Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FED και ύφεση ρίχνουν τα Χρηματιστήρια

Οι αποφάσεις της FED και ο φόβος ύφεσης πιέζουν τις αγορές. Πτώση έως και 3,9% (DAX) και ρεκόρ CDS σε Ιταλία και Ισπανία. Μικρότερη η πτώση στο ΧΑ. Αντιστάσεις από ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, 3E.

Με σημαντικές πιέσεις και απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το χθεσινοβραδινό γύρισμα της Wall.

Οι αγορές περίμεναν από τη FED ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως τα προηγούμενα δύο, και όχι αυτό που παρουσιάστηκε χθες.

Σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανησυχίες για το πρόβλημα του χρέους κρατών-μελών της ευρωζώνης, που αποτυπώνεται στη δραματική διόρθωση του ευρώ, τα χρηματιστήρια «βουτούν» και πάλι χαμηλότερα. Σε αυτό συντείνουν και τα κακά νέα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας όπως αυτά αποτυπώνονται στους δείκτες PSI.

Ταύτόχρονα στα ύψη έχουν βρεθεί τα επιτόκια δανεισμού αλλά και ασφάλιστρα κινδύνου σε Ιταλία και Ισπανία.

Με συγκριτικά μικρότερα ποσοστά για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. αλλά και πτώση έως και 3,9% για τον DAX, σχεδόν 4% για τον CAC και... βουτιά του ευρώ προς το 1,35 δολ.

Στο Χ.Α. η κατάσταση, μετά τις πρώτες δυο ώρες, είναι συγκριτικά καλύτερη.

Ο Γ.Δ. υποχώρησε έως τις 834 μονάδες δεν έπιασε ωστόσο τον «πάτο» των 833,54 μονάδων.

Αντίστοιχα, ο FTSE-20 διόρθωσε έως τις 348,88, με το ιστορικά ελάχιστο οριακά χαμηλότερα στις 348,25 μονάδες.

Από νωρίς, βγήκαν πωλήσεις στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών, που σε 5 - 10 λεπτά παρέσυραν και τους υπόλοιπους τίτλους.

Η Εθνική διόρθωσε για ακόμη μία φορά χαμηλότερα των 3 ευρώ, προς τα 2,96 ευρώ.

Η Alpha Bank έως το 1,52 ευρώ, που αποτελεί νέα χαμηλή τιμή, όπως και η Eurobank στο 1,06, που είναι νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό.

Πωλήσεις - πιέσεις, όμως, και σε ΜΡΒ, Πειραιώς, Κύπρου, Τ.Τ.

Μεμονωμένα κινήθηκαν μετά το αρχικό… κύμα πωλήσεων ορισμένοι παίκτες, βγαίνοντας αγοραστές αρχικά στην Ελλάκτωρ και στη συνέχεια σε ΟΤΕ, Πειραιώς.

Στις 13.00 η αξία των συναλλαγών παρέμενε χαμηλότερη των 18 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται σήμερα στον ΟΤΕ, όπου σταδιακά μετά τις 10:57 οι αγοραστές έφτασαν έως τα 3,39 ευρώ.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ έχουμε μία κλασική προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ιστορικά χαμηλά, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποφέρει ανοδική αντίδραση.

Συγκεκριμένα, η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε χθες στο νέο ιστορικό χαμηλό των 3,34 ευρώ.

Σήμερα, στα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης, υποχώρησε ακόμη πιο χαμηλά στα 3,29 ευρώ, όπου εμφανίστηκαν σημαντικές εντολές αγοράς.

Στο 0,30 ευρώ σταθεροποιείται η MIG, στα 13,51 ευρώ η Ελλάκτωρ, στα 6,03 ευρώ η ΔΕΗ, που αποδεικνύονται για τους βραχυπρόθεσμους ανθεκτικά χαρτιά - επιλογές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v