spread, για το Ελληνικό 10ετές, ξεπέρασε τις 983 μονάδες.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στα CDS 5ετίας όπου η Ελλάδα δείχνει να “καπαρώνει” εκ νέου την πρώτη θέση, αφού το Ελληνικό CDS ξεπέρασε τις 1100 μονάδες βάσης (νέο ιστορικό υψηλό), αφήνοντας στις επόμενες θέσεις και σε απόσταση τις Βενεζουέλα (969), Πορτογαλία (591), Αργεντινή (559), και Ιρλανδία (546).

Εντυπωσιακά χειρότερα τα μηνύματα από το Ελληνικό spread διετίας που εκτοξεύτηκε υψηλότερα των 1600 μονάδων βάσης.

Μάλιστα οι απαισιόδοξοι, αλλά αποδεδειγμένα “διορατικοί”, εκτιμούν ότι μέχρι τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους θα έχει υποκύψει στις πιέσεις των Αγορών και θα έχει αιτηθεί ένταξη στον μηχανισμό στήριξης και η Ισπανία (!)

Σε αυτά ας προστεθεί και η αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών, οπότε η επιστροφή του Δείκτη χαμηλότερα των 1500 μονάδων δείχνει σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη.

Η ζώνη 1480 – 1457 ξαναβάζει υποψηφιότητα δοκιμασίας, με την αμέσως επόμενη στήριξη να οριοθετείται στις 1353 μονάδες.

Αρνητικότερα τα τεχνικά μηνύματα για τον Τραπεζικό δείκτη που στην σημερινή συνεδρίαση έδωσε χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό χαμηλό από το πολύ πρόσφατο της 12/4 (1175,79 μονάδες).

Επιβεβαιωμένα κλεισίματα του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 1167 μονάδων θα οδηγήσουν προς την επόμενη στήριξη των 1118 μονάδων.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη παλαιού παράγοντα της Αγοράς, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα "σπεύδει βραδέως" προς αναδιάρθρωση χρέους, που θα αμβλύνει το δημοσιονομικό πρόβλημα αλλά θα πλήξει τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Οι ενδοκυβερνητικές -εσωκομματικές αντιδράσεις και οι πιέσεις από πλευράς τρόικας δεν αφήνουν περιθώρια χειρισμών στην Κυβέρνηση, η οποία είναι αναγκασμένη να προχωρήσει με οποιοδήποτε "κόστος".

Από την άλλη δεν είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση θα υποκύψει στις πιέσεις από το “βαθύ” ΠΑΣΟΚ και τους “ημέτερους” συνδικαλιστές και θα ανακοινώσει “ανώδυνες” μετοχοποιήσεις και όχι δραστικές αποκρατικοποιήσεις, την ώρα που εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε “μηχανική υποστήριξη”.

Ταυτόχρονα, επενδυτές και συναλλασσόμενοι, αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πληροφορούνται από οπουδήποτε αλλού στο κόσμο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα εκτός από την Κυβέρνηση, που συνεχίζει να διαψεύδει τα πάντα και να αυτοδιαψεύδεται (!)

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, έχει πλέον πάψει να αποτελεί θέμα “ταμπού” και διεξάγεται ανοικτά, παντού και σε βάθος. Καθώς όλοι πλέον θεωρούν ότι κάποιου είδους αναδιάρθρωση είναι επιβεβλημένη, το ζήτημα που απασχολεί είναι το προς το πότε αυτή θα συμβεί και τι θα περιλαμβάνει.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όταν ένα ζήτημα φθάσει να συζητείται τόσο ανοικτά, ακόμη και από Κυβερνητικά στελέχη, τότε, η όποια εξέλιξη θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.

Τελικά ίσως η Αγορά, Χρηματιστηριακή και μη, ίσως χρειάζεται ένα “σοκ” που θα την βγάλει από την “Εθνική κατάθλιψη” (!)

Αυτό που αποσταθεροποιεί και νεκρώνει την οικονομία είναι η κατάσταση της μίζερης και καταθλιπτικής αναμονής που επί μήνες έχει επικρατήσει στο περιβάλλον, παρακολουθώντας το ένα μετά το άλλο από τα μέτρα να αποτυγχάνουν και να έρχονται καινούργια που θα στείλουν ακόμα χαμηλότερα εισοδήματα και καταναλωτική διάθεση και ακόμα υψηλότερα την ανεργία (στο 15,1% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο 2011, έναντι 11,3% τον Ιανουάριο 2010 και 14,8% το Δεκέμβριο 2010).

Άλλωστε μία “φιλική” αναδιάρθρωση χρέους γίνεται όταν όλοι έχουν αντιληφθεί και πεισθεί ότι η κατάσταση “δε σώζεται”, τότε, μία αυτή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και “λυτρωτικά”, αφού αποσαφηνίζει την κατάσταση, ξεκαθαρίζει τα μεγέθη και βγάζει την Αγορά από ένα “φόβητρο” που την ταλανίζει μήνες τώρα.

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε “stop loss” στις “ατυχείς” δηλώσεις και να επικοινωνήσει άμεσα με τον λαό χειριζόμενη αποτελεσματικά την ανάγκη διατήρησης της ψυχραιμίας.

Και βέβαια να προχωρήσει με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμιστικών αλλαγών και δραστικής μείωσης του Δημόσιου τομέα, προκειμένου να αλλάξουν άποψη και οι ξένοι διαχειριστές.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάει μακριά αφού απουσιάζουν ακόμη και οι μικρό-αφορμές που θα του δώσουν κινητικότητα, ενώ θα συνεχίσουν να επικρέμονται οι κάθε είδους απειλές και αρνητικές εκτιμήσεις, με τις όποιες αρνητικές ειδήσεις να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο από τις ελάχιστες θετικές.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των μετοχών του 20αρη έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, ενώ το τελικό -5,02% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει χωρίς αμφιβολίες τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισαν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ από τις μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Motor Oil, Eurobank και πολύ κοντά σε αυτό οι Ελλάκτωρ, Αγροτική (νέο ιστορικό χαμηλό), Κύπρου, Εθνική, Jumbo, MPB, MIG, ενώ ενισχύθηκε ανησυχητικά ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Σε αρνητικό βηματισμό τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και το άνοιγμα της Wall Street, όπου στην ημερήσια “ατζέντα” το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει τα εξής:

Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μείωση του ελλείμματος τους κατά $4 τρισ στα επόμενα 12 χρόνια σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα, παίρνοντας περισσότερα μέτρα αν δεν αποδώσουν οι παρεμβάσεις ως το 2014.

Η Google ανακοινώνει σήμερα μετά το τέλος της συνεδρίασης τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου – εκτίμηση αναλυτών $8,151.

Τα ξημερώματα σημειώθηκε διάψευση από το Κινεζικό Κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο CIC, ότι σκοπεύει να προβεί σε αγορές Ισπανικών ομολόγων, όπως φημολογούταν τις τελευταίες μέρες.

Στην αγορά σιταριού, πληθαίνουν οι φήμες ότι η Ρωσία πρόκειται να προχωρήσει, ακόμα και πριν το καλοκαίρι, σε άρση της απαγόρευσης εξαγωγών του προϊόντος στο εξωτερικό. Η Ρωσία είναι η 4η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα σιταριού στον κόσμο.

Επίσης η “βιομηχανία” δεικτών στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 5,8% σε σχέση με τον Μάρτιο 2010. Η άνοδος ήταν χαμηλότερη της αναμενόμενης, καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 1% στον μήνα και 6,1% στο 12μηνο.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, από το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε αναπάντεχα και αισθητά την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική οικονομία, κατά 27.000. Κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας 412.000 άνθρωποι, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 380.000 αιτήσεις.

Εν τω μεταξύ, ένα “τείχος χρέους” ύψους 3,6 τρισ. δολαρίων αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες και αυτό απειλεί την παγκόσμια προσπάθεια για ανάκαμψη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα επόμενα δύο χρόνια, οι Τράπεζες καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν χρέη ύψους 3,6 τρισ. δολαρίων που “ωριμάζουν”. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταγωνιστούν στις διεθνείς Χρηματαγορές τις Κυβερνήσεις, που επίσης θα δυσκολεύονται να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση.

Οι Ιρλανδικές και Γερμανικές Τράπεζες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες αναχρηματοδότησης, καθώς τα μισά από τα υφιστάμενα χρέη τους “ωριμάζουν” κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Με δεδομένο ότι οι Τράπεζες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας καθώς και κάποιες στην Ισπανία και τη Γερμανία έχουν αποκλειστεί από τη Διατραπεζική Αγορά, υπάρχει κίνδυνος και άλλες να βρεθούν στην ίδια θέση, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στις γνωστές και καθημερινές αρνητικές εκτιμήσεις, σήμερα ήταν η σειρά της Citigroup να εκθέσει τις απόψεις της αναφέροντας ότι “η έλλειψη σημαντικής προόδου όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές αναβιώνει τη συζήτηση της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους”.

“Επιπροσθέτως, τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απίθανο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των Αγορών και παράλληλα είναι απίθανο να κάνουν τη σημαντική διαφορά στο μονοπάτι της φορολογικής εξυγίανσης”.

“Η σοβαρή οικονομική ύφεση και η αδυναμία βελτίωσης των φορολογικών εσόδων, υπονοούν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ήδη εισέλθει στο φαύλο κύκλο της υπερβολικά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της υπερβολικά χαμηλής οικονομικής επίδοσης, όπου η μόνη δυνατή διέξοδος είναι η διαγραφή μέρους του χρέους”.

Από την άλλη, στο 60% υπολογίζουν οι αναλυτές την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης υπολογίζονται στο 30% και στο 40% για την Ιρλανδία.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο πήχης των προσδοκιών από τις αναμενόμενες αυριανές Κυβερνητικές εξαγγελίες, όσον αφορά το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, χαμηλώνει επικίνδυνα και η σημερινή κίνηση το Χ.Α. προεξόφλησε μία ακόμα απογοήτευση, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη η παρατεταμένη φιλολογία περί αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους δημιουργεί στην Αγορά συνθήκες ασφυξίας και τετελεσμένου γεγονότος.

Σε αυτή την περίπτωση οι απαιτούμενες Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αναστροφή του αρνητικού κλίματος, δείχνουν τουλάχιστον “άθλος”.

Κατά την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να βάλλεται, ενώ από τις υπόλοιπες εταιρείες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ανάχωμα στην πτώση, λείπουν οι πρωτοβουλίες και η υποστηρικτική ειδησεογραφία.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση αδυνατεί να περάσει το μήνυμα για λιγότερο και αποτελεσματικότερο Κράτος.

Ένα θετικό άκουσμα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ενδεχομένως να δώσει κάποιες αφορμές διαφοροποιήσεων στους εμπλεκόμενους τίτλους περιορίζοντας την πίεση της προσφοράς, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Όπως και να έχει οι τίτλοι των εν δυνάμει στόχων για την αύξηση των Κρατικών εσόδων αποτελούν και τις κυριότερες επιλογές σε ότι αφορά την διακράτηση τους και θα παραμείνουμε εστιασμένοι σε αυτούς όσο το περιβάλλον στερείται από άλλους καταλύτες προσδοκιών, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Μόνο εφόσον η Αγορά πάρει κάποια απόσταση από την περιοχή των 1550 μονάδων θα ήμασταν διατεθειμένοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο τοποθετήσεων και σε άλλες περιπτώσεις, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης που δεν παραλείπει να υπενθυμίσει την εκκρεμότητα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρα και η οποία περιορίζει την βραχυπρόθεσμη επενδυτική ορατότητα και το βαθμό έκθεσης στην Αγορά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση τουλάχιστον αξιοσημείωτης πτώσης που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη, με μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 0,44%, σε σχέση με την θεωρητική τους τιμή (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9661, τιμή εκκαθάρισης 670,39) κινήθηκαν μεταξύ 667,75 και 698,25 μονάδων.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTΑSE-20 διατηρήθηκε στο 41%, ωστόσο στην παρούσα αγορά ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε στάσιμος στα 2.338 δικαιώματα δείκτη (1.623 δικαιώματα αγοράς και 707 δικαιώματα πώλησης).
Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (28200 Coca-Cola, 22000 Μυτιληναίος, 35000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 57900 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4261), Alpha Bank (1406), Πειραιώς (1909), Eurobank (769), ΟΤΕ (700), Ταχ. Ταμιευτήριο (308), ΔΕΗ (457), Αγροτική (306), ΟΠΑΠ (458), ΓΕΚ (193), ΕΧΑΕ (106), Κύπρου (374), Intralot (106), MPB (474), Ελ. Πετρέλαια (104), Μυτιληναίος (178).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Αγροτική (17054 τεμ.), Πειραιώς (185000 τεμ.), Coca-Cola (17200 τεμ.), Εθνική (177129 τεμ.), Ελλάκτωρα (13500 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (16000 τεμ.), ΟΠΑΠ (22807 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10181780 τεμ.), Eurobank (13576568 τεμ.), Εθνική (13440893 τεμ.), Πειραιώς (7979943 τεμ.), MPB (4467414 τεμ.), Κύπρου (5633908 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4319420 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v