ΧΑ: Με 3Ε για το... χιλιάρικο

Με 3Ε, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως ΔΕΗ, ΟΤΕ επιχειρείται η προσέγγιση των 1.000 μονάδων στο ΧΑ. Παραμένουν υπό πίεση οι τράπεζες, χαμηλό στα 3,91 ευρώ για την Εθνική. Πτώση για Κύπρου, ΕΛΠΕ, Εurobank.

Μικτές τάσεις και αναμονή επικρατούν στις ευρωαγορές, ενώ το Χ.Α. αντιδρά έως τις 999,36 μονάδες μετά την αρχική βουτιά μέχρι τις 987,79.

Με μέτριες συναλλαγές, καθώς στις 11:10 δεν ξεπερνούσαν τα 7 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,7 εκατ. είχε αλλάξει χέρια στην Εθνική. Την ίδια ώρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μικτές τάσεις και οι δείκτες επηρεάζονται περισσότερο από εσωτερικές εξελίξεις.

Ενδεικτική η περίπτωση της σημαντικής διόρθωσης του DAX στη Φρανκφούρτη (λόγω της οριακής ανάπτυξης 0,1% το δεύτερο τρίμηνο) και του IBEX στη Μαδρίτη μετά την άνοδο  στο τρίμηνο (0,2%).

Το ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται -έπειτα από καιρό- διαφοροποιούμενα το ένα από το άλλο, με γνώμονα εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο, είναι μία ενδιαφέρουσα παράμετρος. Όπως επίσης το γεγονός πως από τις μέχρι τώρα κινήσεις των βραχυπρόθεσμων επιβεβαιώνονται οι χαμηλές -έως ανύπαρκτες- προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Το ευρώ διαμορφώνεται στην περιοχή των 1,44 δολ., 0,34% χαμηλότερα, σε μία μάλλον ήρεμη διακύμανση.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χ.Α. οι βασικοί δείκτες αντέδρασαν σχετικά ψύχραιμα μετά το αρχικό πρώτο 15λεπτο, που πίεσε τον Ftse-20 έως τις 426,09 μονάδες. Δηλαδή, για ακόμα μία φορά, πάνω από την ελάχιστη τιμή των 412,01 μονάδων. Χρήσιμη επιβεβαίωση τουλάχιστον για όσους κινούνται στη διάρκεια 1 - 3 συνεδριάσεων.

Έτσι, αρχικά, η μετοχή της Εθνικής πιέστηκε έως τα 3,91 ευρώ (που αποτελούν και ελάχιστη τιμή), για να ανακάμψει προς τα 3,94. Παραμένει με απώλειες 1,2% και χωρίς δυναμική υπέρβασης των 4 ευρώ, αφού νωρίτερα σκονταψε ακριβώς στα 3,99 ευρώ.

Οι τραπεζικές μετοχές, γενικότερα, παραμένουν υπό πίεση, κατάσταση που θα συνεχιστεί τουλάχιστον όσο υπάρχουν εκκρεμότητες και ερωτήματα (από τη μετακύλιση των ομολόγων μέχρι την τελική… διάγνωση της BRS). Κολλημένη στα 2,55 ευρώ η Alpha Bank, στα 2,19 ευρώ η Eurobank, που νωρίτερα διόρθωσε έως τα 2,18, με ελάχιστη τιμή τα 2,15 ευρώ, στις 9/8.

Η μετοχή της Eurobank θέλει λίγο περισσότερη προσοχή καθώς από τεχνική πλευρά κινδυνεύει να κρεμάσει. Έως το 0,70 η Πειραιώς, με ελάχιστη το 0,66 ευρώ, έως τα ελάχιστα του 0,35 η Marfin Popular, μέχρι το 1,19 η Κύπρου.

Χιλιοειπωμένο, αλλά όσο ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τα χαμηλά του, πολύ δύσκολα θα επιχειρηθεί ουσιαστική κίνηση στον 20άρη ικανή να τον επαναφέρει πάνω από τις 505 - 510 μονάδες. Κινήσεις μεμονωμένες όπως το 4άρι σήμερα της ή το 1,5% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ το μόνο που μπορεί να φέρουν είναι μία εξισορρόπηση πάνω από τις 412 μονάδες. Και αυτή όσο δεν προκύπτουν αρνητικότερες εξελίξεις για τις τράπεζες.

Προφανώς, στο ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων ο κλάδος θα αντιδράσει αμέσως αντανακλαστικά, ωστόσο προσώρας συνεχίζονται η αναμονή και η επιφυλακτικότητα.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο ΟΤΕ παραμένει στα 4,49 ευρώ (να δούμε σε πόσο χαμηλή τιμή η Deutsche Telekom θα πάρει το απομένον 6% και πόσο χαμηλότερα θα υποβάλει πρόταση για την έξοδο του Οργανισμού από το ταμπλό). Μικρές πιέσεις σε Μυτιληναίο, Τιτάν, Βιοχάλκο, ενώ μας απογοητεύει η εμφανής αδυναμία της Ελλάκτωρ, η οποία έχει σταθερούς πωλητές στην περιοχή του 1,95 - 2,05 ευρώ.

Η… αφύπνιση της ΔΕΗ λίγο μετά τις 11:25 στα 5,90 ευρώ και η ισχυροποίηση της αντίδρασης της στα 15,65, σε συνδυασμό με το 1,5% του ΟΠΑΠ, επαναφέρουν τον Γ.Δ. στις 999 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v