Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλουραλισμός στην πτώση της Σοφοκλέους

Διευρύνονται οι απώλειες και στη Σοφοκλέους, μετά την άσχημη τροπή που έχει λάβει η διόρθωση στην Ευρώπη με τον DAX στο -5% και τον CAC 40 στο -4,5%. Πτώση για Εθνική, Αlpha, Eurobank. Kρατά η MPB. Κέρδη για τη Folli.

Οι «αγορές» γυρίζουν την πλάτη σε Μέρκελ και Σαρκοζί και επανέρχονται με νέο γύρο πωλήσεων-πιέσεων στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Διευρύνονται οι απώλειες και στο ΧΑ, μετά την άσχημη τροπή που έχει λάβει η διόρθωση κυρίως στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Περίπου 2,3% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης στις 988 μονάδες, κατά 2,5% ο FTSE 20 υποχωρεί προς τις 423 μονάδες. Ξεπερνούν, περίπου την ίδια ώρα, το 3,4% οι απώλειες για τον DAX που βυθίζεται προς τις 5.750 μονάδες με άμεσο κίνδυνο να δοκιμάσει τις πολύ κρίσιμες 5.500 μονάδες.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό η Morgan Stanley κάνει λόγο για επικίνδυνο φλερτ των ΗΠΑ-Ευρώπης με την ύφεση, τη στιγμή που ο χρυσός «χτυπά» αλλεπάλληλα ρεκόρ.

Στο ΧΑ οι απώλειες διευρύνονται για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη, με την Εθνική να υποχωρεί σε νέα ελάχιστη στα 3,82 ευρώ, την Alpha Bank στα 2,65 ευρώ με ελάχιστη τα 2,50 ευρώ, την Eurobank προς τα 2,23 ευρώ με ελάχιστη τα 2,15 ευρώ.

Νέα χαμηλή τιμή για την Marfin Popular, την Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Κύπρου, η αποτίμηση της οποίας περιορίζεται οριακά στο 1 δισ. ευρώ.

Σημαντικές οι απώλειες για ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, 3E, Jumbo.

Από τον 20άρη ξεχωρίζουν μόνο τα Folli Follie και οι σταθερές πριν από λίγο ΔΕΗ στα 6,35 ευρώ και Marfin Popular στα 0,35 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα που ο DAX διόρθωνε επικίνδυνα, διευρύνονταν οι απώλειες για τον CAC, τον FTSE 100.

Σε αυτή την «πονηρή» συγκυρία που η ύφεση επιβεβαιώνει την παρουσία της ακόμη και σε οικονομίες του μεγέθους της γαλλικής ή της γερμανικής, θεωρείται θέμα χρόνου η επόμενη «επίθεση» των «αγορών» κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Κατά την εκτίμηση έμπειρων αναλυτών, ο χρόνος δουλεύει υπέρ των «αγορών» που αυτή τη φορά ετοιμάζουν μεθοδικά και στοχευμένα το επόμενο χτύπημά τους. Τώρα εάν το Παρίσι ευαρεστείται να παριστάνει την… θεραπαινίδα του Βερολίνου και να κομπορρημονεί συντασσόμενο με την γραμμή Μέρκελ, η επίθεση των αγορών θα εξελιχθεί σε πάρτυ για αυτές και τους κάθε λογής… υποτιμητές και κερδοσκόπους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v