Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαιρετικά κρίσιμες οι 1.350 για τον ΓΔ

Τα… μυστικά του Λουξεμβούργου θα αποτυπωθούν στο χρηματιστηριακό… ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στις κρίσιμες 1.350 μονάδες. Ανοίγει το ενδεχόμενο σαρωτικών αλλαγών σε οργανισμούς του Δημοσίου.

Ενέχυρο για νέο μνημόνιο τα… ασημικά, σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συνολικότερα για τη χώρα συγκυρία.

Με τους πωλητές να έχουν το «πάνω χέρι» στο ΧΑ, τους βασικούς δείκτες, μετοχές σε σημείο καμπής, τον Γενικό Δείκτη στις 1.370 μονάδες, τον FTSE 20 στις 614 μονάδες και τον τραπεζικό κλάδο υπό συνεχή πίεση.

Λιγότερο κράτος ζητά η τρόικα, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day.gr, και το ζητούμενο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες είναι η αποτύπωση στο ταμπλό των όσων συνέβησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες σε πολλά μέτωπα.

Πέρα από αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται, θα πρέπει να επιχειρήσουμε να δούμε πιο νηφάλια ορισμένες παραμέτρους πίσω από την εικόνα φόβου, πίεσης και έντονης αμφισβήτησης που έχει δημιουργηθεί.

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, βρισκόμαστε στην τελευταία πράξη αυτού του δράματος (γιατί ακολουθούν και άλλα) που στοχεύει στην όσο το δυνατόν εντονότερη διάχυση φόβου στην κοινωνία, προκειμένου να αποδεχθεί καταστάσεις πρωτόγνωρες. Σε πολλαπλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη, η λύση που προκρίνεται για τηνείσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ θα πρέπει να θεωρηθεί πρόκριμα και για άλλους ομίλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μοντέλο ΟΤΕ για τη ΔΕΗ, τη στιγμή που στον Οργανισμό τίθεται εκ νέου θέμα μονιμότητας των υπαλλήλων (σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα).

Θεωρώντας βέβαιο, αυτό που αναφέρει για ενέχυρο των… ασημικών η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, θα πρέπει να περιμένουμε πλησιάζοντας τον Ιούνιο ακόμα μεγαλύτερη πίεση, περισσότερο φόβο στην κοινωνία, καταστάσεις πρωτόγνωρες και πιέσεις αφόρητες προκειμένου να περάσουν τα σκληρότερα μέτρα που ετοιμάζονται από τους δανειστές –και υλοποιούνται από τους εδώ επιτετραμμένους – σε οικονομία, κοινωνία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για… ενδιαφέρουσες καταστάσεις, εξελίξεις, που προεξοφλούνται ήδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Θεωρούμε βέβαιο, πως οι εξελίξεις αυτές είτε πριν, είτε μετά τον Ιούνιο, θα αφορούν άμεσα και τον τραπεζικό κλάδο.

Γι’ αυτό μένει να φανεί μέχρι ποίου σημείου το ΧΑ θα συνεχίσει να προεξοφλεί τα όσα αρνητικά επέρχονται, ενδεχομένως με την καταγραφή νέων ελάχιστων τιμών για τον ΓΔ και τον 20άρη.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν την περιοχή γύρω από τις 1.350 μονάδες μακροπρόθεσμο σημείο αναφοράς και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας προσπάθειας αντίδρασης από αυτά τα επίπεδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v