ΧΑ: Σε πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο

Πιέσεις εκδηλώνονται όσο περνά η ώρα στο Χρηματιστήριο. Στα 2,6 ευρώ διορθώνει η Εθνική Τράπεζα. Αντιστάσεις από 3Ε, ΔΕΗ, Μυτιληναίο. Απώλειες για Αlpha, Eurobank άνω του 10%. Στο 2,5% οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη.

Με πωλήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση, πιέζοντας τον FTSE 20 έως τις 322,97 μονάδες και τις μετοχές των τραπεζών προς τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους. Οι πιέσεις όμως αυξήθηκαν όσο περνά ο χρόνος.

Τα πρώτα 45΄-50΄ παρουσιάζουν κατά την εκτίμησή μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς γίνεται εμφανής η αναμέτρηση πωλητών - αγοραστών, αντίρροπων δυνάμεων, συμφερόντων εν μέσω ρευστότητας και σε πολιτικό επίπεδο.

Θα είναι χρήσιμο για την αγορά να φανεί ποιος έχει το πάνω χέρι πλέον, ποια είναι εκείνα τα ισχυρά συμφέροντα που μπορούν να κάνουν παιχνίδι από εδώ και πέρα, να μετρηθούν δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα.

Οι συναλλαγές που έγιναν στην αρχή και δεν ξεπέρασαν τα 13,5 εκατ. ευρώ έως τις 11:15 παραπέμπουν σε μια αρχική ψύχραιμη αντίδραση της πλευράς των αγοραστών και σε μια προσπάθεια να επιβάλουν τον ρυθμό τους.

Βέβαια, η τιμή των τραπεζικών μετοχών διορθώνει και σήμερα ενδοσυνεδριακά: η Εθνική Τράπεζα έως τα 2,61 ευρώ, η Alpha Bank έως το 1,46, η Eurobank έως το 0,821 κι η Τράπεζα Πειραιώς έως το 0,552 ευρώ. Ωστόσο, η προσφορά δείχνει ελεγχόμενη.

Όπως επίσης και η μέχρι τώρα έκταση της διόρθωσης για τον FTSE 20, τον τραπεζικό δείκτη και μετοχές-σηματωρούς. Είναι λογικό να ταλαιπωρούνται κυρίως τραπεζικές μετοχές. Είναι όμως ενθαρρυντικό πως η μέχρι τώρα ελάχιστη τιμή λόγου χάρη για την Εθνική δεν διαμορφώνεται χαμηλότερα της χθεσινής. Αυτό από τεχνικής πλευράς, και με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθεί στη συνέχεια της συνεδρίασης, δίνει πόντους στο σενάριο για επόμενη ανοδική αντίδραση.

Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες σημειώναμε πως οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις θα επιβεβαιωθούν ή όχι μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας, το πολύ της Τρίτης. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δίνεται η εικόνα πως κυρίως στις τράπεζες «χωνεύονται» τα υψηλά της Τετάρτης και η θεαματική απόδοση που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Έχει δρόμο ακόμα η συνεδρίαση και γι' αυτό παραμένουμε επιφυλακτικοί, αν και τουλάχιστον μέχρι τώρα ο 20άρης δεν χάνει τις 320 μονάδες κι η Εθνική κρατά τα 2,70 ευρώ.

Σχετικά καλή η μέχρι τώρα αντίδραση των μη τραπεζικών μετοχών, με την Τρία Έψιλον να βάζει πλάτη αντιδρώντας 2,29% στα 14,31 ευρώ. Στα 5,84 η Motor Oil, στα 2,90 ο ΟΤΕ, στα 3,15 ο Μυτιληναίος, στα 3,87 η ΔΕΗ. Στα 7,85 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Folli Follie.

Την ίδια ώρα, το ευρώ παραμένει χαμηλότερα του 1,32 δολαρίου και εντός του εύρους του 1,3134 - 1,3164. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οριακή είναι η διακύμανση του DAX (6.658 μονάδες), του FTSE 100 (5.805) και του CAC 40 (3.372).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v