ΧΑ: Έλλειμμα και διεθνείς αγορές στο επίκεντρο

Με το… καλημέρα στα δύσκολα για κυβέρνηση και οικονομία. Με το ΧΑ να επιχειρεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και την ευρύτερη αναδιάταξη δυνάμεων. Κλειδί- πάντα- οι 655 μονάδες για τον FΤ 20.

Οι εορτές πέρασαν, ανάσες πήραμε αλλά απ΄ ότι φαίνεται ο "Γολγοθάς" της κυβέρνησης, τώρα ξεκινάει. Όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day "… σήμερα ανακοινώνεται από την ΕΣΥ/ Eurostat το τελικό μέγεθος του περυσινού ελλείμματος.

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ στις 4 Μαΐου έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να καθοριστούν τα επιπλέον μέτρα του 2011 και για το 2012 – 2015.

Δυσοίωνα μεγέθη, που ωστόσο σε ικανό βαθμό φαίνεται να έχουν προεξοφληθεί-αφομοιωθεί από το χρηματιστηριακό… ταμπλό, καθώς βασικοί δείκτες- μετοχές έχουν ήδη "δοκιμάσει" τις ελάχιστες τιμές πολλών ετών.

Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά- στις 21/4- έως τις 1.433,2, τον Ftse 20 έως τις 647,3 μονάδες με εμφανή την προσπάθεια απεγκλωβισμού των τραπεζών από το πτωτικό σπηράλ, που εξαυλώνει τις αποτιμήσεις των ιδρυμάτων του κλάδου δημιουργώντας αλυσιδωτές επενέργειες στην οικονομία, την αγορά, το ΧΑ.

Όμως και για τον πολύπαθο κλάδο φαίνεται, πως όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο τόσο θα εντείνεται η λογική προεξόφλησης (από την απομείωση της θέσης, το σύνολο των επισφαλειών, τις πραγματικές ανάγκες τους μέχρι τις επιχειρηματικές κινήσεις που υποχρεωτικά πλέον θα πρέπει να ακολουθήσουν).

"Κρίσιμη εβδομάδα λοιπόν για την οικονομία…" με το ΧΑ να ποντάρει εξίσου στην δική του... Ανάσταση αλλά και στο ενδεχόμενο καταγραφής νέων χαμηλών. Οσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει κοντά στα ελάχιστα 14 ετών, όσο οι πωλητές επιφυλάσσονται, αμφισβητούν τις ουσιαστικές αντοχές του Συστήματος, όσο οι "πωλητές" στα Παράγωγα έχουν το πάνω χέρι, όσο ο κλάδος παραμένει τρωτός και ευάλωτος στα κάθε λογής υποτιμητικά μηνύματα, αφορμές και την σπέκουλα τόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί πως η διόρθωση (για τον κλάδο) έχει ολοκληρωθεί.

Και ο Ftse 20 χωρίς αναστροφή της τάσης για τις τράπεζες πολύ δύσκολα μπορεί να αντιδράσει ανοδικά βραχυ-μεσοπρόθεσμα. Ενδεικτική η αποτίμηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (στα 5,16 δις. ευρώ), με την CCH 3Ε στα 6,96 και τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ στα 4,77-3,87 και 2,55 δις. ευρώ.

Και η ΔΕΗ είναι πολύ μακρυά και ο ΟΤΕ περί το 1,29 δις. ευρώ ο ΟΠΑΠ απέχει… μόλις 390 εκατ. ευρώ. Και αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά, πως αρκετοί είναι αυτοί που ποντάρουν (και ρισκάρουν στην προεξόφληση) πως σε αυτή την φάση της κρίσης η αγορά θα βιώσει ακόμη μία μεγάλη ανατροπή που θα αφορά στον… υποβιβασμό της ΕΤΕ στην τρίτη θέση και την αναρρίχηση του Οργανισμού στην δεύτερη της σχετικής κατάταξης αποτιμήσεων.

Ανατροπές ενδεικτικές ενός γενικότερου κλίματος, ενός ευρύτερου πλαισίου αναδιάταξης δυνάμεων, ισορροπιών στη συγκυρία που ο τραπεζικός κλάδος έχει εισέλθει στην τελική (και για ορισμένους… τελειωτική) ευθεία εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του.

Και μόνο από αυτή την άποψη ο κλάδος, η αγορά (όπου εμφανώς διαφοροποιούνται άλλες δυνάμεις) έχουν ενδιαφέρον...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v