Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβος ύφεσης πάνω από την Ευρώπη

Έντονες ανησυχίες σε όλα τα ανοιχτά ευρωπαϊκά μέτωπα, με δραματική υποχώρηση για FTSE, DAX και ευρώ. Σε νέα ιστορικά ελάχιστα των 346,57 μονάδων ο FTSE-20, πιέσεις έως και 6,3% για μετοχές του 20άρη.

Σε νέα χαμηλά 16 - 17 ετών υποχωρούν ενδοσυνεδριακά βασικοί δείκτες, μετοχές.

Τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες στην ευρωζώνη, σε μία φάση όπου ο ίδιος ο κ. Μ. Μπαρνιέ παραδέχεται πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανάγκη αναδιάρθρωσης κεφαλαίων, χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο και νέας κρατικής παρέμβασης για τη στήριξη των χρηματοοικονομικών ομίλων.

Σε αυτήν τη φάση, τα ισπανικά, ιταλικά CDSs εκτινάσσονται σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς οι ανησυχίες, πιέσεις είναι έντονες σε όλο το φάσμα της Ευρώπης.

Από την αγορά χρήματος όπου το ευρώ υποχωρεί χαμηλότερα και του 1,35 δολ. οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων εντείνονται, οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές και μη μετοχές συνεχίζονται.

Έως 4,8% χαμηλότερα ο CAC, περίπου 5% φτάνουν οι απώλειες για τον DAX.

Κλίμα που βαραίνει αναπόφευκτα και το Χ.Α., όπου πριν από λίγο σημειώθηκε νέα ιστορικά ελάχιστη τιμή για τον FTSE-20 στις 346,57 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά νέα ελάχιστη τιμή σχεδόν 17 ετών σημειώθηκε για τον Γ.Δ. στις 832,2 μονάδες.

Με τις συναλλαγές, όμως, να παραμένουν μέτριες, στα περίπου 23 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 14:15, με καταιγιστικές πωλήσεις σε Eurobank, Alpha Bank, Kύπρου, αλλά και σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς.

Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί σε νέα ιστορικά ελάχιστα του 1,04 ευρώ, χαμηλότερες τιμές για ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, αλλά και για Jumbo, ΟΤΕ.

Μέσα στον γενικότερο… χαμό, διασώζονται η μετοχή της ΜIG, η ΔΕΗ.

Και από τον FT MID, οι ΕΥΑΘ, Eurobank Properties, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v