Ξεμένει από δυνάμεις η Σοφοκλέους

Δεν ακολουθεί την αντίδραση των ευρωχρηματιστηρίων η ελληνική αγορά. Οριακά χαμηλότερα των 355 μονάδων ο FTSE-20, καθώς ορισμένοι πωλητές θεωρούν δεδομένη την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Χαμηλότερα διορθώνουν βασικοί δείκτες, μετοχές, καθώς από τις 13:20 και μετά οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι.

Έως 0,8% χαμηλότερα προς τις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως 0,8% ο FTSE-20, οριακά κάτω από τις 355 μονάδες.

Με νέες πιέσεις και σημαντικές απώλειες για Eurobank, ΔΕΗ αλλά και 3E, Alpha Bank, ενώ σταδιακά από τις 13:05 και μετά οι πωλητές πίεσαν την Εθνική, που πριν από λίγο διόρθωνε στα χαμηλά των 3,10 ευρώ.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό.

Έως 2% υψηλότερα στις 5.520 μονάδες ο DAX, έως 1,3% προς τις 2.980 μονάδες αντιδρά ο CAC στο Παρίσι.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τις νέες πωλήσεις στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο υποβάθμισης του Χ.Α.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr σημειώνεται πως «… εντός των επόμενων 24 ωρών θα γνωρίζουμε αν το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει υπό παρακολούθηση από τον οίκο FTSE, ή θα μεταφερθεί στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων».

Στο ίδιο θέμα σημειώνεται ότι «πραγματική έκπληξη όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους παίκτες θα αποτελούσε η παραμονή του Χ.Α. στην κατηγορία των ώριμων αγορών».

Κατά την εκτίμησή μας, ένα… νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.

Η μία είναι αυτή που δικαιολογεί, εξηγεί τις ρευστοποιήσεις ορισμένων και λόγω αυτού του ενδεχομένου.

Η άλλη όμως μπορεί, συν τω χρόνω, να αποβεί… λυτρωτική για ένα μέρος της αγοράς.

Πριν από λίγο, η μετοχή του Τιτάνα ενισχυόταν κατά 1,9% στα 11,93 ευρώ, του ΟΠΑΠ κατά 1,34% στα 7,55, της Κύπρου στο 1,33, της ΜΟΗ στα 6,35, του Μυτιληναίου στα 3,60 ευρώ.

Με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 23,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5,6 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 2,1 εκατ. στη μετοχή της 3E.

Έχουν, όμως, πραγματοποιηθεί και συναλλαγές περίπου 2,1 εκατ. ευρώ στον τίτλο του ΟΠΑΠ, και μάλιστα σε όλο το εύρος διακύμανσης από τα χαμηλά των 7,46 έως τα αρχικά υψηλά των 7,65 ευρώ.

Οι συναλλαγές στον ΟΠΑΠ παραπέμπουν στον υψηλό τζίρο που πραγματοποιούνταν στη μετοχή της ΔΕΗ, την περίοδο όπου ο κ. Stephen Butt ενίσχυε στο 10,2% από το 6,02% τη συμμετοχή πελατών του χαρτοφυλακίου Sil Chester.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v