Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο με το... καλημέρα το Χρηματιστήριο

Περιξ των 360 παραμένει ο Ftse20 με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ποντάρουν άλλοτε στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ, άλλοτε στον ΟΠΑΠ και εχθές στη 3E. Αρκετά στοιχήματα και για σήμερα-αύριο τουλάχιστον, όσο δεν δίνεται ξεκάθαρο σήμα.

Ανευρα κέρδη στο Χρηματιστήριο σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετά την αντίδραση του Γ.Δ στις 855,9 και του Ftse 20 στις 357,8 μονάδες.

Με υπεραπόδοση αυτή τη φορά για τη μετοχή της Coca Cola/ 3E σε μία εκ περιτροπής προσπάθεια στήριξης, παρακολούθησης της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Πρόσφατα ήταν η ΔΕΗ, που έδωσε τάση και ενδιαφέρον σε ένα μικρό μέρος του…ταμπλό και στις κινήσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Είχαν προηγηθεί τα Ελληνικά Πετρέλαια ακολούθησε ο ΟΠΑΠ και εχθές με ένα μεγαλοπρεπές 7,3% η μετοχή της αντέδρασε στα 13,60 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές και για τη μετοχή του βιομηχανικού ομίλου (958.922 τεμάχια) σε εύρος ημερήσιας διακύμανσης από 12,70 έως 13,60 ευρώ δηλαδή καθαρά 90 λεπτά, όχι άσχημα.

Δεδομένης της κατάστασης που συνεχίζεται στον τραπεζικό κλάδο, όπου είναι εμφανής η τακτική συντήρησης/αναμονής και "χτισίματος" μικρών θέσεων, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν στραφεί ενεργότερα σε μη τραπεζικούς τίτλους του 20άρη.

Πράγματι εάν παρακολουθήσει κάποιος την αγορά τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες θα διαπιστώσει πως η σχετική κινητικότητα- ρευστότητα έχει μεταφερθεί σε επιλεγμένες μετοχές.

Με αυξημένες συναλλαγές, που πρακτικά σημαίνει πως ένας βραχυπρόθεσμος παίκτης μπορεί να μπει και να βγει ακόμη και στην διάρκεια της συνεδρίασης αλλά και με ικανοποιητικά εύρη διακύμανσης. Αναμενόμενη, αναπόφευκτη τακτική σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων τουλάχιστον για όσο μένουν εκτός παιδιάς οι τράπεζες.

Όμως την ίδια περίοδο παρατηρούνται ανάλογες προσπάθειες- μεμονωμένες μεν εμφανής ωστόσο- και σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Ενδεικτικό το χθεσινό 8άρη της Dionic με 835.128 τεμάχια και κλείσιμο στα 1,08 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως για την συγκεκριμένη μετοχή ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων έχει καταγραφεί στα 0,32 ευρώ στις 25/11/2010 και μέγιστη στα 1,20 ευρώ στις 20/7/2011.

Εμφανής διαγραμματικά η πορεία απεγκλωβισμού από τα προ 10μηνου ελάχιστα και με αυξημένες συναλλαγές λίγο πιο χαμηλά από την τοπική κορυφή. Από την ίδια κατηγορία συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε Νηρέα, Πλαστικά Θράκης, MLS και ακόμη 2-4 μετοχές.

Μπορεί να πορευτεί η αγορά έτσι θέλοντας και μη είναι η απάντηση όσο εξελίσσεται το "πρόγραμμα προσαρμογής" του εγχώριου συστήματος στις βουλές των δανειστών.

Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε για αποκρατικοποιήσεις με option σε μελλοντικά κέρδη διαδικασία που αναμφίβολα θα  "ζεστάνει" κάπως τους ξένους.

Συν τω χρόνω προχωρούν το PSI, οι έλεγχοι της Black Rock Solutions και τα σχέδια διαχείρισης της κατάστασης.

Το ότι εναλλακτικά συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο ενός γενναιότερου "κουρέματος" (προς το τέλος του χρόνου…?) εκτιμάται, πως θα κρατήσει στο περιθώριο τον τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο φαίνεται από τις κινήσεις μεμονωμένων ξένων επενδυτών και την πολιτικής σημασίας απόφαση του οίκου FTSE να μην υποβαθμίσει το ΧΑ, πως ο σχεδιασμός και η προστασία των συμφερόντων των ισχυρών παικτών προχωρούν.

Με χίλια εμπόδια είναι αλήθεια, με ελληνικό ρυθμό και με απερίγραπτες ενέργειες από την πλευρά των κυβερνητικών. Όμως είναι εμφανές, πως ο σχεδιασμός προχωρά προς την κατεύθυνση της δραστικής μείωσης του κόστους και συνθηκών εργασίας, του νομοθετικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις, την υποτίμηση των "αξιών- υποδομών" , της πλήρους ποδηγέτησης της οικονομίας στις επιδιώξεις των δανειστών.

Αναφέρεται από πολλούς, προεξοφλείται από περισσότερους πως – όπως σημειώναμε και εμείς τελευταία (Εκηβόλος της 14/9) πως η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου αυτού του τόπου θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω του ΧΑ.

Από τεχνικής πλευράς, όπως εκτιμούν ειδικοί της αγοράς η συντήρηση του Ftse 20 στην ευρύτερη περιοχή των 360 μονάδων δεν δίνει ξεκάθαρο σήμα άμεσης αποχώρησης από την αγορά με κίνδυνο την καταγραφή νέων ιστορικά ελάχιστων τιμών.

Οι ίδιοι σημειώνουν, πως μόνο με πειστική καθοδική διάσπαση ο Ftse20 θα "κινδυνεύσει" με άμεση διόρθωση προς τις (περίπου ) 325-330 μονάδες και ακόμη χαμηλότερα.

Προσώρας το καθημερινό παιχνίδι του ποντικού με τη γάτα συνεχίζεται με τους παίκτες να ποντάρουν ήδη στο επόμενο μη τραπεζικό χαρτί που μπορεί να κάνει την διάφορα σήμερα-αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v