ΧΑ: Κέρδη άνω του 3% με αιχμή τράπεζες και ΟΤΕ

Με νίκη των αγοραστών έναντι των πωλητών προχωρά η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Εντυπωσιακό γύρισμα του FTSE20 πάνω από τις 280 μονάδες με στηρίξεις από μη τραπεζικές μετοχές και υπεραπόδοση για Alpha - Eurobank.

Οι αγοραστές έχουν εφεδρείες. Αυτό φάνηκε μετά τα πρώτα 20-25 λεπτά της συνεδρίασης, όταν με συντονισμένες εντολές σε μη τραπεζικούς τίτλους γύρισαν την αγορά με σχεδόν… κατακόρυφη αντίδραση. Είναι ενδεικτικό πως για τον FTSE 20 στα πρώτα 10΄ σημειώθηκε χαμηλό στις 273,76 μονάδες, όμως περίπου στις 11:00 ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 280,94 μονάδες. Εν συνεχεία τα κέρδη αυξήθηκαν καθώς ο Γενικός Δείκτης έφτασε να σημειώνει κέρδη έως και 3%

Με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και της ΔΕΗ και της Coca Cola Τρία Έψιλον οι βασικοί δείκτες επιβεβαίωσαν τις πρώτες στηρίξεις τους για όσο χρειάστηκε να απορροφηθεί η προσφορά, που δικαιολογημένα κι αναμενόμενα βγήκε στις τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό πως η Εθνική από το 1,81 ευρώ γύρισε στο 1,89 (και μετά στο 1,98 ευρώ) με υψηλό στη συνεδρίαση της Παρασκευής το 1,90 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως αμέσως, σε λιγότερο από 25΄, αντέδρασαν οι Alpha Bank - Eurobank αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είναι επίσης ενδεικτικό πως οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο και σε μετοχές των Μυτιληναίου, Τιτάν και Βιοχάλκο.

Εάν η χαμηλή τιμή που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης επιβεβαιωθεί και στην πίεση και διολίσθηση που σημειώθηκε το διάστημα 11:04- 11:07, η αγορά μπορεί να συνεχίσει ψηλότερα.

Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τον τζίρο, καθώς στις 11:10 προσέγγιζε τα 8 εκατ. ευρώ, την αυξημένη συναλλακτικότητα για τις μετοχές των Alpha-Eurobank, τη στήριξη που δίνεται στον 20άρη μέσω του ΟΤΕ και της ΔΕΗ αλλά και την τεχνικότητα μη τραπεζικών μετοχών, όπως για παράδειγμα του Μυτιληναίου. Να σημειωθεί πως ενδοσυνεδριακά, στις 11:04, η τιμή διαμορφώθηκε οριακά πάνω από τα 3 ευρώ, βάζοντας τα εχέγγυα για κάτι καλύτερο στη συνέχεια.

Αυξημένη μεταβλητότητα και υψηλές συγκριτικά συναλλαγές, καθώς η ροή φημών και σεναρίων αλλά και ειδήσεων από τα ανοιχτά μέτωπα είναι συνεχής. Είναι ενθαρρυντικό, πάντως, το γεγονός της επιβεβαίωσης των ελάχιστων τιμών του διημέρου (19-20/01), μετά μάλιστα από ένα εντυπωσιακό ανοδικό σερί. Κι αυτό γιατί πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια και απόδοση σερί στο διάστημα των τελευταίων 52 εβδομάδων. Και αυτό από τεχνικά σημαίνει κάτι.

Σε αντιπαράθεση πωλητών - αγοραστών, με την πλειονότητα των παικτών να συνεχίζει τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους, εκτιμάται πως θα κυλήσει η πρώτη συνεδρίαση μιας κρίσιμης και κατά συνέπεια ενδιαφέρουσας εβδομάδας.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ανάλογη είναι η εικόνα για βασικούς δείκτες και μετοχές, με τον DAX στο εύρος των 6.377,03 - 6.416,96 μονάδων. Για τον CAC 40 η διακύμανση μέχρι τώρα διαμορφώνεται στις 3.313,71 - 3.338,97 μονάδες. Ανάλογα μικτές τάσεις επικρατούν και στο Λονδίνο όπως και στο Μιλάνο, στη Μαδρίτη και στο Άμστερνταμ. Το ευρώ παραμένει στην ευρύτερη περιοχή του 1,29 δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v