ΧΑ: "Βαρίδι" οι πολιτικές εξελίξεις

Στις 287,51 μονάδες έφτασε η διόρθωση του FTSE-20, καθώς Alpha, Eurobank και Κύπρου διορθώνουν έως και 6,35%. Διαφοροποιείται ελαφρώς από τις υπόλοιπες τράπεζες η Εθνική. Κέρδη για ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Εγκλωβισμένοι στα χαμηλά ημέρας παραμένουν βασικοί δείκτες και μετοχές, με τον FTSE-20 να έχει υποχωρήσει νωρίτερα έως τις 287,51 μονάδες.

Η αγορά παραμένει στα χαμηλά ημέρας, από τις 12:35 έως τις 12:40, οπότε και σημειώθηκαν τα μέχρι τώρα ελάχιστα σημεία της συνεδρίασης.

Αυτό αποδίδεται στις σημαντικές απώλειες που σημειώνονται κυρίως για τραπεζικές μετοχές, αλλά και στη διόρθωση μετοχών όπως ο ΟΠΑΠ, 3E, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο DAX υποχωρεί κατά 0,80% (6.080 μονάδες), ο CAC κατά 0,42% (3.182 μονάδες), ενώ το ευρώ κερδίζει ελαφρώς έδαφος το τελευταίο δίωρο, παραμένοντας πάντα πάνω από το 1,38 δολ.

Στο Χ.Α. η αξία των συναλλαγών παραμένει μετριότατη, αφού στις 14:30 περιοριζόταν στα 24,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία 7,4 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική, 2,8 εκατ. στην 3E, και από 2,7 εκατ. ευρώ σε Alpha Bank και ΟΤΕ.

Από ανθρώπους της αγοράς θεωρείται υψηλός ο τζίρος και μάλιστα σε φάση σημαντικής διόρθωσης, που πραγματοποιείται κυρίως στη μετοχή της και δευτερευόντως στον ΟΤΕ.

Να σημειωθεί πως για τη μετοχή της 3E ελάχιστη τιμή ημέρας έχει σημειωθεί στα 12,60 ευρώ, ενώ για τον ΟΤΕ στα 3,21 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές σημειώνονται για Ελλάκτωρ, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ.

Ωστόσο, από τις 7 τραπεζικές μετοχές του δείκτη, η Εθνική έχει τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά για ακόμα μία συνεδρίαση.

Για αρκετούς η μετοχή της ΕΤΕ αποτελεί σηματωρό όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά και για τον FTSE-20 και για μεγάλο μέρος της αγοράς.

Σηματωρός όχι μόνο στο πλαίσιο μιας απλής προεξόφλησης των εξελίξεων στις τράπεζες (κυρίως όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησής τους), αλλά και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Κι αυτό γιατί, εάν παρατηρήσει κάποιος τον FTSE-20 και τον τραπεζικό δείκτη, διαπιστώνει τη σταδιακή απόκλισή τους από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα.

Πρακτικά, ενώ για τον κλαδικό δείκτη χαμηλά σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες (το διάστημα 1 - 3/11), για τον FTSE-20 ιστορικό χαμηλό παραμένουν οι 277,20 μονάδες που καταγράφηκαν στις 4 Οκτωβρίου.

Απόκλιση που οφείλεται στη διαφοροποίηση των μη τραπεζικών από τις τραπεζικές μετοχές.

Μέσα στον γενικότερο χαμό και σε όσα διαδραματίζονται σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, ενδιαφέρον ενδέχεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η ανάδειξη του ιταλικού προβλήματος. Οι τελευταίες εξελίξεις από τη γείτονα δείχνουν αυτό που εδώ και καιρό δεν εννοούν να παραδεχτούν οι δανειστές:

Το πρόβλημα πλέον δεν είναι τόσο η Ελλάδα, που κυρίως λοιδορείται μέχρι τώρα, αλλά η ιταλική οικονομία, κυρίως όμως η ανησυχητική εικόνα που αποτυπώνεται στα γαλλικά spreads.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v