ΧΑ: Στα χέρια της Εθνικής η τάση

Σε ένα ρευστό, συγκρουσιακό περιβάλλον (και) το ΧΑ επιχειρεί να προεξοφλήσεις τις άμεσες εξελίξεις. Κλειδί η επιβεβαίωση των 595-600 μον. για FΤ20 και των 5,0-5,1 € για ΕΤΕ. Προσδοκίες για κίνηση από την πλευρά της Εθνικής.

Σε καυτή εβδομάδα για την κυβέρνηση, αναφέρεται σχετικό θέμα του euro2day τη στιγμή που γίνονται γνωστά τα…ντεσού του νέου πακέτου διάσωσης (σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου) με το ΧΑ σε σημείο καμπής.

Στις 1.333,6 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 605,13 ο Ftse20 με τις τράπεζες να κάνουν την διαφορά στη συνεδρίαση της 3/6 και την…πιάτσα να προεξοφλεί κίνηση από τον όμιλο της Εθνικής. Προφανώς και κλειδί για τη συνέχεια είναι οι τράπεζες ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αυξημένη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα προοιωνίζεται η εβδομάδα σε επίπεδο κυρίως πολιτικών ζυμώσεων και εξελίξεων.

Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλον, την ώρα που το Spiegel κάνει λόγο για βοήθεια (δανεισμός με επαχθείς όρους είναι αλλά τέλος πάντων…) το Εθνος "βλέπει" κάλπες στις 24/7 εάν δεν περάσει το μεσοπρόθεσμο.

Εύλογα η προσοχή κυρίως των βραχυπρόθεσμων θα πρέπει να είναι στο…limit up, καθώς αυτή η φάση της αγοράς "εγγυμονεί" παγίδες & ευκαιρίες με την ίδια ευκολία.

Δεδομένου, ότι η διοίκηση της Εθνικής (η κάθε διοίκηση βεβαίως που διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό Οικονομιών) άρρηκτα σχετιζόμενη με την πολιτική ηγεσία δεν αποκλείεται υπό την γενικότερη πίεση να βγει να κάνει κάποια κίνηση.

Μία ενέργεια που θα μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά τουλάχιστον στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, δίνοντας λίγους επικοινωνιακούς πόντους στο κυβερνητικό επιτελείο να διασκεδάσει κάπως τα πράγματα. Στα 5,05 δις. ευρώ και πάλι η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου, με την τιμή της μετοχής να έχει διασπάσει ανοδικά τα κρίσιμα 5,20 ευρώ καλλιεργώντας προσδοκίες για κάτι καλύτερο.

Στα 3,51 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με την αποτίμηση της στα 1,88 δις. ευρώ να ξεπερνιέται από την Eurobank, που στα 3,42 ευρώ/μετοχή αποτιμάται πλέον στα 1,89 δις. ευρώ. Στο γενικότερο πλαίσιο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι εξελίξεις που τρέχουν σε διάφορα μέτωπα θεωρώντας ενδεικτικό αυτό της ΕΥΔΑΠ.

Σε σχετικό θέμα του Φάνη Γαβρινιώτη αναφέρονται τα νέα σχέδια της διοίκησης της Επιχείρησης με ότι αυτό συνεπάγεται και μεσοπρόθεσμα. Στα 5,28 ευρώ η μετοχή της εταιρείας, στα 562,3 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της με καλά ενημερωμένες πηγές να κάνουν λόγο για μεθοδική προετοιμασία των…προικώων της Επιχείρησης προκειμένου να εκχωρηθεί ελκυστικότερα σε ξένους και εγχώριους ενδιαφερόμενους.

Θεωρούμε την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ ενδεικτική- όπως τόσους μήνες άλλωστε αυτήν του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom- καθώς εκτιμούμε πως με ανάλογο μοντέλο θα επιχειρηθούν και οι άλλες εκχωρήσεις.

Από τεχνικής πλευράς μένει να βεβαιωθεί (ή όχι) η τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης με προαπαιτούμενα την ισχυροποίηση των στηρίξεων στην ζώνη των 595-600 μονάδων για τον 20άρη και των 5,0-5,1 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρούμε πολύ πιθανό, πως η κυβέρνηση & το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσουν να κερδίσουν λίγους πόντους έστω σε επίπεδο επικοινωνίας αλλά και σε μία προσπάθεια να πείσουν τους δανειστές τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v