Πολιορκεί τις 1.000 μονάδες το ΧΑ

Με τα χίλια ζόρια με Coca Cola 3Ε και λίγο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Μυτιληναίο, ΜΟΗ η Σοφοκλέους "πατά" το…βουνό των 1.000 μονάδων. Παραμένουν οι πιέσεις στις τράπεζες, πτώση για ΕΤΕ, ΕFG, Alpha.

Ούτε έναν… Υμηττό. Έως λίγο πιο πάνω από τις 1.001 μονάδες έφθασε η αντίδραση του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α.

Και αυτό ελέω της Coca Cola 3E και δευτερευόντως 2 - 3 έτερων μη τραπεζικών δυνάμεων, που ακολούθησαν την τρίτη από πλευράς στάθμισης μετοχή του Ftse-20.

Πού κολλάει ο Υμηττός, θα πείτε, αλλά η ψηλότερη κορυφή του αποκαλούμενου και τρελού είναι στα 1.024 μέτρα. Και ανάλογα για τον Γ.Δ. η πορεία για πάνω από το χιλιάρικο δείχνει… δυσθεώρητη με τις μετοχές των τραπεζών κολλημένες στα χαμηλά τους.

Ενδεχομένως να μην είναι της παρούσης, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που με αφορμή την εικόνα της αγοράς και των βασικών δεικτών ζητούν μία συζήτηση για τον βαθμό στάθμισης του τραπεζικού κλάδου και μη τραπεζικών εταιριών.

Με ποσοστό 19,37%, η μετοχή της Εθνικής (με βάση τα τρέχοντα στοιχεία του .www.ase.gr) είναι μακράν η βαρύτερη και ως εκ τούτου ο σηματωρός του δείκτη και του Γενικού. Όμως, η επόμενη τραπεζική μετοχή στον σχετικό πίνακα, η Alpha Bank, έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση με 7,04%, ενώ μεσολαβούν ο ΟΠΑΠ με 11,81%, η CCH 3E με 11,21% και με 8,36% ο ΟΤΕ.

Ακολουθούν η Κύπρου  (5,63%), ο Τιτάν (5,19%), η Eurobank (4,73%), η Πειραιώς (4,13%), ενώ η ΔΕΗ (3,45%) συμπληρώνει την πρώτη 10άδα. Αναμφίβολα, το καθοδικό κανάλι της ΕΤΕ βαραίνει και τον Ftse-20 και τον Γ.Δ. (σχεδόν με 20%), ωστόσο δεν είναι μόνο η διόρθωση των τραπεζών που ταλαιπωρεί τους δείκτες και το Χ.Α.

Κατά την εκτίμησή μας (και θα συμφωνήσουμε με τον φίλο Μάνο Χατζηδάκη - ΠΗΓΑΣΟΣ), η συγκυρία προσφέρεται για μία ευρύτερη συζήτηση για το χρηματιστήριο. Μία ευρύτερη κουβέντα με θέσεις - αντιθέσεις και πρακτικά ζητήματα από τους ανθρώπους της αγοράς.

Αλήθεια, πόσος καιρός έχει περάσει από τότε όπου τέθηκαν ουσιαστικά χρηματιστηριακά ζητήματα, θέσεις και απόψεις για το τι αγορά θέλουμε, εάν μπορεί και πώς ο θεσμός να ενδυναμωθεί, το Χ.Α. να εμπλουτιστεί με νέες εταιρίες ή επιμέρους κλάδους. Ας αναλάβει κάποιος -κοινής αποδοχής- φορέας να ανακινήσει το θέμα και εκτίμησή μας είναι πως θα βρεθούν αρκετοί ενεργοί και συμπαραστάτες. Γιατί όχι;

Όσον αφορά στη συνεδρίαση, το ενδιαφέρον είναι πως η προσπάθεια σήμερα γίνεται με τον DAX στη Φρανκφούρτη έως 2,3% χαμηλότερα (στις 5.891 μονάδες). Να συνεκτιμήσουμε πως για τη διόρθωση δεν ευθύνεται μόνο η δυσάρεστη για τους Γερμανούς έκπληξη από το 0,1% της ανάπτυξης αλλά και η πολυφωνία για το ευρωοομόλογο ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνητικού CDU.

Σε αυτό το περιβάλλον, προβληματίζεται το Λονδίνο (στο 4,4% ο πληθωρισμός, μεγαλύτερος του αναμενομένου), κατά 0,80% υποχωρεί ο Ftse 100, η δε JP Morgan δεν θεωρεί ακόμη κατάλληλη την ώρα για αγορές στα χρηματιστήρια των BRIC. Διαβάζουμε πως μειώνει τα μερίδια του fund του Σόρος (σε μετοχές τηε Wells Fargo και της Citi) ενώ εντείνονται διεθνώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Από αυτήν την άποψη, καλοδεχούμενη η μικρή ανάσα στο Χ.Α., χωρίς ωστόσο να συμβαίνει επί της ουσίας κάτι περισσότερο. Αδυναμία του Γ.Δ. να περάσει τις 1.000 μονάδες, ενώ όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη κίνηση -αυτήν δηλαδή που επί της ουσίας αποτελεί ανοδική διόρθωση στις συνεχείς πτωτικές πιέσεις-, ακολουθούμε τη μέτρηση του φίλου (από το calculator-analysis.blogspot.com).

Συγκεκριμένα, σημείωνε: "Όπως και νά 'χει, επανερχόμαστε και ορίζουμε ως ζώνες προβολών για την Τρίτη τις 431 - 434 και τις 422 - 425 μον. Το εύρος της ενδιάμεσης ζώνης είναι 12 μον. στο μέγιστο, πολύ μικρή η τιμή αυτή, οπότε περιμένουμε κάποια κίνηση, που θα είναι προβολικά ευδιάκριτη. Απλώς θυμίζουμε ότι αγοραστές θα αναγνωρίσουμε μόνο με ισχυρό κλείσιμο υψηλότερα της άνω ζώνης (σ.σ.: δηλαδή άνω των 431 - 434 μονάδων)".

Σε αυτό το κανάλι αντιδρά 3,3% ο ΟΤΕ, 0,9% ο ΟΠΑΠ, 1,03% η ΔΕΗ, με τον Μυτιληναίο και τη Motor Oil να ακολουθούν από τον 20άρη. Ούτε ένας τραπεζικός τίτλος, ανοδικά και μόνο η Marfin Popular αγωνίζεται να κρατήσει το 0,35 ευρώ. Στα 2,18 ευρώ η χαμηλή ημέρας για τη Eurobank, που θα πρέπει να αποφύγει οπωσδήποτε την καθοδική διάσπαση των 2,15 ευρώ. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ελάχιστες οι άξιες αναφοράς κινήσεις, που περιορίζονται στη Frigoglass (ακολουθεί τη μητρική CCH), στον Φουρλή και σε ακόμη 2 - 4 εξαιρέσεις.

Είναι ενδεικτικό πως στις 13:40 - 13:45 οι συναλλαγές δεν είχαν περάσει τα 16 εκατ. ευρώ (αναλογικά, ο χαμηλότερος τζίρος για φέτος), από τα οποία τα 5,4 εκατ. στην ΕΤΕ και από 1 - 1,5 εκατ. ευρώ σε άλλες τρεις μετοχές, Alpha Bank, Coca Cola 3E και ΟΠΑΠ.

Και τίποτε περισσότερο...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v