Οι «αγορές» πιέζουν τράπεζες και... χρέος

Το… ηχηρότερο μήνυμα έστειλαν χθες οι «αγορές» με νέες πιέσεις κυρίως σε τράπεζες. Η Αθήνα δείχνει προετοιμασμένη, την ώρα που ο FΤ20 «κρέμεται» στο χείλος των 675 και η ΕΤΕ στο όριο των €5,8. Σήμερα ανακοινώνονται τα μέτρα.

Το βαρύ «φορτίο» των περίπου 23 δισ. ευρώ, που θα κληθούν να σηκώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι την τετραετία 2012-2015, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές και τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος της χώρας.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων σε σχετικό θέμα του euro2day με την πλειονότητα των παικτών να θεωρεί κομβική τη σημερινή συνεδρίαση.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές υπό συνεχή πίεση, με τον τραπεζικό κλάδο να… κουρεύεται εκβιαστικά και τις «αγορές» να στέλνουν πιεστικά αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις η σημερινή συνεδρίαση πράγματι θεωρείται κομβική, ορόσημο για την βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς.

Στις 1.487 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 678,4 ο FTSE 20, με τις αποτιμήσεις των τραπεζών να δέχονται εχθές ακόμη ένα χτύπημα.

Κάτω ή πάνω από τη ζώνη, δεν έχει πλέον και τόση σημασία, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά έμπειρο χρηματιστηριακό στέλεχος τη στιγμή που η Εθνική αποτιμάται στα 5,57 δισ. ευρώ (!) (αλήθεια η θυγατρική της Finansbank πόσο πιάνει…), η Alpha Bank τα 2,28 δισ. ευρώ ενώ η Eurobank κινδυνεύει να χάσει και τα 2 δισ ευρώ.

Είναι προφανές, πως το χρηματιστήριο ως κύριος προεξοφλητικός μηχανισμός, αφομοιώνει, ενσωματώνει όλο και περισσότερο τον «κίνδυνο» από τις συνεχείς πωλήσεις ελληνικών ομολόγων με σημαντική «υποαξία».

Την ίδια στιγμή η σεναριολογία για το «ελληνικό χρέος» όλο και εντείνεται, οξύνεται με συνέπεια από ένα σημείο και μετά να λειτουργεί σαν… αυτοτροφοδοτούμενη προεξόφληση επισπεύδοντας τις όποιες αποφάσεις.

Προφανώς και οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τον έλληνα πρωθυπουργό θα είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τους ξένους, τους δανειστές, τις «αγορές» και προφανώς θα παιχτούν με όσο το δυνατόν πιο κοινά αποδεκτούς όρους.

Για να δούμε…, σε μία συγκυρία που το «ελληνικό εγχείρημα» έχει συγκεντρώσει πρωτοφανή (σε αξία) πονταρίσματα και διεθνώς.

Ο Φάνης Γαβρινιώτης προσεγγίζει μία παράμετρο της διελκυστίνδας που εξελίσσεται μεταξύ των εμπλεκόμενων, με τον καλό συνάδελφο να θεωρεί «…κράχτη» για την προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να τις αξιοποιήσει και για τη μείωση του δημόσιου χρέους μέσω της τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων από την είσπραξη διοδίων που υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ».

Ακριβώς αυτό είναι- κατά την εκτίμηση μας- η μία από τις εικόνας της νέας Ευρώπης, που δομείται μεθοδικά από την ομάδα των ισχυρών και κυρίως τους Γερμανούς. Κάτι τέτοιο εξηγεί και το σταθερό «μάζεμα», που γίνεται εδώ και μήνες από «ισχυρά ξένα χέρια» και ισχυρούς έλληνες παίκτες σε συγκεκριμένες εισηγμένες.

Βέβαια το πρόβλημα του ΧΑ συνίσταται στην αδύναμη- ακόμη- θέση των τραπεζών κάτι που παρασέρνει χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες. Ωστόσο και στις τράπεζες το… κούρεμα γίνεται εμφανώς στο ταμπλό με ενδεικτική την περίπτωση της ΕΤΕ που χάνει 48,2% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε και εχθές, με 5,2, αγγίζοντας τα 5,8 ευρώ (ενδοσυνεδριακά χαμηλό στα 5,82 ευρώ) με αρκετούς διορατικούς παίκτες (ενδεικτική θεωρούμε την προσέγγιση του φίλου Στέφανου Γεωργίου- deiktes.com ) να θεωρούν κρίσιμη και την εν λόγω περιοχή τιμών και την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της μετοχής.

Δεδομένου, ότι η βραχυ-μεσοπρόθεσμη προσέγγιση μας δεν μεταβάλλεται (εκτιμάμε, πως βρισκόμαστε σε διαδικασία-περίοδο σχηματισμού πολυετούς πυθμένα…) εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο στο βραχυπρόθεσμο, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Ειδικά για τον 20άρη φαίνεται, πως η εκ νέου δοκιμασία της ζώνης των 675-680 μπορεί να αποφέρει άμεσα αποτέλεσμα. Είτε με τη μορφή ακόμη μίας τεχνικής αντίδρασης είτε με την συνέχιση της διόρθωσης προς τα «ελάχιστα» των 623,9 με ενδιάμεση περιοχή στήριξης πέριξ των 650 μονάδων.

Όμως ειδικά για σήμερα θεωρούμε, πως οι μεν «αγορές» έστειλαν εχθές ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα- ίσως το πιο εκκωφαντικό των τελευταίων ημερών- η δε κυβέρνηση δείχνει να έχει έναν… άσο στο μανίκι της και μία απάντηση για τους πιστωτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v