Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στο ΧΑ εν αναμονή των εξελίξεων

Kέρδη στη Σοφοκλέους, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν. Στο προσκήνιο οι πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία. Ανοδο για ΕΤΕ (7,7%), EFG (6,7%), Alpha (8%), Mυτιληναίο (5%). Πτώση για Κύπρου. Ρεκόρ για τα ιταλικά spread.

Ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Προεδρικό και στη Ρώμη, η συνεδρίαση ξεκίνησε με διερευνητικού χαρακτήρα κινήσεις.

Συνεχίζεται, μετά τα πρώτα 35 - 40 λεπτά, με χαμηλό τζίρο, τον Γ.Δ. κατά 0,65% υψηλότερα, στις 765 μονάδες, και τον FTSE-20 κατά 0,89%, στις 300,45 μονάδες.

Θα επιμείνουμε στον 20άρη καθώς χθες η αντίδρασή του έφτασε ελάχιστα χαμηλότερα του ορίου αντίστασης των 305 μονάδων, σημείο από όπου ξεκίνησε η ρευστοποίηση και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Το ότι ο δείκτης παραμένει πέριξ της περιοχής των 300 μονάδων αφενός διασφαλίζει τη στήριξη των 287 μονάδων, θυμίζουμε 10 μονάδες πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 277,20, αφετέρου συντηρεί τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Είναι προφανές πως οι παίκτες περιμένουν τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα, και παράλληλα παρακολουθούν τις εξελίξεις και στη Ρώμη, όπου η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δοκιμάζεται.

Ανάλογη διάθεση σημειώνεται και σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αντίδραση χθες στην κυκλοφορία της φήμης περί παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού επενέργησε εκτονωτικά από το Χρηματιστήριο του Μιλάνου μέχρι τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ιταλία παραμένει στο επίκεντρο των αγορών, με το spread του δεκαετούς ομολόγου να είναι διαπραγματεύσιμο στο 6,65%, έχοντας όμως νωρίτερα αγγίξει και το 6,72%. Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου διαμορφώνεται στο 6,22%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα υπάρχουν δύο εκκρεμότητες ικανές να αποσαφηνίσουν την τάση είτε ανοδικά είτε καθοδικά.

Στο πρώτο ενδεχόμενο, μόλις γίνει γνωστό το όνομα του νέου πρωθυπουργού και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σε συνδυασμό με πιθανές εξελίξεις βολικές για τις αγορές, θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί μία κίνηση αντίδρασης.

Σε αντίθετη περίπτωση, έχουμε θέσει ως απαραίτητη στήριξη, προς ώρας, για τον FTSE-20 τις 287 μονάδες.

Από τον FTSE-20, η Εθνική εξακολουθεί να δίνει τον ρυθμό καθώς ενισχύεται κατά 4,6%, περνώντας πάλι πάνω από τα 2 ευρώ.

Θυμίζουμε πως και χθες η Εθνική είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη αντίσταση των 2,05 ευρώ, χωρίς να την υπερβεί. Ακόμα, η Eurobank ενισχύεται κατά 1,35% στο 0,75 ευρώ, η Alpha Bank κατά 2,75% στο 1,12 ευρώ, ενώ η Κύπρου υποχωρεί κατά 2,04% στο 0,768 ευρώ και ο ΟΠΑΠ κατά 0,14% στα 7,29 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v