Στο ρελαντί το ΧΑ - πιέσεις στις τράπεζες

Με ισχνό τζίρο η συνεδρίαση δείχνει να έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα. Λιγοστοί αλλά σταθεροί οι πωλητές στις τράπεζες με την ΕΤΕ έως τα 5,3 ευρώ. Στις 639,8 μονάδες η ελάχιστη τιμή για τον FΤ 20.

Οι συναλλαγές των μόλις 3,95 εκατ. ευρώ στις 11.00 είναι ενδεικτικές του κλίματος, που επικρατεί στην αγορά. Ενδεχομένως ενδεικτικές για το πώς θα κυλήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, την εβδομάδα μετά τις Εορτές και τις αργίες την ημερών.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως λίγο πριν τις 11.05 στην Εθνική οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν σε αξία το 1,2 εκατ. ευρώ ενώ περισσότερες από 2 στις 3 μετοχές δεν είχαν καν "ανοίξει".

Εν πάση περιπτώσει για διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση ήταν προετοιμασμένη η πλειονότητα των ενεργών παικτών, αν και η αγορά μένει να φανεί μετά την ανακοίνωση του τελικού ελλείμματος για το 2010. Ο Γενικός Δείκτης αρχικά υποχώρησε έως τις 1.419, ο Ftse20 έως τις 639,8 μονάδες με την Εθνική Τράπεζα να έχει μέτριους αλλά σταθερούς πωλητές στο εύρος των 5,30 έως 5,44 ευρώ.

Σταδιακά λίγο μετά τις 11.05 κάποιοι αγοραστές κινήθηκαν υψηλότερα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως σε Ελλάκτωρ, Τιτάν με τον 20άρη να προσεγγίζει και πάλι τις 643 μονάδες.

Ωστόσο παραμένει σε απόσταση από την αντίσταση (πλέον) των 655 μονάδων και πάντα σχετικά κοντά με την ελάχιστη τιμή των 623,9 μονάδων που προσώρας παραμένει και η μακροχρόνια στήριξη του δείκτη.

Ωστόσο παρά τις μέτριες συναλλαγές σε ορισμένες μετοχές λείπουν οι αγοραστές με συνέπεια με μέτριους τζίρους να σημειώνονται ελάχιστες τιμές, όπως για παράδειγμα στα 0,46 ευρώ για τον τίτλο της Αγροτικής. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως από τους βασικούς δείκτες FT ο πρώτος που "γύρισε" ήταν της "μεσαίας κεφαλαιοποίησης" αντιδρώντας προς τις 1.455 μονάδες.

Γενική, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Folli- Follie Group με μέτριους τζίρους ενισχύονταν επιβεβαιώνοντας παράλληλα (κυρίως η ΕΥΔΑΠ ) την βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά τους.

Βέβαια με μόλις…. είκοσι μετοχές (στις 11.12) στη μετοχή της Επιχείρησης δεν μπορεί να γίνει ιδιαίτερος λόγος ωστόσο η τιμή έχει ενισχυθεί 15,5% από την αρχή του έτους η δε αποτίμηση διαμορφώνεται στα 570 εκατ. ευρώ.

Αργά αλλά σταθερά σε ορισμένες εισηγμένες του ευρύτερου δημόσιου τομέα διαμορφώνεται (χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και με μέτρια προσφορά) όλο και υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία. Με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα… έσοδα του Δημοσίου.

Υπό αυτό το πρίσμα εάν το Δημόσιο εκχωρούσε σήμερα ένα 10-15% του ΟΤΕ και το μερίδιο του στον ΟΠΑΠ θα μπορούσε (θεωρητικά) να βάλει στα ταμεία του περί τα 1,5-1,6 δισ. ευρώ.

Πάντα στην θεωρητική περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνονταν σε τρέχουσες τιμές. Εχουμε όμως έναν γνώμονα για το τι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα (…τα έσοδα ) του Δημοσίου. Στη λογική της… εκποίησης αναφοράς χρήζει και η ενισχυόμενη αποτίμηση εισηγμένων όπως η ΕΥΑΘ ή ο ΟΛΠ ή ο ΟΛΘ που αργά ή αργότερα το οικονομικό επιτελείο θα βγάλει στο… σφυρί.

Από πλευράς απόδοσης (με συναλλαγές περισσότερες των χιλίων μετοχών ) ξεχωρίζουν οι Lavipharm, Βωβός, Ιντρακόμ, Γενική, Σωληνουργεία, MLS και λιγοστές ακόμη από το… ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό, πως περίπου στις 11.20 ο συνολικός τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 5,7 εκατ. ευρώ (από τα οποία 1,520 εκατ. ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v