Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονοκέφαλος από Ελσίνκι και ...Βιέννη

Και άλλο πρόβλημα για την Αθήνα. Μετά το Ελσίνκι και η Βιέννη θέτει ζήτημα εγγυήσεων για το δανεισμό. Παραμένουν οι πωλητές σε τράπεζες, συνεχίζεται η προσπάθεια διαφοροποίησης προς μη τραπεζικές μετοχές.

Χρόνο και χώρο κερδίζει το ΧΑ μέχρις ότου προκύψουν τα σπουδαία. Μέσα σε ένα γενικότερα νευρικό διεθνές περιβάλλον με τα ξένα χρηματιστήρια σε φάση διόρθωσης στο ελληνικό επιχειρείται η συντήρηση βασικών δεικτών, μετοχών γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στις 1.010,76 ο Γενικός Δείκτης, στις 434,04 μονάδες ο Ftse 20 με συντονισμένες αγορές σε συγκεκριμένους τραπεζικούς τίτλους (Alpha Bank, Eurobank) στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, βραχυπρόθεσμη κίνηση αντίδρασης σε άλλους (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΜΟΗ, FFG, MIG) την Εθνική να δοκιμάζεται χαμηλότερα των 4 ευρώ και τους κατόχους πωλητικών θέσεων στα Παράγωγα να επιμένουν χαμηλότερα.

Οι 412,01 μονάδες παραμένουν- προσώρας- σημείο αναφοράς για τον Ftse20 όμως το ενδεχόμενο υποχώρησης σε νέα ελάχιστη τιμή σχετίζεται με την πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Σε διπλό κλοιό οι τραπεζίτες- οι έλεγχοι της τρόικας και της Back Rock σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη αποτυπώνοντας την πραγματικότητα για τον κλάδο. Αποτελεί πάγια θέση πολλών φίλων και παικτών (την οποία ασπαζόμαστε), πως όσο παραμένει σε αμφισβήτηση, ασάφεια ο κλάδος πολύ δύσκολα θα πρέπει να περιμένουμε ανατροπή της σχέσης πωλητών- αγοραστών.

Χαμηλές μεν οι αποτιμήσεις των ομίλων αλλά στην αγορά ο καθένας κινείται με βάση 3-4 σενάρια από το θετικότερο μέχρι το χειρότερο. Κατά την εκτίμηση μας αυτό που κρατά σε.. ομηρεία τον κλάδο είναι η διάρκεια αυτής της περιόδου εάν δεχτούμε πως τα συμπεράσματα της B.R.S. θα τα γνωρίζουμε προς το τέλος του έτους.

Αλλά και μέχρι τότε μεσολαβούν οι έλεγχοι της τρόικας, το πρόγραμμα μετακύλισης ομολόγων (η τελική συνολική επιβάρυνση που θα προκύψει για κάθε έναν όμιλο ξεχωριστά). Το ότι η ΕΤΕ ταλαιπωρείται εμφανώς είναι απόρροια και της μεγάλης έκθεσης της σε ελληνικούς τίτλους και στις εκτιμήσεις για το ύψος του χαρτοφυλακίου επισφαλειών. Κυρίως όμως λόγω της μεγάλης έκθεσης σε ελληνικούς τίτλους.

Με τις τράπεζες εκτός παιδιάς οι παίκτες δεν ποντάρουν στο ενδεχόμενο κίνησης του Ftse20 πάνω από τις 460-480 μονάδες ει μη μόνον εάν αναστραφεί θεαματικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές και ξανά πάει λ.χ ο DAX προς τις 7.550 μονάδες.

Δύσκολο όμως και αυτό το ενδεχόμενο, καθώς όπως φαίνεται το σχίσμα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης διευρύνεται.

Κατά την εκτίμηση έμπειρων αναλυτών η θέση του Ζακ Ντελόρ- πρώην προέδρου της ΕΕ- με ξεκάθαρες αιχμές κατά των γερμανο-γαλλικών χειρισμών αναδεικνύει όχι μόνο το έλλειμμα ειδικού πολιτικού βάρους στην ηγεσία των ηγέτιδων χωρών όσο την διάσταση μεταξύ παλιάς ΕΕ και νέας Ευρώπης όπως την οραματίζεται το Βερολίνο.

Και αν η παλιά φρουρά λ.χ. ο Ζακ Ντελόρ επικρίνουν την Αγκελα Μέρκελ με γνώμονα (και) κοινωνικές παραμέτρους και έννοιες αλληλεγγύης η νέα φρουρά είναι ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις της. Εργάζεται μεθοδικά για μία Νέα Ευρώπη όπου η Γερμανία (και οι αυλικοί της) θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο, θα στρέφεται προς την ανατολική περιφέρεια (Μόσχα, Πεκίνο) και θα έχει θέσει ευαισθησίες, συναισθηματισμούς, εργατικά δικαιώματα και εθνικές κυριαρχίες στην άκρη.

Οσο αργούν να το συνειδητοποιήσουν αυτό οι υπόλοιποι (κυρίως του Νότου και της Ευρω- περιφέρειας και βεβαίως η… ασθμαίνουσα Γαλλία) τόσο θα σφίγγει η μέγγενη γύρω από την… κάθε Ελλάδα.

Οι συνέπειες της ασφυκτικής πολιτικής απτές με ενδεικτικότερη την στάση του Ελσίνκι και αμέσως στη συνέχεια της Βιέννης. Δηλώσεις του τύπου "το μοντέλο των εγγυήσεων (collaterals) θα πρέπει να είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Θα δούμε αν αυτή είναι η περίπτωση», δήλωσε ο Harald Waiglein στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat θα πρέπει να κρατούν…ξάγρυπνη την κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο.

Σε αυτό το περιβάλλον παρακολουθούμε την βραχυπρόθεσμη τάση, σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο προσπαθούμε εδώ και καιρό να δούμε ποιες θα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις (και με ποια μορφή) που θα έχουν θέση στην "επόμενη ημέρα" . Κατά την εκτίμηση ορισμένων το…ταμπλό έχει αρχίσει εδώ και καιρό αυτή την διαδικασία επιλογής, την προσπάθεια προεξόφλησης των επερχόμενων.

Και πράγματι δείχνει επί μέρους ομίλους, εταιρείες (όχι κατ΄ανάγκη από τον 20άρη μόνο) που εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν ρόλο στη συνέχεια. Διαφοροποίηση, που συνεχίστηκε και εχθές με λίγο ως πολύ γνωστές τις εισηγμένες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος, ρευστότητας.

Από τεχνικής πλευράς ο φίλος "μετρητής" calculator-analysis.blogspot.com δίνει για σήμερα δύο εύρη στις 437-440 και 427-430 μονάδες με τον 20άρη στις 434,04 και δεικτοβαρείς μετοχές να έχουν περιθώρια αντίδρασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v