Βίαιη τραπεζική διόρθωση στο ΧΑ

Απόλυτα αναμενόμενη και εξαιρετικά καθυστερημένη η σημερινή διόρθωση στις τράπεζες. Ωστόσο με κέρδη 2,21% έκλεισε την εβδομάδα ο ΓΔ και άνοδο 4,13% ο τραπεζικός."Βουτιά" για Alpha (-18,5%), Πειραιώς (-19%) την Παρασκευή.

Απόλυτα αναμενόμενη και εξαιρετικά καθυστερημένη η διόρθωση στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ δεν ξένισε ούτε η βιαιότητα του χαρακτήρα της, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -11,8% του Τραπεζικού δείκτη, καθώς ήταν κοινό μυστικό των εμπλεκομένων ότι όσο πιο αργά ερχόταν η αναμενόμενη διόρθωση, τόσο πιο βίαιο χαρακτήρα θα είχε.

Δυστυχώς για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, τα κέρδη που έχουν βγει από τις Τραπεζικές μετοχές είναι τεράστια και εξαιρετικά γρήγορα και έτσι δεν αποκλείεται οι ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση εντυπωσιακών κερδών να συνεχιστούν.

Το ανησυχητικό είναι ότι στην διόρθωση συμμετέχουν και τίτλοι (Δεικτοβαρείς και μη), που καλούνται να “πληρώσουν”, αυτά που δεν κέρδισαν ποτέ (!)

“Άλλοθι”, εκτός από το ισχυρό δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών, οι σημερινοί πωλητές είχαν πολλά.

Κατ΄ αρχής την επιστροφή της σεναριολογίας για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, με τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπανδρέου να έχει αναγάγει “σε προσωπικό στοίχημα” ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει με κοινές μετά ψήφου μετοχές. Όπως άλλωστε έχει επανειλημμένα δηλώσει: “Δεν μπορούν να κοινωνικοποιούνται οι ζημιές και να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη” (!)

Σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του κλίματος και στις επιθετικότερες πωλήσεις που σημειώθηκαν μετά τις 13.50, έπαιξε και η φήμη που επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με την οποία μετατίθεται η συνεδρίαση του Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο για τη Δευτέρα. “Tο eurogroup δεν θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου”, ανακοίνωσε ο J.Cl. Juncker. "Ίσως συνεδριάσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα", συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Reuters, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η Γερμανία δεν έχει λάβει πρόσκληση ούτε πρόγραμμα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Σημείωσε ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης έχει νόημα μόνο αν έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα μέτωπα για το Ελληνικό πακέτο και το PSI.

Σε αυτά ας προστεθούν και οι φήμες – εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή των ιδιωτών στο Ελληνικό PSI+ παραμένει χαμηλή και για αυτό πιέζεται αφόρητα για να συμμετάσχει και ο Δημόσιος τομέας, ή τουλάχιστον η ΕΚΤ.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας P. Roesler απέρριψε την ιδέα συμμετοχής της ΕΚΤ στο “κούρεμα” των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. “Αυτήν τη στιγμή δεν αποτελεί θέμα για εμάς. H τρέχουσα συζήτηση αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στη Wall Street Journal.

Επιδείνωση του κλίματος έφερε και η είδηση, σύμφωνα με την οποία, ενδελεχή έρευνα πραγματοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το πρόσφατο Τραπεζικό ράλι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας ήδη ξεχωρίσει τις μεγαλύτερες συναλλαγές, ενώ μελετά τους συγκεκριμένους κωδικούς μέσα από τους οποίους αυτές διεξήχθησαν.

Σχετικό ερώτημα υπέβαλε και ο κ. Παπαδημούλης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη. Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του υπαινίχθηκε προνομιακή πληροφόρηση κάποιων σε σχέση με το PSI, η οποία και οδήγησε στο Τραπεζικό ράλι.

Ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε πως το σχετικό ερώτημα έχει ήδη προωθηθεί στην Κεφαλαιαγορά, η οποία και πραγματοποιεί έρευνα.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,1-9,4%, λίγο χαμηλότερα των εκτιμήσεων, σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters.
 
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε άλλο δημοσίευμά του τονίζει πως “για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, λόγω και του PSI, χρειάζονται τα 15 δισ. ευρώ που διαπιστώθηκε από την τρόικα ότι λείπουν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Χώρας.

Οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης καλούνται να αυξήσουν το ύψος του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας στα 145 δισ. ευρώ, από 130 δισ. ευρώ που προβλέπονταν έως τώρα.

Η Κομισιόν φέρεται να έχει ζητήσει από τις υπόλοιπες 16 Χώρες – μέλη της Ευρωζώνης να πληρώσουν τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ που απαιτούνται, ουσιαστικά αυξάνοντας τα δάνεια διάσωσης. Εναλλακτικά, φορείς του Δημοσίου των Χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποστούν και αυτοί “haircut” στα Ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Με την κίνηση αυτή, πρακτικά, η Κομισιόν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια περικοπών δαπανών εκ μέρους της Αθήνας αλλά και συνεισφοράς εκ μέρους των ιδιωτών επενδυτών, έχουν εξαντληθεί”.

Το χρέος της Ελλάδας ανήλθε στο 159,1% του ΑΕΠ κατά το γ΄ τρίμηνο 2011, ανακοίνωσε η Eurostat, προσεγγίζοντας την πρόβλεψη της Ε.Ε. για ετήσιο μέγεθος στο 162,8% του ΑΕΠ. Το αθροιστικό χρέος των 17 Μελών της Ευρωζώνης ήταν 87,4% του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο.

Το χρέος της Πορτογαλίας ανήλθε στο 110,1% και της Ιρλανδίας στο 104,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 10 Αυγούστου 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και για όσους αρέσκονται σε στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 2,21% και στον Τραπεζικό 4,13%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο 12,01% και 57,14% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Γενικός και Τραπεζικός δείκτης έκλεισαν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ από τις επιμέρους μετοχές στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς και MIG.

Η βιαιότητα της διόρθωσης, αν και ήταν απόλυτα αναμενόμενη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι “έγειρε” (τεχνικά) κάπως την Αγορά, κάτι για το οποίο η στήλη είχε ειδοποιήσει από χθες επισημαίνοντας ότι η χθεσινή “κορυφή” ήταν σαφώς χαμηλότερη της προχθεσινής και αυτό άφηνε τα πρώτα ανησυχητικά τεχνικά μηνύματα.

Έτσι για την βραχυπρόθεσμη τάση στην Εθνική πάρα πολλά θα “παιχτούν” στα 2,48 ευρώ, τα οποία αν διασπαστούν καθοδικά θα ξαναβάλουν σε δοκιμασία την ζώνη 2,23 – 2,20 ευρώ.

Ο τίτλος της Alpha Bank έχασε την πρώτη στήριξη στα 1,40 ευρώ και για να μην επαναφέρει τα σενάρια τρόμου, πρέπει η όποια διόρθωση να ολοκληρωθεί χωρίς να διασπαστεί η ζώνη 1,10 – 1,00 ευρώ.

Κάτω από την πρώτη στήριξη των 0,80 ευρώ και ο τίτλος της Eurobank, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 0,67 ευρώ.

Ο FTSE έχασε το πρόσφατο κεκτημένο των 330 μονάδων και θα “μετρήσει” εκ νέου τις αντοχές του στην ζώνη 310 – 300 μονάδες, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει σαν επόμενες στηρίξεις τις 750 – 740 και 700 μονάδες.

Σαφώς θετικότερη εικόνα για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και για το ξεκίνημα της Wall Street, που έδειξαν να ενθαρρύνονται από τα στοιχεία που “είδαν το φως της δημοσιότητας”.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας αυξήθηκε θεαματικά στην Αμερικανική Αγορά τον Ιανουάριο και το ποσοστό της ανεργίας σημείωσε νέα ανέλπιστη μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 243.000 τον Ιανουάριο.
 
Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 8,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο 2009. Οι αναλυτές περίμεναν δημιουργία 140.000 νέων θέσεων σε σχέση με τις 203.000 του Δεκεμβρίου. Οι προβλέψεις αναφέρονταν επίσης σε διατήρηση του ποσοστού της ανεργίας στο 8,5% του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης ISM υπηρεσιών βελτιώθηκε αισθητά στην Αμερικανική Αγορά τον Ιανουάριο. Ο δείκτης ανήλθε στο 56,8 έναντι 53 στην προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 53,2. Η Fed θα συνεχίσει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, ανεξάρτητα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία της Παρασκευής για την ανεργία, δήλωσε ο Bill Gross της Pimco, ο οποίος δεν απέκλεισε να υπάρξει και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο κ. Gross ανέφερε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί το 2012 κατά 2% με 2,5%, κάτι που δεν θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες της Fed.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και στο ταμπλώ του 20αρη, αξίζει αναφοράς η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο της Coca-Cola, που στήριξε δεόντως Γενικό Δείκτη και FTSE, όμως και αυτή υπέκυψε στις τελικές δημοπρασίες και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με οριακά κέρδη 0,07%.
 
Από εκεί και πέρα, το “μενού” είχε απώλειες για όλα τα γούστα, με τις μεγαλύτερες για Πειραιώς (-19,19%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-18,83%), Alpha Bank (-18,52%), Eurobank (-17,71%), MIG (-12,9%), Εθνική (-9,25%), MPB (-8,82%) και Κύπρου (-7,21%).

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης και σήμερα διάνυσε ένα σημαντικό εύρος περίπου 39 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 800,55 (11.25) και χαμηλό τις 761,15 μονάδες (17.06) και έκλεισε τελικά στις 762,15 με απώλειες 3,82%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 71,7 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 109 πτωτικών και 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 21,95%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μέσα στην ζώνη της αναμενόμενης διόρθωσης, ήταν η σημερινή κίνηση της Αγοράς, κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, έστω και αν είναι περισσότερο από “επίπονες” οι απώλειες για όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν καθυστερημένα και στα πρόσφατα υψηλά.

Η Αγορά ενδεχομένως να αναμένει το “κλείδωμα” της συμφωνίας για τα μέτρα που θα περιέχονται στην δανειακή σύμβαση καθώς η συνθήκη αυτή θεωρείται αναγκαία για να προχωρήσει το PSI. Υπό αυτό το πρίσμα οι επενδυτές ίσως κινηθούν πιο “μετριοπαθώς” τηρώντας στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων που θα κυοφορήσουν σε αυτό το επίπεδο το Σαββατοκυριακό.

Αν και το βασικό σενάριο έχει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό την συμπίεση των μεγάλων κινήσεων και τον περιορισμό των διακυμάνσεων, η ειδησεογραφία καθώς και ο βαθμός εγρήγορσης της Αγοράς για τα γνωστά θέματα που αφορούν τις Τράπεζες μπορεί να αυξήσουν την μεταβλητότητα.

Από εκεί και πέρα, η Αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική κίνηση, καθώς η διόρθωση που έχει καταγραφεί στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις θεωρείται λογική. Είναι εμφανές ότι το κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει αλλάξει προς το καλύτερο, ενώ η τάση δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν υπάρξει υποχώρηση μέχρι τα επίπεδα των 750 - 725 μονάδων.

Οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι το PSI, το οποίο αποτελεί τον βασικότερο βραχυπρόθεσμο καταλύτη για την Αγορά, θα έχει θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, παρά τις δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι επισημαίνουν τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χώρας και των ιδιωτών ομολογιούχων.

Αναφορικά με την μεγάλη και απότομη άνοδο των Τραπεζικών μετοχών στις τελευταίες εβδομάδες, αυτή δικαιολογείται εν μέρει, δεδομένου των χαμηλών αποτιμήσεων που έχουν βρεθεί, ωστόσο θα θέλαμε και κάποια ουσιαστικά νέα που να στηρίξουν το πρόσφατο ράλι, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέων πιέσεων, ενώ κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7741, τιμή εκκαθάρισης 316,25) κινήθηκαν μεταξύ 313,5 και 338,5 μονάδων. Λίγες αγορές, στα χαμηλά ημέρας από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, υποχώρησε στο 53%, με απογοητευτικό όγκο συναλλαγών, μόλις 256 δικαιώματα.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (177900 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (21552), Alpha Bank (21963), ΟΤΕ (636), Ταχ. Ταμιευτήριο (1037), ΟΠΑΠ (932), Πειραιώς (11160), ΔΕΗ (892), Κύπρου (4983), Μυτιληναίο (384), MPB (834), MIG (1008), Ελ. Πετρέλαια (196), Ελλάκτωρα (172), Αγροτική (167), ΓΕΚ (585), Intralot (132), ΕΧΑΕ (237).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10998247 τεμ.), ΟΤΕ (4192761 τεμ.), MIG (4158069 τεμ.), Eurobank (9839410 τεμ.), MPB (5137628 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v