Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με ΔΕΗ κρατά τις 1.000 μονάδες

Με μετριότατο τζίρο το ΧΑ υποχωρεί ήπια, με τον ΓΔ να παραμένει πάνω από τις 1.000 μονάδες. Χαμηλότερα των 4€ η ΕΤΕ, μικρή υπεροχή πωλητών σε Alpha, Eurobank. Στηρίξεις από ΔΕΗ, MIG, FFG, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ.

Στα μόλις 8 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος στα πρώτα 30΄ της συνεδρίασης.

Με τους βασικούς δείκτες να ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα λόγω των πιέσεων που δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και περισσότερο το γερμανικό.

Έως τις 996 μονάδες διόρθωσε ο Γενικός Δείκτης, που μετά τις 10:47 επανήλθε πάνω από τις 1.000 μονάδες, για να κυμανθεί πριν από λίγο με μικρές απώλειες (0,3% - 0,4%), προς τις 1.010. Ανάλογη διακύμανση για τον Ftse-20, ο οποίος διόρθωσε αρχικά έως τις 427,5 μονάδες, για να ανακάμψει σταδιακά προς τις 435 λίγο μετά τις 11:00.

Μέτριου τζίρου και η σημερινή συνεδρίαση και ζητούμενη είναι η διαχείριση των επιπτώσεων από την πτωτική πορεία των ευρωαγορών. Ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε κατά 1,3%, στις 5.940 μον., έχοντας αρχικά διορθώσει έως τις 5.877 μονάδες.

Εάν ισορροπήσουν εν μέρει οι αγορές, στη συνέχεια δεν αποκλείεται οι αγοραστές να ανέβουν λίγο ψηλότερα, από τη στιγμή όπου και οι πωλητές κινούνται -προσώρας- σε συγχρονισμό με τους πρώτους και χωρίς σημαντικές εντολές ρευστοποίησης.

Άλλωστε, μετά τις 13:00 - 14:00 αυξάνονται κατά κανόνα οι συναλλαγές για μετοχές του 20άρη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ δεν ξεχνάμε τον… αιφνιδιασμό στις τράπεζες προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Κοινή εκτίμηση είναι πως στο Χ.Α. επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος και χώρος σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης και να μην πιεστεί σε νέα χαμηλά για όσο αυτό είναι εφικτό.

Στη μετοχή της Εθνικής οι πράξεις γίνονται μέχρι στιγμής χαμηλότερα των 4 ευρώ, στα 3,96 - 3,88 ευρώ, και ο τζίρος έφτανε το 1,9 εκατ. ευρώ στις 11:10. Πωλητές στην Alpha Bank και στη Eurobank, αλλά σε επίπεδα όπου δεν απειλούνται οι στηρίξεις των 2,50 και των 2,15 ευρώ αντίστοιχα.

Στηρίξεις στον 20άρη δίνονται μέσω της ΔΕΗ (καιρός ήταν να ξεκολλήσει από τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά), του ΟΤΕ, του Μυτιληναίου, της MIG, της Ελλάκτωρ, του Folli Follie Group και της Marfin Popular.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κατά 9% διορθώνει η Alapis στο 0,19, στο 1,29 ευρώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στα 3,21 ο Φουρλής.

Συγκριτικά καλύτερη διακύμανση για ΕΧΑΕ, ΟΛΘ, Σιδενόρ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές και χαμηλούς τζίρους.

Είναι ζήτημα εάν ύστερα από 40 - 45 συνεδριάσεις ο τζίρος (για τις 15 από τις… πάλαι ποτέ 40 μετοχές του FtMid) έφτανε συνολικά τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v