Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνευρα κέρδη στο Χρηματιστήριο

Με τον τζίρο να παραπέμπει στα “μπάνια του λαού”, το ΧΑ κινήθηκε κόντρα στο “κόκκινο” των μεγάλων ευρωαγορών. Νέα κέρδη για την 3Ε (7,34%) η κεφαλαιοποίηση της οποίας ισούται με 4 τράπεζες και τον ΟΤΕ. Πτώση για Εθνική.

Με τον τζίρο να παραπέμπει στα “μπάνια του λαού”, το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσπάθησε να κινηθεί κόντρα στο “κόκκινο” των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, προσπαθώντας να “εξαργυρώσει” την παραμονή του στις αναπτυγμένες Αγορές (μετά την χθεσινή απόφαση του οίκου FTSE) και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πιθανή συμφωνία Κυβέρνησης και τρόικας, όσον αφορά την καταβολή της 6ης δόσης.

Εννοείται ότι ο άθλιος τζίρος απαγορεύει ακόμα και την ελάχιστη αισιοδοξία, καθώς το σημερινό θετικό πρόσημο του Δείκτη ήταν αποτέλεσμα ακριβώς δύο μετοχών και πιο συγκεκριμένα των ΔΕΗ και Coca-Cola, ενώ αντίθετα ήταν κάτι περισσότερο από έκδηλη η επιφυλακτικότητα στο Τραπεζικό ταμπλό, με τον Τραπεζικό δείκτη να κλείνει αμετάβλητος. 

Σε αυτή την επιφυλακτική εικόνα, σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν παίξει και οι ρευστοποιήσεις των αμέσως προηγούμενων ημερών και από Ασφαλιστικά Ταμεία, που σύμφωνα με την τελευταία Κυβερνητική οδηγία, μεταξύ άλλων, καλούνται αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να αντικαταστήσουν τις μειωμένες επιχορηγήσεις με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων ή με την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Μία απόφαση που δίνει ένα επιπλέον χτύπημα στην ρευστότητα του Τραπεζικού κλάδου και στο ταλαιπωρημένο Ελληνικό Χρηματιστήριο (!)

Εικόνα ερήμωσης εκτός 20αρη, όπου σχεδόν το σύνολο των τίτλων έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη και το ταμπλώ του Χ.Α. έχει γεμίσει “penny stocks”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τις 16.00 και αφού είχαν συμπληρωθεί περισσότερο από 3,5 ώρες συνεδρίασης, 106 εισηγμένες μετοχές είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 66 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια.

Ασφαλώς και σε αυτή την εικόνα εγκατάλειψης σημαντικότατη ευθύνη έχουν και οι επιχειρηματίες, όμως και αυτοί έχουν τα δικαιολογητικά τους, καθώς υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση πρωταρχικός στόχος είναι η επιβίωση της εταιρείας και ουδείς στην παρούσα φάση ασχολείται με την τιμή της μετοχής και την κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται στο Χ.Α. (!)

Από την άλλη η λήψη νέων επώδυνων μέτρων από την Κυβέρνηση, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιτείνει την ύφεση στην Αγορά και θα μειώσει ακόμα περισσότερο την καταναλωτική διάθεση.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πάντως, θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, και οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος μεταξύ της τρόικας και μίας Κυβέρνησης που άλλα υπόσχεται και άλλα υπογράφει δεν πείθει πλέον κανέναν, όσον αφορά τα τελικά αποτελέσματα.
Πρώτα από όλα, οι επιπτώσεις της λιτότητας είναι εμφανείς και καταθλιπτικές.
 
Όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Bob Traa, η ύφεση θα φτάσει στο 5% φέτος και θα συνεχιστεί το 2012, με ρυθμούς συρρίκνωσης της οικονομίας 2%. Η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο το 2013, και αυτό, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο (το παρελθόν σκιάζει το μέλλον).

Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τη μείωση του τζίρου, το ρευστό φορολογικό περιβάλλον και την πιστωτική ασφυξία που προκαλεί η αδυναμία των Τραπεζών.

Η Κυβέρνηση καλείται να “βάλει μαχαίρι στη σάρκα της” παίρνοντας (θεωρητικά) αποφασιστικά μέτρα μείωσης του τεράστιου Δημόσιου τομέα, ενώ η απάντηση της τρόικας στην κρίση είναι να πιέζει με τις τακτικές επιθεωρήσεις και το σήριαλ - θρίλερ κάθε φορά που είναι να εκταμιεύσει μια δόση των δανείων (αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec., τον Δεκέμβριο λήγουν ομόλογα αξίας 6,654 δισ ευρώ και έντοκα 3,625 δισ) και αναμένεται πιθανότατα ένα νέο επεισόδιο μεταβλητότητας στις Αγορές. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κρίση έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα Πανευρωπαϊκό ή ακόμα και παγκόσμιο πρόβλημα, που κάνει τα πάντα ακόμα δυσκολότερα για την Ελλάδα.

Ακόμα και πιθανές εσπευσμένες αποκρατικοποιήσεις (κάτι που δεν είναι στο DNA της παρούσας Κυβέρνησης), δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα όσο “σέρνονται” τα σενάρια για πιθανή έξοδο της Χώρας από το ευρώ, απλά γιατί κανένας (τουλάχιστον ξένος) επενδυτής δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο, να έχει περιουσιακά στοιχεία σε ένα νέο νόμισμα, η αξία του οποίου θα καταρρεύσει.

"Πραγματικά άσχημα" χαρακτηρίζει τα στοιχεία της Ελληνικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2011 εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ, ενώ και για το τρίτο τρίμηνο οι ενδείξεις, όπως αναφέρεται, δεν βελτιώνονται.

Η έκθεση, η οποία, σύμφωνα με τη "Wall Street Journal" που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones, παρουσιάστηκε στη διοίκηση του Οργανισμού, επισημαίνει ακόμη ότι στην Ελλάδα λείπουν 4,6 δισ. ευρώ για να πιάσει τον στόχο του ελλείμματος. "Για το 2012, υπάρχει τρύπα ίση περίπου με το 2% του ΑΕΠ", αναφέρεται συγκεκριμένα. Σε ό,τι αφορά τον Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναφέρεται πως η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και ότι οι Ελληνικές Τράπεζες αναγκάζονται να καταφεύγουν στην ΕΚΤ.

Σκεπτικισμός και αρνητικό πρόσημο, όπως προαναφέρθηκε, για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με οριακή μεταβολή ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση της Fed.

Η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος καθιστά ακόμη δυσκολότερη την μάχη για την επίτευξη των στόχων για το 2011, παραδέχθηκε η Deutsche Bank δια στόματος του οικονομικού της διευθυντή, Stefan Krause που επισημαίνει ότι το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά.

Ο κ. Krause διευκρίνισε ότι η Deutsche Bank δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης. Παραδέχθηκε όμως, ότι είναι σχεδόν ανέφικτο για τις Τράπεζες να πάρουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση χωρίς παροχή εγγυήσεων. "Η μη διασφαλισμένη χρηματοδότηση έχει παγώσει τελείως" δηλώνει και συμπληρώνει: "οι επενδυτές δεν ανησυχούν για το μέλλον ορισμένων Τραπεζών, αλλά για τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό κλάδο".

Η επίλυση της Ελληνικής κρίσης χρέους αποτελεί το κλειδί για τον καθησυχασμό των Αγορών και τον τερματισμό των "παράλογων" επιθέσεων ενάντια στα Ιταλικά και Ισπανικά Κρατικά ομόλογα, ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξη του στην Berliner Zeitung. "Η Ελλάδα βρίσκεται αναμφίβολα στο επίκεντρο των κερδοσκοπικών πιέσεων" δήλωσε ο κ. Schaeuble.

"Από τη στιγμή που οι Αγορές πειστούν ότι το Ελληνικό πρόβλημα έχει λυθεί, η απειλή της μετάστασης στις άλλες Χώρες θα έχει μειωθεί σημαντικά" πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ο ΟΤΕ δεν απέφυγε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Eurobank, με την κεφαλαιοποίησή της (0,61 δισ) να έχει υποχωρήσει στην 13η θέση στην κατάταξη των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. και την πρώτη δωδεκάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (4,98 δισ), Εθνική (2,92 δισ), ΟΠΑΠ (2,57 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,83 δισ), ΟΤΕ (1,64 δισ), ΔΕΗ (1,41 δισ), Κύπρου (1,20 δισ), Τιτάν (0,9 δισ), Alpha Bank (0,85 δισ), Motor Oil (0,7 δισ), Βιοχάλκο (0,69 δισ), Πειραιώς (0,67 δισ).

Δηλαδή η διαμορφούμενη κεφαλαιοποίηση της Coca-Cola είναι οριακά υψηλότερη από το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των ΟΤΕ, Κύπρου, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank (!!!)

Άλλος ένας τίτλος που ξεχώρισε, πλην των ΔΕΗ και Coca-Cola 3Ε που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Folli Follie Group, ο οποίος μετά από παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 9,22 ευρώ (31/8), σήμερα έδειξε διαθέσεις μη περαιτέρω υποχώρησης για να έλθει η ανακοίνωση λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης σύμφωνα με την οποία, στο 13,4% ανέρχεται η συμμετοχή της Fosun International Holdings, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος.

Αναλυτικά, οι 6.367.965 μετοχές με δικαίωματα ψήφου ήτοι 9,51% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχονται άμεσα από την Fosun International Holdings και έμμεσα 3,89% ήτοι 2.601.298 μετοχές με δικαιώματα ψήφου δια μέσου της Pramerica-Fosun China Opportunity Fund L.P.

Καθίσταται πασιφανές ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις όπου το ξένο χαρτοφυλάκιο “ξεφόρτωνε” οι Κινέζοι (όπως και ο βασικός μέτοχος) αύξαναν θέση.

Αν έχουν ολοκληρωθεί οι ρευστοποιήσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί αξιοπρόσεκτη ανοδική αντίδραση.

Εκτός 20αρη, η Dionic από την αρχή της συνεδρίασης έβγαλε επιθετικούς αγοραστές, έστω και αν η κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 31,3 εκατ. κρίνεται κατά πολλούς “απαιτητική”, επιμένουν πλαγιοανοδικά Νηρέας και ΕΛΒΑΛ, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Μόλις το καλοκαίρι η Τράπεζα ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 1259473216 ευρώ, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται οριακά ψηλότερα των 532 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα περιμένει από Κυβέρνηση και τρόικα το “πράσινο φως” προκειμένου να προχωρήσει και σε νέα αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (!!!)

Η ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και μάλιστα αφού έχει προηγηθεί reverse split έδειξε ότι δεν είναι καλό νέο για τους μετόχους και έτσι φυσιολογικά η Forthnet έβγαλε επιθετικές πωλήσεις από την αρχή της συνεδρίασης και μάλιστα έκλεισε στο ανώτατο όριο πτώσης με σημαντικό ανεκτέλεστο προς πώληση (!)

Επιθετικές αγορές από την αρχή της συνεδρίασης και στον τίτλο της Proton Bank, καθώς επέστρεψαν οι φήμες για πιθανό στρατηγικό επενδυτή και μετοχικές ανακατατάξεις.
Πάντως παρά την καταρράκωση της τιμής της μετοχής, η προσφορά και στα παρόντα επίπεδα μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (!)

Από τις μετοχές του 20αρη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola (+7,34%) και Folli Follie Group (+2,92%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου (ποσοστό της τάξεως του 1%, ή οριακά υψηλότερο ελέγχει πλέον η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, μέσω του fund “Norges Bank Inverstment Management”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νορβηγικό fund ήταν ο αγοραστής των δύο “πακέτων” της Τράπεζας (ποσοστού 0,5%) που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου), Alpha Bank, ενώ με απλά θετικό πρόσημο έκλεισε ο ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-6,25%) και Τιτάνα (-2,5%). Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Jumbo, ΟΤΕ και μικρότερες για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Εθνική και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 855,99 μονάδες με κέρδη 1,4%, ενώ ο “εντυπωσιακός” τζίρος πλησίασε τα 49 εκατ. από τα οποία τα 8,3 αφορούσαν “πακέτα” (Coca-Cola).

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών και 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 20%.

Από αύριο η Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει και την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ η οποία διεύρυνε το φάσμα των χρεογράφων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Χρηματοπιστωτικοί Οίκοι ως εγγυήσεις για να λάβουν πιστώσεις από την Τράπεζα.
 
Μέχρι τώρα, τα εργαλεία που εκδίδουν οι Τράπεζες –πλην των καλυμμένων ομολόγων- ήταν αποδεκτά ως εγγυήσεις, μόνο αν ήταν αποδεκτά και για συναλλαγές στις πρωτογενείς Αγορές. Αυτή η απαίτηση πλέον δεν ισχύει.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Το επόμενο διάστημα για την Ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ κρίσιμο, καθώς θα φανεί αν το Δημόσιο έχει την δυνατότητα περαιτέρω φορολογικών εσόδων, προκειμένου να πλησιάσει τους στόχους που έχει θέσει, εκτιμά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Αν η προσπάθεια αυτή αποδειχθεί επιτυχής, θα μπορούσε να ελπίζει και σε εισπράξεις από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να αποδείξει σε Αγορές και δανειστές ότι έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει τον Προϋπολογισμό που η ίδια η Κυβέρνηση πριν από σχετικά λίγους μήνες ψήφισε.

Σε αυτή την θεωρούμενη έως και ιδανική περίπτωση θα μπορούσε να μεταστραφεί το αρνητικό διεθνές κλίμα για την Ελλάδα και να υπάρξουν προϋποθέσεις για μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρώπη, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το σημερινό δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Κάθε άλλη εξέλιξη δείχνει αρνητική, οπότε όλα τα φημολογούμενα “τρομολαγνικά” σενάρια μπορεί να επαληθευτούν με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ελληνική οικονομία και το Χ.Α., τονίζει ο σύμβουλος διοίκησης της Fortius Finance.

----------ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικών διαθέσεων, με τζίρο απελπισίας.

Σαφώς ασθενέστερη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μειώσει την υπερτίμηση στο 0,05%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4317, τιμή εκκαθάρισης 357,36) κινήθηκαν μεταξύ 351,25 και 361,25 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 αυξήθηκε στα επίπεδα του 70%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 404 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (368 δικαιώματα αγοράς και μόλις 36 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (44500 Πειραιώς, 18300 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2945), Alpha Bank (458), Πειραιώς (2596), Eurobank (266), ΟΤΕ (1276), Αγροτική (169), ΔΕΗ (103), Κύπρου (231), ΟΠΑΠ (311), MIG (163), Motor Oil (205), Coca-Cola (244), Μυτιληναίο (136), ΓΕΚ (110).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8368498 τεμ.), Εθνική (14243863 τεμ.), Πειραιώς (19073263 τεμ.), ΟΤΕ (5379573 τεμ.), MIG (4416413 τεμ.), MPB (5291215 τεμ.), Eurobank (18032798 τεμ.) Κύπρου (4846731 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v