Μπαράζ πιέσεων σε ΧΑ και ευρωαγορές

Σε βαθύ κόκκινο οι ευρωαγορές. Η ήττα της Μέρκελ και οι εξελίξεις στην Ελλάδα βάρυναν το κλίμα. Πτώση στο ΧΑ με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη. Οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων για τράπεζες και PSI.

Το γεγονός ότι τα τελευταία Ecofin – Eurogroup δεν πρόσθεσαν τίποτα καινούργιο όσον αφορά την ορατότητα των Αγορών στην κρίση χρέους, σε συνδυασμό με την νέα εκλογική ήττα Μέρκελ, επανέφεραν το “βαθύ κόκκινο” στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, για το ελληνικό χρηματιστήριο, προέκυψε και η ακύρωση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (κανείς δεν πίστεψε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, ότι ο Πρωθυπουργός επέστρεψε για να επικυρώσει μαζί με την Κυβερνητική επιτροπή τις αποφάσεις που έχουν υπογραφεί στο Μεσοπρόθεσμο και έχουν γίνει νόμος του Κράτους), η οποία επανέφερε όλα τα αρνητικά σενάρια να κάνουν τον γύρο της αγοράς.

Σε αυτά ας προστεθούν, τα διαθέσιμα του Δημοσίου που τελειώνουν, τα σημαντικά, επιπλέον, προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος σε περίπτωση μη καταβολής της επόμενης δόσης, την ύφεση που βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να δυσχεραίνει πραγματικά τη λήψη νέων εισπρακτικών και φορολογικών μέτρων και βέβαια το βαρύ κλίμα για την χώρα και την Ελληνική Κυβέρνηση που “χτίζεται” μέρα με την μέρα στο εξωτερικό, αφού και τα πλέον αρνητικά σενάρια που αφορούν την Ελλάδα συζητούνται πλέον ανοιχτά.

Με τις ολιγωρίες η Ελληνική Κυβέρνηση κατόρθωσε να απωλέσει και τους τελευταίους οικονομικούς συμμάχους και πλέον της έχουν απομείνει οι εγχώριοι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους τρέμει ότι θα αναγκαστεί να δυσαρεστήσει (!) Στην αβεβαιότητα που επικράτησε από την αρχή της συνεδρίασης στο Χ.Α. σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η τηλεδιάσκεψη του Υπουργού οικονομίας με την τρόικα μεταφέρθηκε για τις 19:00 ώρα Ελλάδος (και όχι στις 15.00 που είχε αρχικά προγραμματιστεί) με πιθανό ενδεχόμενο την ανακοίνωση νέων μέτρων.

Σε αυτό φαίνεται να ποντάρησαν οι απόλυτα βραχυπρόθεσμοι αγοραστές που εμφανίστηκαν στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και οι οποίοι πήραν το αξιοσημείωτο ρίσκο πιθανολογώντας μία ανοδική αντίδραση λίγων συνεδριάσεων, αν έστω και στο “και πέντε” εξαγγελθούν κάποια μέτρα που θα εξευμενίσουν τρόικα και αγορές.

Εντύπωση στην σημερινή συνεδρίαση προκάλεσε όχι το ότι ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε για μία ακόμα συνεδρίαση τα “πυρά” των πωλητών (μόνο η μετοχή της Τρ. Αττικής κατόρθωσε να επιδείξει σχετικά ικανοποιητική συμπεριφορά και μάλιστα έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας), καθώς κάτι τέτοιο ήταν μάλλον αναμενόμενο, αλλά διότι και ο υπόλοιπος 20αρης βυθίστηκε σύσσωμος στο “κόκκινο” και ούτε ένας από τους θεωρούμενους περισσότερο ή λιγότερο Δεικτοβαρείς τίτλους προσπάθησε να αυτονομηθεί θετικά, πλην της Coca-Cola που με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών έκλεισε με οριακά κέρδη.

Εννοείται ότι στις πρώτες θέσεις των αρνητικών πρωταγωνιστών βρέθηκε εκ νέου ο τίτλος του ΟΤΕ που έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ παρά τον σημαντικά χαμηλότερο όγκο, εμφανής και σήμερα ήταν η παρουσία πωλητή στον τίτλο της Folli Follie Group.

Επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, ενώ εκτός 20αρη σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η μετοχή της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Ακόμα ένα “τσεκούρι” στις τιμές - στόχους για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, αυτή την φορά από την Deutsche Bank, που στην έκθεσή της σημειώνει ότι, μετά και τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν, προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων σχετικά με τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 για τον κλάδο κατά 35%. Παράλληλα, τονίζει ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των Τραπεζών δεν έκρυβαν εκπλήξεις και τα μεγέθη διαμορφώθηκαν ανάλογα με τις προβλέψεις της, δεδομένων και των ζημιών από τη συμμετοχή στο PSI.

Επόμενος καταλύτης για τις Τράπεζες είναι ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων από την BlackRock, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Ο οίκος τονίζει επίσης ότι αναμένει κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, περιμένοντας κινήσεις ανάλογες του πρόσφατου deal Alpha - Eurobank.

Όμως και η εγχώρια ειδησεογραφία δεν δείχνει υποστηρικτική για τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο κατ΄ επέκταση.

Με επιστολή που απέστειλε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν σχετικού αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάζει φρένο στη συμμετοχή των εγχώριων Πιστωτικών Ιδρυμάτων στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τον λόγο αυτόν δεν έγινε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων την προηγούμενη Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε για αύριο, ενώ αύριο Τρίτη, θα πρέπει να πληρωθεί το κουπόνι αναφορικά με τα ομόλογα που λήγουν το 2037 και 2047 αξίας 769 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προγραμματίσει για αύριο δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη πρακτικά για την Ελλάδα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το Δημόσιο το διάστημα Απριλίου - Ιουλίου δανειζόταν υπέρογκα ποσά μέσω εντόκων για να καλύψει τις διευρυμένες ταμειακές ανάγκες του, λόγω απόκλισης του προϋπολογισμού και εν συνεχεία οι Τράπεζες δανείζονταν με ενέχυρο τα έντοκα από την ΕΚΤ. Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο έλεγχος της BlackRock. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών που κινούνται εντός του κλάδου, οι ζημιές που θα προκύψουν για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα εκτιμώνται στο επίπεδο των 15 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ενδέχεται, με βάση το χειρότερο σενάριο, να αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

Διίστανται οι σημερινές “εισαγόμενες” εκτιμήσεις, όσον αφορά την τύχη του Ελληνικού χρέους και της χώρας γενικότερα.

H πολιτική βούληση καθιστά μια Ελληνική χρεοκοπία στο βραχυπρόθεσμο διάστημα εξαιρετικά απίθανη, παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Morgan Stanley που αναφέρει ότι τα νέα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες επαρκούν για την εκταμίευση της έκτης δόσης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί ακόμα και αν δεν καλυφθεί ο στόχος του 90%. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η Morgan εκτιμά ότι αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε η πιθανότητα μια άτακτης χρεοκοπίας θα μειωθεί σημαντικά.

Η Ελλάδα θα πάρει πιθανότατα την 6η δόση και αναμένεται να ξεκινήσει ένα επίπονο ξεκαθάρισμα στο Δημόσιο, ανέφερε ο Peter Westaway, επικεφαλής της Nomura μιλώντας προς το Bloomberg.

Στο αντίθετο ρεύμα οι εκτιμήσεις του Nouriel Roubini που θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ολοένα βαθύτερης ύφεσης. Με την επίδραση και της δρακόντειας δημοσιονομικής λιτότητας, το Δημόσιο χρέος οδεύει στο 200% του ΑΕΠ. Για να γλιτώσει, η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας και να επιστρέψει στη δραχμή.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και εκτός FTSE ίσως αξίζει επισήμανσης η εντυπωσιακή “ανάδυση” που πραγματοποίησε η μετοχή της Κορρές, η οποία βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 3,00 ευρώ (-12,54%), προς το τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε να έχει αναρριχηθεί μέχρι τα 3,75 ευρώ (+9,33%) για να κλείσει τελικά στα 3,51 ευρώ με κέρδη 2,33%.
 
Από το ταμπλώ του 20αρη και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η Coca-Cola διασώθηκε με θετικό πρόσημο (+0,39%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της MPB (-7,5%).

Απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 5% για Ελλάκτωρα και ΟΤΕ, μεγαλύτερες του 3% για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG, του 2% για Ελ. Πετρέλαια Motor Oil, Folli Follie Group, Alpha Bank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Εθνική, Κύπρου, Jumbo, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, γρήγορα “είδε” τα χαμηλό ημέρας των 833,54 μονάδων (10.42) και με δειλή ανάκαμψη έκλεισε στις 850,22 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 1,7%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 62 εκατ. από τα οποία τα 7,2 αφορούσαν “πακέτα” (Τρ. Κύπρου).

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 105 πτωτικών και 35 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 20%.

Πρώτος τίτλος σε απώλειες η Κορδέλλου που “κατόρθωσε” να κλείσει στα 0,24 ευρώ και απώλειες 20%, έχοντας συνολικό όγκο μόλις 2500 τεμ. ενώ ακολούθησε σε απώλειες η μετοχή της Ακρίτας (-18,75%) και συνολικό όγκο 10 τεμ. (!!!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά βρίσκεται σε φάση αναμονής, περιμένοντας να δει τις εξελίξεις που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την τρόικα και αν η Χώρα θα καταφέρει τελικά να πάρει την 6η δόση, ή θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, εκτιμά ο Βαγγέλης Χαρατσής.

Εννοείται ότι με τόσο ρευστό περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολο να περιμένει κανείς επενδυτικές πρωτοβουλίες, πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στο Χ.Α., αλλά και στις διεθνείς Αγορές, συνεχίζει να επικρατεί προβληματισμός, καθώς το Eurogroup της Παρασκευής δεν έδωσε κάτι καινούργιο και η αβεβαιότητα για την κρίση χρέους παραμένει.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα εκτιμάται σαν ο πυρήνας του προβλήματος, η βραχυπρόθεσμη τάση στις Αγορές θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο Ελληνικό θέμα που θα εξαρτηθούν καθαρά από πολιτικές αποφάσεις, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Sec.

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε … πολιτικό επίπεδο, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ). Αν και οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας έδειχναν έντεχνες αγοραστικές κινήσεις ξένων χαρτοφυλακίων με στόχο την πραγματοποίηση μιας βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης, οι “ζυμώσεις” γύρω από την 6η δόση επαναφέρουν την επενδυτική αβεβαιότητα.

Από τις ωριαίες διαγραμματικές αναλύσεις των Ελληνικών μετοχών σήμα εισόδου λάβαμε από το τίτλο των Ελ. Πετρελαίων, στα 6 ευρώ, ενώ πολύ κοντά σε αγοραστικό σήμα βρίσκεται και ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου.

Σε ωριαία διαγραμματική “δίνη” φαίνεται ότι έχουν επανέλθει οι περισσότερες Αμερικανικές εταιρείες, με πιο χαρακτηριστική εκείνη της AGRIUM, όπου έδωσε “long” σήμα και στο ημερήσιο διάγραμμα.

Από τους διεθνείς δείκτες αγοραστική θέση στα πολύ βραχυχρόνια chart έχουν λάβει τόσο ο Dow Jones όσο και ο Ισπανικός IBEX 35 με τον πρώτο να απειλεί το σημείο αλλαγής τάσης και στο ημερήσιο από “short” σε “long”, στις 11550 μονάδες.

Τέλος ελαφρά αποδυναμωμένος εμφανίζεται ο χρυσός με το σημείο κλειδί στο ωριαίο να εντοπίζεται στα $1781.

-------- ΧΠΑ

Με πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών.

Σαφώς επιθετικότερη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας (Δεκέμβριος) να γυρίσει σε υποτίμηση 0,63%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7358, τιμή εκκαθάρισης 354,98) κινήθηκαν μεταξύ 346 και 356,5 μονάδων. Αγορές στα χαμηλά ημέρας και πωλήσεις προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 αυξήθηκε στα επίπεδα του 72%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλότερος στα 838 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (568 δικαιώματα αγοράς και 270 δικαιώματα πώλησης).

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (43500 Εθνική, 8000 Alpha Bank, 74400 Πειραιώς, 24900 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5763), Alpha Bank (799), Πειραιώς (6700), Eurobank (406), ΟΤΕ (3720), Αγροτική (252), ΔΕΗ (263), Κύπρου (392), ΟΠΑΠ (470), Ταχ. Ταμιευτήριο (248), MIG (153), Ελ. Πετρέλαια (219), Intralot (101), MPB (114).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (364000 τεμ.), Alpha Bank (100690 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8360498 τεμ.), Εθνική (14235363 τεμ.), Πειραιώς (18889863 τεμ.), ΟΤΕ (5379573 τεμ.), MIG (4416413 τεμ.), MPB (5291215 τεμ.), Eurobank (18069798 τεμ.) Κύπρου (5201948 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 190 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v