ΧΑ: "Πληγώνει" τώρα και η Ιταλία

Οριακά πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 348,7 ο Ft 20, με τους πωλητές να επιμένουν κυρίως σε τράπεζες αλλά και σε μετοχές άλλων εισηγμένων. Νέες ανησυχίες στα ευρωχρηματιστήρια μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας.

Σε ομοβροντία πιέσεων σε Χ.Α. και αγορές αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά τη νέα…υποτροπή του Γ.Δ. προς τις 833,54 και του Ftse 20 έως τις 348,78 μονάδες.

Με το ντόμινο να πλήττει τις ευρωαγορές και αργότερα το βράδυ να βάζει τέλος στο ανοδικό σερί της Wall.

Οι διεργασίες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο μπορεί να συνεχίζονται, οι επαφές κορυφαίων παραγόντων τη στιγμή όπου Γερμανοί σοφοί στηρίζουν διεύρυνση του EFSF, η S&P υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας και τα CDSs της ευρωπεριφέρειας "χτυπούν" και πάλι υψηλά επίπεδα.

Σε πλήρη εξέλιξη λοιπόν το πρόβλημα (η αδυναμία διαχείρισής του) με τη "Handelsblatt" (www.handelsblatt.com) να έχει μεν πολύ ψηλά σεναριολογικό θέμα για ενδεχόμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά "πρώτο θέμα" (στην πρωινή έκδοση) είναι η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον αμερικανικό οίκο.

Στις 14.086,72 μονάδες ο μιλανέζικος MIB (www.borsaitaliana.it), με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν εύλογα το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Από μια γρήγορη - πρόχειρη ματιά που προλάβαμε να ρίξουμε στα πρωινά, το "ιταλικό πρόβλημα" έχει ανέβει πρώτο ή στη χειρότερη περίπτωση δεύτερο θέμα, σε μία εξαιρετικά ευάλωτη συγκυρία για τις αγορές.

Κάτι που βέβαια δεν αναιρεί το "ελληνικό πρόβλημα", δίνει ωστόσο ευρύτερη διάσταση της κρίσης, που προφανώς και δεν περιορίζεται ή δεν αφορά μόνο στη χώρα μας.

Η χθεσινή διόρθωση σε νέα ελάχιστα ή πολυετή χαμηλά για βασικούς δείκτες, μετοχές ενισχύει το πτωτικό σενάριο, με τις τράπεζες να παραμένουν υπό την πίεση ρευστοποιήσεων, ενώ οι μεμονωμένες κινήσεις ελάχιστων ξένων δεν αρκούν για να αναστρέψουν το κλίμα.

Στα 3,13 ευρώ η μετοχή της Εθνικής -που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τα 2,96 με ελάχιστη τιμή τα 2,72 ευρώ (στις 26/8)-, η Eurobank σε νέα ιστορικά χαμηλά (1,11 ευρώ), η Alpha Bank στο 1,65, η Πειραιώς στο 0,59 (ελάχιστη τιμή λίγο χαμηλότερα στο 0,54 ), η Marfin Popular Bank στο 0,37, η Κύπρου στο 1,32 και το Τ.Τ. στο 1,07 ευρώ.

Οι μεμονωμένες κινήσεις των λιγοστών ξένων συνεχίστηκαν κυρίως σε ΟΠΑΠ (2.048.380 τεμάχια), ΔΕΗ (272.615 τμχ.), ενώ αυξημένες συναλλαγές έγιναν σε Κύπρου, Marfin Popular, Πειραιώς.

Από τη μέχρι τώρα πληροφόρησή μας δεν επιβεβαιώνεται (αλλά ούτε και διαψεύδεται) η πληροφορία πως ο κ. Stephen Butt (ο επονομαζόμενος και… Μr 10% της ΔΕΗ) συνεχίζει τις αγορές του στη μετοχή του Οργανισμού.

Πρόκειται ωστόσο, ακόμη, για μεμονωμένες τοποθετήσεις - κινήσεις ορισμένων διορατικών παικτών που λαμβάνουν θέσεις σε μετοχές υποτιμημένων εταιριών (σύμφωνα με τους "Sunday Times", ο κ. Stephen Butt είναι ένας από αυτούς) ή σε εισηγμένες όπου προεξοφλούνται εξελίξεις.

Τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως γνωστός αμερικανικός οίκος ετοιμάζει μία σημαντική ενέργεια στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, με ορισμένους να κάνουν λόγο για άμεσες κινήσεις ίσως και μέσα στην εβδομάδα.

Λιγοστές οι μη τραπεζικές μετοχές που τον τελευταίο καιρό συγκεντρώνουν αυξημένες συναλλαγές, αγορές από ξένους κωδικούς και μέχρι τώρα παρουσιάζουν διακύμανση καλύτερη από αυτήν του Ftse 20.

Όμως, ακόμη και μια τέτοια εξέλιξη δύσκολα θα μπορούσε να επιδράσει ανασχετικά σε μία σχεδόν προδιαγεγραμμένη πορεία που οδηγεί βασικούς δείκτες, μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Οι τελευταίες-τελευταίες εξελίξεις από την ιταλική οικονομία, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με την υποβάθμιση της S&P, όχι μόνο υπενθυμίζουν στις αγορές ένα (μεγαλύτερο και σοβαρότερο) πρόβλημα, αλλά και πως η κρίση έχει μπροστά της δρόμο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v