ΧΑ: Ψύχραιμη αντίδραση στην ιταλική ψυχρολουσία

Πάνω από τις 360 μονάδες ο FTSE-20 με ανοδική αντίδραση του συνόλου των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Δεν πλήγωσε τις ευρωπαϊκές αγορές η ιταλική υποβάθμιση. Έως 1,3% υψηλότερα ο ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Ψύχραιμα, τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης, αντιμετωπίζουν την κατάσταση κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι το Μιλάνο και την Αθήνα, βασικοί δείκτες, μετοχές επιχειρείται να συντηρηθούν λίγο υψηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα τιμών.

Στο Χ.Α. ο FTSE-20 έφτασε νωρίτερα έως τις 365,17, ο Γενικός έως τις 863,06, με μέτριες συναλλαγές και με το σύνολο σχεδόν των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης να επιχειρείται να κινηθεί ανοδικά.

Από την Εθνική, που αντέδρασε έως τα 3,22 ευρώ, την Alpha Bank (έως το 1,69), τη Eurobank (έως το 1,19) μέχρι τον ΟΠΑΠ (έως τα 7,65 ευρώ), τον Μυτιληναίο (έως τα 3,64), την Ελλάκτωρ (έως το 1,54), τη Βιοχάλκο (έως τα 3,50 ευρώ).

Περίπου την ίδια ώρα, ο DAX ενισχυόταν κατά 0,7% προς τις 5.450 μονάδες, ο CAC κατά 0,2% προς τις 2.950 μονάδες.

Στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB ανέβαινε 1,3% προς τις 14.267 μονάδες, παρά την ιταλική υποβάθμιση.

Οι συναλλαγές μέτριες, καθώς δεν ξεπερνούν (στις 11:00) τα 7 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου 1,8 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική, κάτι περισσότερο από 1 εκατ. στην 3E, 740.000 ευρώ στην Κύπρου και λιγότερο από μισό εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοπρασία εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ, διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1,250 εκατ. ευρώ και λήξης 23 Δεκεμβρίου 2011.

Σημειώνεται πως για τη δημοπρασία αυτή δεν θα δοθεί προμήθεια.

Με δεδομένες τη χθεσινή νευρικότατη ημέρα στις αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας και τη νέα ανοδική εκτίναξη των CDSs αλλά και των spreads του ελληνικού ομολόγου, η σημερινή έκδοση, αν και σχετικά μικρή, έχει το ενδιαφέρον της.

Ευρύτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει, μετά μάλιστα και τη νέα χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μπ. Oμπάμα - Ά. Μέρκελ, η πρόβλεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών πως η Ευρώπη τελικά θα υιοθετήσει μερικά από τα μέτρα που πήραν οι ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση που ξέσπασε το 2008.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr διαβάζουμε πως με δηλώσεις του στο Bloomberg ο Τ. Geithner εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πάρουν μαθήματα από την κρίση στις ΗΠΑ.

Προς ώρας, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η τελευταία φάση της κρίσης και της νέας διόρθωσης στις αγορές ομολόγων, μετοχών.

Κάτι που σε αυτήν τη φάση διευκολύνει και όσους κινούνται (κυρίως βραχυπρόθεσμους) στο Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v