ΧΑ: Ανάσα, αλλά για πόσο;

Ανάσα για το Χρηματιστήριο, αλλά για πόσο. Μετά την Αθήνα "κόκκινο" χτυπά η Ρώμη και… ετοιμάζεται το Παρίσι. Καθαρά βραχυπρόθεσμο το παιχνίδι αυξημένου ρίσκου με κλειδί για τον FΤ20 τις 305 (315) μονάδες.

Έκλεισε η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση ΑΛΛΑ, όπως εύστοχα σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου, το θρίλερ ΔΕΝ τελείωσε, ΤΩΡΑ αρχίζει.

Έστω από κάπως καλύτερη θέση για την Ελλάδα, καθώς το πρόβλημα πλέον έχει έντονα ιταλικά χρώματα και όπως όλα δείχνουν δύσκολα δεν θα βαφτεί και με τα γαλλικά. Ήταν η Ελλάδα, είναι η Ιταλία, σημειώνει ο James Mackintosh στους Financial Times και σύμφωνα με τις απελπισμένες προσπάθειες του Παρισιού μένει να φανεί εάν θα είναι και η Γαλλία σύντομα.

Εν πάση περιπτώσει, βραχυπρόθεσμα φαίνεται να αποφεύγονται τα χειρότερα για τις αγορές και το ευρώ και η Φρανκφούρτη υποδέχεται αυτήν την ώρα τη χθεσινοβραδινή ελληνική απόφαση με τον δείκτη DAX να ξεκινά από τη βάση των 5.966 μονάδων, ύστερα από απώλειες 2,72% την Παρασκευή.

Από το 1,3840 δολ. και η όποια προσπάθεια αντίδρασης για το ευρώ.

Στο Χ.Α., μετά το -1,17% του Γενικού Δείκτη (750,63 μον.) και το -1,05% του Ftse-20 (292,77 μον.), με τα κρατικόχαρτα να σώζουν -εν μέρει- την κατάσταση, έχει διαμορφωθεί εμφανώς καλύτερο κλίμα, τουλάχιστον σε σχέση με αυτό που επικρατούσε στα χαμηλά της 4ης/11.

Θυμίζουμε πως για τον Γ.Δ. ελάχιστη τιμή (στις 4/11) σημειώθηκε στις 741,36 μονάδες και στις 287,51 για τον 20άρη. Η σηματωρός μετοχή χειραγωγός των τραπεζών -Εθνική- κράτησε τις απαραίτητες στηρίξεις (1,68 - 1,70 ευρώ) και αντέδρασε προς το κλείσιμο στο 1,84 (με 2,22%), προδιαθέτοντας για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Σημειωτέον πως στην τραπεζική μετοχή οι συναλλαγές έφτασαν τα 11,8 εκατ. από τα συνολικά 47,1 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της εστίασης του ενδιαφέροντος και των πονταρισμάτων που παίζονται τις τελευταίες εβδομάδες. Θα περιοριστούμε στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, ειδάλλως θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως μέσα στις επόμενες 90 ημέρες μας περιμένουν έξι πακέτα μέτρων, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Βραχυπρόθεσμα, πάντα, οι αγοραστές από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας είναι εμφανές πως προχώρησαν σε μερική κατοχύρωση θέσεων (στην αρχή της συνεδρίασης της 4ης/11), για να μαζέψουν (αρκετοί από αυτούς) ξανά από χαμηλότερες τιμές στη συνέχεια. Έχει τη σημασία του το γεγονός πως οι υψηλότερες -και προσφορότερες για κατοχύρωση θέσεων- τιμές καταγράφηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ οι χαμηλότερες στη διάρκεια της διόρθωσης (περίπου στο διάστημα 12:36 - 16:40), οπότε και έγιναν αρκετά πονταρίσματα με βάση τις εκτιμήσεις (και την προεξόφληση) των εξελίξεων, που θα ακολουθούσαν στο Σαββατοκύριακο.

Είναι λογικό, λοιπόν, μεγάλο μέρος αυτών των θέσεων να επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί -εκ νέου- σε όσο το δυνατόν καλύτερες κι υψηλότερες τιμές εάν η συνεδρίαση ξεκινήσει με ανοδικό χάσμα. Πρακτικά η ουσιαστική διάθεση των παικτών (αναφερόμαστε πάντα σε όσους κινούνται στο όριο το πολύ των τριών συνεδριάσεων) θα φανεί στα πρώτα λεπτά, θα επηρεαστεί προφανώς από το άνοιγμα των ευρωαγορών και… βλέπουμε.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε εάν ο Ftse-20 μπορεί να κινηθεί υψηλότερα των 305 (προς τις 315 περίπου μονάδες), μπας και ισχυροποιηθεί η βραχυπρόθεσμη φορά αντίδρασης. Μένει να φανούν εάν η σηματωρός Εθνική μπορεί να διασπάσει ανοδικά τα 2,05 - 2,20 ευρώ (σύντομα), η συμπεριφορά των Alpha - Eurobank, που προβλημάτισαν την Παρασκευή (για διαφορετικούς λόγους το -7,47% της Κύπρου) αλλά και οι αντοχές των μη τραπεζικών μετοχών.

Ειδικά για τις τελευταίες, διατηρούμε τις συγκριτικά αυξημένες προσδοκίες μας, καθώς σε ορίζοντα μηνός η τάση τους διαφοροποιείται αισθητά έναντι των τραπεζικών. Από αυτήν την άποψη, ενδιαφέρον έχει η αναφορά της Αλεξάνδρας Γκίτση πως ξένα funds χτυπούν ελληνικές εταιρίες σε τιμή…ευκαιρίας.

Δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο -στα χαμηλότατα των αγορών και των αποτιμήσεων- επιχειρείται η μεγαλύτερη αναδιανομή κι εκχώρηση πλούτου που θα έχει συντελεστεί στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας (και όχι μόνο…), όλες αυτές οι εξελίξεις από τον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο και ενδιαφέρον έχουν και ευκαιρίες και παγίδες κρύβουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v