Στο στόχαστρο των πωλητών οι τράπεζες

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και αβεβαιότητα στο κόκκινο, οι βολές Γ. Παπανδρέου ήταν το… βούτυρο στο ψωμί των πωλητών. Απώλειες έως και 16,5% για μετοχές των τραπεζών. Πτώση για ΕΤΕ, Alpha, EFG. Kέρδη για 3Ε.

Με σημαντικές απώλειες υποχωρούσαν νωρίτερα βασικοί δείκτες και μετοχές. Με τους πωλητές να εντείνουν τις πιέσεις τους μετά τις 13:50 καθώς όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, η κινδυνολογία στο ζενίθ και οι χθεσινές… βολές Γ. Παπανδρέου λειτουργούν σαν αφορμή για γύρισμα.

Έως 17% διορθώνουν μετοχές του τραπεζικού κλάδου και η Εθνική Τράπεζα διορθώνει προς τα 2,60 ευρώ, αν και ο μέτριος τζίρος θα πρέπει να εκληφθεί μάλλον ως ενθαρρυντική ένδειξη.

Τουλάχιστον μέχρι τις 14:20 ο τζίρος μόλις που ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 σε δύο μόνο μετοχές: στην Εθνική και στην Alpha, που υποχωρούν έως 12,03% και 11,50% αντίστοιχα.

Το Χ.Α. βρίσκεται σήμερα σε κλίση προς τις 320 μονάδες. Θα μείνουμε περισσότερο σε δύο σημεία: Αφενός στον υπουργό οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, ο οποίος προειδοποιεί πως δίνεται μάχη για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ, και αφετέρου στην αναφορά της Alpha Bank πως η ασκούμενη οικονομική πολιτική επηρεάζει αρνητικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα.

Η ουσία όμως είναι πως σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, σε μια τόσο ευαίσθητη και κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, οι όποιες αφορμές από οπουδήποτε κι αν έρχονται επηρεάζουν άμεσα την αγορά.

Κατά την εκτίμησή μας, το θέμα με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ανέκυψε εκ νέου χθες με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, επιδρά αρνητικά για τις τράπεζες. Καλώς ή κακώς, σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό, η σημερινή διόρθωση συνδέεται με αυτές τις εξελίξεις.

Να σημειώσουμε πως από τον 20άρη αντέχουν μέχρι τώρα η Τρία Έψιλον, η Μότορ Όιλ και η Τιτάν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v