Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικά κέρδη στο ΧΑ -Τα βλέμματα στη Ρώμη

Αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη εν μέσω σεναρίων παραίτησης Μπερλουσκόνι. Μάχη με τις 300 μονάδες ο FT-20, με Εθνική, Τ.Τ., Alpha και Eurobank να υπεραποδίδουν. Άνοδος για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Σε κινήσεις συντήρησης επιδίδονται κατά κύριο λόγο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, τη στιγμή όπου ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν και το ευρώ κερδίζει κάποιους πόντους.

Ο Γ.Δ., μετά την υποχώρηση στα χαμηλά των 754,78 μονάδων, αντιδρούσε πριν από λίγο κατά 1,45% στις 762 μονάδες.

Για τον FTSE-20 η διόρθωση έφτασε έως τις 294,71, για να αντιδράσει στη συνέχεια στις 299,3 μονάδες.

Έχει τεθεί, ωστόσο, εξαρχής απαραίτητη προϋπόθεση η ανοδική διάσπαση τουλάχιστον των 305 μονάδων, με άμεση προσέγγιση (το αργότερο μέχρι αύριο) των 315 μονάδων.

Με την ίδια λογική προσεγγίζεται και η Εθνική, η οποία νωρίτερα υποχώρησε στο 1,91 ευρώ, για να διαμορφωθεί πριν από λίγο στο 1,96 ευρώ (6,52%).

Η μετοχή της Εθνικής έφτασε στα 2,03 ευρώ, με απαραίτητη προϋπόθεση την υπέρβαση τουλάχιστον των 2,05 ευρώ και της προσέγγισης των 2,20 ευρώ, το αργότερο μέχρι αύριο.

Αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη, όπου μαζεύονται οι πρωινές απώλειες. Οι ευρωπαϊκές αγορές πέρασαν σε θετικό έδαφος από πτώση άνω του 2%, εν μέσω φημών παραίτησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η διάψευση, όμως, φέρνει νέες πιέσεις.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί αυτήν την ώρα κατά 0,48% στις 5.938 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,52% στις 3.107 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,61% στις 5.493 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,31% στις 8.483 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,11% στις 5.743 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB, ο οποίος αρχικά σημείωνε πτώση, βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 2%, εν μέσω φημών ότι ο Μπερλουσκόνι θα οδηγηθεί σε παραίτηση. Αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 1,8% στις 15.634 μονάδες. 

Χαμηλότερα του 1,38 δολ. το ευρώ, υψηλότερα ο χρυσός.

Εξαρχής ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο πως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα επιχειρούνταν να διαφοροποιηθεί το Χ.Α. έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη βαραίνουν ο εφιάλτης του ιταλικού προβλήματος και η σοβούσα πολιτική κρίση, ενώ, όπως προοιωνίζονται τα spreads των γαλλικών ομολόγων, θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες από το Παρίσι για να μη χαθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ.

Το spread του ιταλικού δεκαετούς εκτινάχθηκε νωρίτερα έως το 6,65%, επίπεδα στα οποία η Πορτογαλία και η Ελλάδα κατέφυγαν σε πακέτα στήριξης, για να παρέμβει εκ νέου η ΕΚΤ, με αγορές 3ετών και 10ετών τίτλων.  

Άλμα καταγράφεται και στο ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ιταλίας, με το CDS να ενισχύεται κατά 30 μονάδες, στις 520 μονάδες βάσης (5,2%).

Στην ευρύτερη θεώρηση όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεωρούμε σχετικό άρθρο που αφορά σε… σχέδιο "chapter 11" της ευρωζώνης που εξέταζε η Γερμανία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks.

Είτε έχουν βάση είτε όχι η διαρροή και η αναφορά του δικτύου, όσα αναφέρονται σχετικά «βαίνουν» με πολλές ενέργειες των Γερμανών από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα.

Στο Χ.Α., τώρα, το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμων παικτών ελκύει η αντίδραση της μετοχής του Τ.Τ., που φτάνει το 0,443 ευρώ και από τεχνική πλευρά παραπέμπει σε διαμόρφωση τιμής από γνώστη (ή γνώστες). Υψηλότερες τιμές για Μυτιληναίο στα 3,22 ευρώ, για ΟΠΑΠ στα 7,30 ευρώ, για ΟΤΕ στα 3,32 ευρώ, για F.F. Group στα 8,38 ευρώ και για Βιοχάλκο στα 3,06 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 305.000 τεμάχια, η αντίδραση της ΕΧΑΕ με επίσης αυξημένες συναλλαγές και η κινητικότητα στην Intralot με επίσης αυξημένη εμπορευσιμότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v