Ο «Γολγοθάς» της κυβέρνησης τώρα ξεκινάει

Σχέδιο για τη φοροδιαφυγή μέσα στην εβδομάδα. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με καθημερινή παρακολούθηση των εφόρων από το ΥΠΟΙΚ. Στο στόχαστρο μπαίνουν και 10.000 επαγγελματίες. Μέτρα 4 δισ. θέλει η τρόικα. 

Ο «Γολγοθάς» της κυβέρνησης τώρα ξεκινάει
Το Πάσχα πέρασε, αλλά ο «Γολγοθάς» της κυβέρνησης τώρα ξεκινάει. Το οικονομικό επιτελείο καλείται πλέον να εξειδικεύσει τα μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ (τουλάχιστον 3 δισ. για φέτος και τα υπόλοιπα για την περίοδο 2012 - 2015), να τα «περάσει» από την τρόικα και φυσικά να τα «περάσει» και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σήμερα ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) το τελικό μέγεθος του περυσινού ελλείμματος. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ στις 4 Μαΐου έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να καθοριστούν τα επιπλέον μέτρα του 2011 και για το 2012 - 2015.

Το έλλειμμα του 2010 διαμορφώθηκε τελικώς στο 10,5% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ φέτος θα καταφέρει να μειώσει στο 7,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα.

Ωστόσο, η τρόικα φαίνεται να έχει διαφορετική εντύπωση και να θεωρεί ότι θα πρέπει να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα που θα φτάνουν και στα 4 δισ. ευρώ για να καλυφθούν όλες οι αποκλίσεις φέτος. Και αυτές που προκύπτουν από τη νέα ανοδική αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος (κατά περίπου 2 - 2,5 δισ. ευρώ) και εκείνες που αφορούν στις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού (γύρω στο 1,8 δισ. ευρώ).

Τα επιπλέον μέτρα για φέτος -όσα και αν είναι αυτά τελικά- θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012 - 2015, που θα οριστικοποιηθεί όταν θα έρθουν στην Αθήνα και τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας (γύρω στις 10 Μαΐου) και θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Μαΐου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σύνδεση της χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, η μείωση των συμπληρωματικών αμοιβών στο Δημόσιο (υπερωρίες, επιτροπές) μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, η περικοπή των επιχορηγήσεων και των λειτουργικών δαπανών, η κατάργηση και συγχώνευση φορέων, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε χυμούς, εμφιαλωμένο νερό και φυσικό αέριο κ.λπ.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής, από όπου αναμένονται έσοδα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015 και το οποίο θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη. Για φέτος ο στόχος που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κυμαίνεται μεταξύ των 500 εκατ. ευρώ και του 1 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο αυτό θα είναι ένα «Μνημόνιο Συνεργασίας» των υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για να μπορέσει η κυβέρνηση να «ξεπεράσει» τα γραφειοκρατικά εμπόδια στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, δηλαδή από την ερχόμενη εβδομάδα, θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας 10.000 επαγγελματίες (οι «γνωστοί άγνωστοι» δικηγόροι, γιατροί, τραγουδιστές κ.λπ.) για τους οποίους οι μέχρι σήμερα διασταυρώσεις έχουν δείξει ότι είναι «ύποπτοι».

Ειδικές ομάδες εφοριακών, που θα έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο εργασίας τον έλεγχο αυτών των φυσικών προσώπων, θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους και να έχουν στείλει τις εκθέσεις τους στο υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, από τις αρχές Απριλίου έχουν ξεκινήσει έλεγχοι για παραβάσεις όπως η μη καταβολή ΦΠΑ, τα απλήρωτα τέλη, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί κ.λπ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπό αυστηρό έλεγχο και τις 300 εφορίες της Ελλάδας για την αποτελεσματικότητά τους στον έλεγχο των υποθέσεων αυτών, με συνέπεια από τον πρώτο κιόλας μήνα να έχουν συγκεντρωθεί πάνω 84 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία για τους καθημερινούς αυτούς ελέγχους έχουν προκύψει από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και ο έλεγχος για την πορεία συγκομιδής των εσόδων είναι καθημερινός και αυστηρός.

Όποιος έφορος δεν παρουσιάζει αποτελέσματα σε καθημερινή βάση δέχεται αυστηρές προειδοποιήσεις από την ηγεσία του υπουργείου και σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσουν, αφού μέχρι στιγμής φέρνει αποτελέσματα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v