Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άτακτη υποχώρηση στη Σοφοκλέους

Σε βαθύ κόκκινο οι διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση, στα ...τάρταρα το ΧΑ κάτω από τις 1.000 μονάδες. Νέο χαμηλό για ΕΤΕ, στα 3,74€, ισχυρές απώλειες για ΤΤ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ.

Σε τροχιά ευρείας διόρθωσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ΧΑ να παρασύρεται από την σφοδρότητα της υποχώρησης που από νωρίς το πρωί γνώριζε η Φρανκφούρτη.

Στις 976,62 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 417,04 o Ftse20 με την πλειονότητα των μετοχών στο…κόκκινο και τις συναλλαγές στο…μείον. Σήμερα ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 42,2 εκατ., ενδεικτικό και αυτό της απαξίας που κυριαρχεί για το μεγαλύτερο μέρος του…ταμπλώ.

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για εμβάθυνση της ύφεσης, η αδυναμία εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης, το ντόμινο των χωρών που ακολουθούν την τακτική της Φιλανδίας δημιουργούν ένα όλο και πιο ασφυκτικό σκηνικό σε Ελλάδα, ΕΕ.

Περισσότερα για την συμφωνία (?) Ελλάδας-Φιλανδίας και τα παιχνίδια των αυλικών του Βερολίνου, που θα ακολουθούσαν το Ελσίνκι είχαμε ανεβάσει από νωρίς στον Εκηβόλο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά (με μικρό καθοδικό χάσμα από τις 1.006 μονάδες) κυρίως λόγω της σημαντικής κλίσης που είχε λάβει νωρίτερα ο DAX. Τράπεζες και λοιπές εισηγμένες βρέθηκαν από τα πρώτα κιόλας 5-10΄σε κλοιό ρευστοποιήσεων με την Εθνική να πιέζεται σε νέα ενδοσυνεδριακή ελάχιστη τιμή και τις λοιπές του κλάδου να διορθώνουν χαμηλότερα.

Είχε σημειωθεί εξ΄αρχής, πως οι γερμανοί δεν περίμεναν τόσο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης (σχεδόν μηδενικό) και εάν κρίνουμε από το πώς… υποδέχτηκαν τα ΜΜΕ την ανακοίνωση του μόλις 0,10% έπαθαν στην κυριολεξία σοκ. Εάν σε αυτό συνεκτιμηθεί ο μηδενικός ρυθμός της γαλλικής οικονομίας, η επανεργοποίηση των «αγορών» που αυτή τη φορά προετοιμάζονται για το…πολύ μεγάλο ψάρι έχουμε μέρος του περιβάλλοντος που πιέζει όχι μόνο την Φρανκφούρτη αλλά και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια ισχυρών χωρών. Από κοντά βέβαια και η εκτίμηση της Morgan Stanley για ύφεση σε ΗΠΑ-Ευρώπη κάτι που αναφέρεται και σε σχετικό θέμα η FXCM.

Στο ΧΑ οι ρευστοποιήσεις αν και με λίγα κομμάτια εντάθηκαν μετά τι1 6.00-16.10 διευρύνοντας τις απώλειες του ΓΔ σε 2,9% και σε 3,1% για τον Ftse20 που διόρθωνε χαμηλότερα των 420 μονάδων.

Αφορμή η εικόνα κατάρρευσης που διαμορφώνονταν στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (πάνω από 4% οι απώλειες για τον δείκτη που βυθιζόταν προς τις 5.600 μονάδες) αλλά τα αίτια πολλά και όχι μόνο διεθνή.

Η αιφνίδια (για το Βερολίνο) πίεση της οικονομίας μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες καθώς η κρίση των χωρών της ευρω- περιφέρειας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ατμομηχανή της Ευρώπης.

Είναι ενδεικτικό, πως μόνο από την ελληνική αγορά οι γερμανικές εξαγωγές έχουν μείωση 3δισ. ευρώ με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όσο βαθαίνει η κρίση και διαχέεται σε αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας μεθαύριο της Γαλλίας.

Σε αυτή την συγκυρία ήταν αναμενόμενο πως μετά την ατελέσφορη συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί οι «αγορές» θα έμπαιναν νωρίτερα στον πειρασμό να στοχεύσουν αυτή τη φορά στο κέντρο του πυρήνα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται, πως θα παιχτεί το μεγαλύτερο στοίχημα έχει πονταριστεί από τον Δεύτερο Μεγάλο Πόλεμο με ενδιαφέρουσες συνέπειες για πολλούς. Αναμφίβολα η επιβάρυνση της κατάστασης σε Βερολίνο και Παρίσι ανησυχεί σφόδρα την Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο απόλυτα δικαιολογημένα να φοβάται ακόμη και για τα θεωρούμενα … συμφωνηθέντα.

Μετά την Φιλανδία στο…παιχνίδι μπαίνει η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία. Την ίδια στιγμή που η Αθήνα «καίγεται» το ΔΝΤ κάνει λίγο πίσω και μιλά για χορήγηση λιγότερων δανείων προς την ελληνική πλευρά.

Λίγο ακόμη και να χαλαρώσουν Μέρκελ-Σαρκοζί οι «αγορές» θα μπουν στον πειρασμό να ακυρώσουν στην πράξη τις όποιες αποφάσεις υποτίθεται ό τι ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου. Ας το έχουμε αυτό υπόψη μας καθώς με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα πολλά ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Αβεβαιότητα στο ζενίθ, όπως και η ανησυχία σε ύψη ρεκόρ κάτι που αποτυπώθηκε στη νέα αντίδραση του χρυσού πάνω από τα 1.800 $ (www.golprice.com)

Όμως ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο που θα πρέπει να προσέξουν πολύ καλά οι αρμόδιοι- υπεύθυνοι της ΕΕ είναι η κατακόρυφη επιβάρυνση του καλούμενου Misery Index που επί της ουσίας μετρά την αντοχή μίας κοινωνίας, μίας οικονομίας.

Σε νέα υψηλά ο σχετικός δείκτης που μετρά το μ.ο της ΕΕ, υψηλότερα οι αντίστοιχοι για Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, φυσικά Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι, πως ο σχετικός αγγλικός δείκτης είχε φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο ( κοντά στο 13%) 1-2 εβδομάδες πριν τις δραματικές ταραχές στην Αγγλία. Γινόμαστε λίγο κουραστικοί είναι αλήθεια μέρες που είναι αλλά… η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να προσπερνάμε σημεία των καιρών.

Επανερχόμεθα στα της συνεδρίασης καθώς η διόρθωση έλαβε ανεξέλεγκτη διάσταση σταδιακά από τις 16.20-15.30 και μετά με τον ΟΤΕ να βυθίζεται κατά 7,2%, το ΤΤ να βουλιάζει ισόποσα, τον Ελλάκτορα να πιέζεται κατά 6,2%, την Εθνική σε ακόμη πιο χαμηλό στα 3,81 ευρώ και τους πωλητές επιθετικότερους σε Μυτιληναίο, MIG, καθώς οι απώλειες για τον DAX προσέγγιζαν το 5%. Κατά 3,90% βούλιαζε περίπου την ίδια ώρα (στις 16.35΄) ο CAC 40 στο Παρίσι, κατά 3,6% οFtse100 ενώ και το ευρώ υποχωρούσε προς την ζώνη των 1,43$.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η μετοχή της Κύπρου με την αποτίμηση της τράπεζας να περιορίζεται (στις 16.35) σε 980 εκατ. ευρώ ενδεικτική της κατάστασης που επιδεινώνονταν σταδιακά στο ΧΑ.

Αφημένες όμως από τις 16.30 και μετά μετοχές εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με την ΓΕΚ/Τέρνα να διορθώνει έως τα 1,25 ευρώ και αποτίμηση μόλις 107 εκατ. ευρώ. Στα 149 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Intralot με τη μετοχή να υποχωρεί σε νέο ενδοσυνεδριακό ελάχιστο στα 0,92 ευρώ. Ανάλογες πιέσεις για Σιδενόρ, Υγεία, Fourlis και άλλων σημαντικών επιχειρήσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v