ΧΑ: Ανελέητο τραπεζικό σφυροκόπημα

Ασφυκτικές οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο για άλλη μια συνεδρίαση. Κακή εικόνα για τον FTSE που έχασε και τις 280 μονάδες.Ελαφρώς καλύτερη τεχνικά η εικόνα για το ΓΔ. Πτώση άνω του 11% για EFG, Alpha, Πειραιώς.

Εκεί που τελείωσε η προηγούμενη εβδομάδα και ο μήνας, στο ίδιο σκηνικό ξεκίνησε και η νέα εβδομάδα και ο Απρίλιος.

Ασφυκτικές οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, δημιουργούν συνεχόμενα “margin calls” και επιτείνουν την πίεση σε μία Αγορά που αναζητεί απεγνωσμένα αγοραστές αλλά δεν βρίσκει (!)

Επόμενο είναι με αυτά τα δεδομένα η πτωτική τάση να ανεβάζει στροφές και οι πωλητές να κάνουν με χαρακτηριστική ευκολία το 10Χ10 στον Τραπεζικό δείκτη που εμφανίζει πλέον εικόνα τεχνικής διάλυσης (!)

Αξίζει να αναφερθεί ότι για να βρει κάποιος χειρότερη εικόνα για τον εν λόγω δείκτη θα πρέπει να ανατρέψει στην περίοδο 9/2/2009 έως και 25/2/2009, όπου και σημείωσε 13 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί ότι από τις 19/3 και τις 400,44 μονάδες οι αθροιστικές απώλειες έφθασαν το 31,11%.

Για τεχνική εικόνα ούτε λόγος, καθώς χάθηκε και το τελευταίο προπύργιο που ήταν η ζώνη 300 – 296 και οι επόμενες θεωρητικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 263 και 212 μονάδες.

Κακή εικόνα και για τον FTSE που έχασε και τις 280 μονάδες και άνοιξε “καταπακτή” προς τις 268 μονάδες. Ελαφρώς καλύτερη, τεχνικά, εικόνα για τον Γενικό Δείκτη που δίνει “μάχες οπισθοφυλακών” με το τελευταίο “οχυρό” των 710 μονάδων (το κράτησε και ενδοσυνεδριακά) και το οποίο αν χαθεί δύσκολα θα αντέξει η επόμενη στήριξη των 690 μονάδων.

Αν η εικόνα στους κύριους δείκτες δημιουργεί έντονο προβληματισμό, στις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές, δημιουργεί έντονη απογοήτευση και επαναφέρει ακραία “τρομολαγνικά” σενάρια.

Ξεκινώντας από την Εθνική, ο τίτλος οριακά διασώθηκε υψηλότερα από την στήριξη των 1,75 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να οριοθετείται στα 1,64 ευρώ.

Αντίθετα η Alpha Bank έχασε σχεδόν αμαχητί και την στήριξη στα 0,88 ευρώ και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 0,69 και 0,56 ευρώ. Παρελθόν τα 0,2700 ευρώ για την Πειραιώς που κινείται “νότια” με εντυπωσιακή ευκολία και έχει επόμενες στηρίξεις στα 0,2200 και 0,2120 ευρώ.

Άφησε πίσω του τα 0,39 ευρώ το Ταχ. Ταμιευτήριο και επέστρεψε σε απόλυτα αχαρτογράφητες, τεχνικά, περιοχές.Τέλος η Eurobank, μάλλον δεν θα “θέλει να ξέρει” τι θα συμβεί αν χάσει και το τελευταίο στήριγμα στα 0,50 ευρώ (!).

Συμπερασματικά, ο Απρίλιος ξεκινάει με αρκετές αρνητικές παρακαταθήκες, αλλά και εκκρεμότητες από το α’ τρίμηνο (αποτελέσματα 2011) βάζοντας εκ νέου τις Τράπεζες στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας αναφορικά με τον τρόπο της ανακεφαλαιοποίησής τους και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν συνεχώς οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για απερχόμενη διόρθωση στις διεθνείς Αγορές, ενώ εντός του Απριλίου (4/4) θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις του α’ τριμήνου των Αμερικάνικών εταιρειών οι οποίες ήδη προεξοφλούνται ιδιαίτερα θετικά από την Αγορά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και του μήνα, έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 5 συνεδριάσεων, κάτι που δεν εμπόδισε την περαιτέρω καταρράκωση των Τραπεζικών αποτιμήσεων, ενώ χαμηλότερα του 20αρη, κάπως προσπάθησαν οι Intralot, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ κ.λ.π.

Από την άλλη, συνεχίστηκε τα μπαράζ αναστολών διαπραγμάτευσης, που είχε ξεκινήσει την Παρασκευή.

Έτσι, σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών Ινταρτέκ, Ιμπέριο, Alapis, Κούμπας, Σάνυο Alsinco, Σελόντα και Ιπποτούρ και για μέγιστο διάστημα δέκα ημερών, διότι οι ετήσιες οικονομικές τους εκθέσεις για τη χρήση 2011, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν μέχρι 31.03.2012, δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ, όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου των νόμιμων ελεγκτών τους.
 
Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005 (ΦΕΚ Α'/178/14.7.2005), το δ.σ. του Χ.Α. αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Sprider, Χατζηιωαάννου, Εδραση, Βωβός, Βιοϊατρική, διότι δεν δημοσιοποίησαν εμπρόθεσμα τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις για τη χρήση 2011, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Επιχ. Ήχου και Εικόνας, Τεγόπουλος, Ριντένκο και Fintexport.Υπάρχει 20% πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο, εκτιμά η JP Morgan.

Ο διεθνής οίκος βλέπει 90% πιθανότητα να σχηματιστεί Κυβέρνηση συνεργασίας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με 67% πιθανότητα να συνεχίσουν την εφαρμογή μέτρων λιτότητας.

Η JP Morgan, υπολογίζει στο 33% την πιθανότητα για εκδήλωση κοινωνικών αναταραχών που θα υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις και θα οδηγήσουν σε προστριβές με την τρόικα.
 
Στην περίπτωση που η δημόσια αντιπαράθεση στα μέτρα λιτότητας αυξηθεί δραματικά, υπάρχει 50% πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη.

"Το επιχείρημα ενάντια σε μια έξοδο από την Ευρωζώνη, ακόμα και αν η κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά, παραμένει ο κίνδυνος μετάστασης, η αποτροπή ανάληψης ρίσκου και η δυνατότητα αναδιάρθρωσης ομολόγων του επίσημου τομέα" σημειώνει η JP Morgan.Στους ρυθμούς του δείκτη μεταποίησης οι διεθνείς Αγορές.

O δείκτης μεταποίησης ISM βελτιώθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο στις ΗΠΑ και ανήλθε στο 53,4.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί ελαφρώς στο 53 από 52,4 τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για τους κρίσιμους κλάδους της μεταποίησης στην Κίνα και την Ευρώπη.

Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στην Κίνα βελτιώθηκε στο 53,1 τον Μάρτιο από 51 τον Φεβρουάριο. Στην Ευρωζώνη ο κλάδος συρρικνώθηκε τον Μάρτιο (παρέμεινε δηλαδή υπό του 50) επί 8ο συνεχόμενο μήνα.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+3,75%), Ελλάκτωρ (+3,36%), Τιτάν (+2,89%) και Jumbo (+1,09%).Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-14,31%), Alpha Bank (-11,15%), Πειραιώς (-14,33%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-9,52%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 8% για Εθνική και MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 733,24 μονάδες (10.30), για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου.

Όμως από τις 11.05 και μετά, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 710,44 (16.30) και έκλεισε τελικά στις 713,66 μονάδες με απώλειες 2,09%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 32 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 21,38%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απαισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α. έχει εισέλθει σε κανάλι έντονης ταλαιπωρίας.

Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με το PSI και ιδιαίτερα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, έχει αλλάξει το κλίμα στην Αγορά, η οποία φαινόταν ύστερα και από την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας να βρίσκεται σε θετικό momentum.

Κρίσιμο παραμένει το ερωτηματικό, σε ποιες τιμές θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ούτως ή άλλως, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί στις κινήσεις τους, αφού υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες γύρω από τα μελλούμενα της Ελληνικής οικονομίας και κυρίως τις επερχόμενες Εθνικές εκλογές, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Πολλά θα παιχτούν στην στήριξη των 265 μονάδων για τον FTSE, σύμφωνα με την εκτίμηση του Στρατή Πολυχρονέα.

Η διατήρηση της αβεβαιότητας σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και τις επικείμενες Εθνικές εκλογές ενισχύθηκε και από τις εκτιμήσεις της S&P για πιθανή νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, με τον Πρωθυπουργό μάλιστα να μην αποκλείει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, η νέα παράταση που δόθηκε στους κατόχους Ελληνικών Κρατικών ομολόγων τα οποία διέπονται από το ξένο δίκαιο, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Γιούνκερ ( “έχουμε ενημερωθεί ότι η αποτυχία της εμπρόθεσμης αποπληρωμής των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων υπό το ξένο δίκαιο τα οποία δεν ανταλλάσσονται δε στοιχειοθετεί γεγονός πτώχευσης...”) οδήγησαν τα spreads των νέων 10ετών ελληνικών κρατικών χρεογράφων πάνω από τις 1920 μονάδες βάσης και την απόδοση του 10ετούς πάνω από το 20%.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το spread των 10ετών ομολόγων βρέθηκε κάτω από τις 1600 μονάδες βάσης στις 21/3 και η απόδοση του 10ετούς κάτω από το 17,70%.

Όσον αφορά το εξωτερικό, άξιο αναφοράς είναι από τη μία η συνέχιση της υποχώρηση των spreads της Πορτογαλίας από τις 1218 μονάδες βάσης στις 06/03 στις 942 μονάδες βάσης στις 29/03, και από την άλλη η άνοδος των spreads της Ισπανίας από τις 314,5 μονάδες βάσης στις 19/03 στις 365,3 μονάδες βάσης στις 29/03, με την Ισπανία να φωτογραφίζεται πλέον ως ο “μεγάλος ασθενής” της Ευρωζώνης.

Στις δύο εβδομάδες λόγω των αργιών του Καθολικού πρώτα και του Ορθόδοξου Πάσχα στη συνέχεια δεν αναμένεται σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα στις Αγορές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζών.

Από τεχνικής απόψεως ιδιαίτερη σημαντική είναι η στήριξη των 265 μονάδων για τον FTSE/ASE-20, καθώς μια επιβεβαίωση διάσπασης της προαναφερόμενης στήριξης μπορεί και να οδηγήσει σε νέα χαμηλά τον εν λόγω δείκτη, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Πρόωρα ήρθε για το Χρηματιστήριο η “εβδομάδα των παθών” μιας και η Αγορά με αιχμή τον Τραπεζικό κλάδο έδειξε μετά από καιρό τον παλιό κακό της εαυτό, είναι η εκτίμηση του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κινείται πτωτικά, καθώς οι ανακεφαλαιοποιήσεις δείχνουν να μην έχουν ξεκαθαρίσει τον χρόνο και τον τρόπο της πραγματοποίησης τους.

Από την άλλη το Δημόσιο δείχνει να έχει ήδη παραλύσει ενόψει προεκλογικής περιόδου με αποτέλεσμα όλη η οικονομία να συνεχίζει να χάνει χρόνο.

Στα τεχνικά, ο FTSE μετά το δοκιμαστικό “make or break” του 320 γύρισε και έσπασε και το 293 που ήταν τo “stop loss” μας. Το κακό είναι πως κατάφερε και έχασε και το εβδομαδιαίο επίπεδο μας με αποτέλεσμα οι Τραπεζικοί τίτλοι, προς το παρόν. να χάνουν τα μεσοπρόθεσμα αγοραστικά τους σήματα.

Αρνητικά εξέπληξαν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και το ταμπλώ την “δωροδόκησε” με τεράστια προσφορά φέρνοντας της και πάλι μιαν ανάσα από τα χαμηλά.

Για τον 20αρη, η διάσπαση των 280 μονάδων τον φέρνει πιο κοντά στην ζώνη 271 – 266 μονάδες.

Κύρια αντίσταση αλλά και επίπεδο για να μας δώσει εκ νέου σήμα είναι το 315-320.Ο όγκος συναλλαγών παραμένει μικρός κάτι που δείχνει στάση αναμονής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με μικρό όγκο δεν έχει ζημιές... Ο ΟΠΑΠ όσο κρατάει τα 7,00 ευρώ μπορεί να δοκιμάσει και πάλι το επίπεδο 7,50-7,60 που είναι η κύρια αντίσταση και που διάσπαση θα δώσει πολύ μεγαλύτερο momentum.

Ο ΟΛΘ από την άλλη συνεχίζει να εκπλήσσει με τα κέρδη του που παρέα με την ρευστότητα του (67 εκατ.) φαντάζει πολύ φτηνός στο ταμπλώ και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει επιστροφή κεφαλαίου αν θέλει προς τους μετόχους του....

Μόνο πρόβλημά του η χαμηλή εμπορευσιμότητα που έχει και τα καλά της και τα κακά της. Όταν βέβαια κάποιος επιλέγει “fundamental” μία εταιρεία δεν τον νοιάζει και τόσο πολύ.

Μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, εταιρείες που δείχνουν πως μέσα στην κρίση συνεχίζουν και αυξάνουν την κερδοφορία τους και τον τζίρο τους, αλλά και που τα δάνειά τους είναι μικρά και σε ανεκτά επίπεδα, θα πρέπει να τους δώσουμε σημασία γιατί ποτέ κάποιος δεν έχασε επενδύοντας προσεκτικά σε καλές εταιρείες “βλέποντας πιο μακριά”.

Οι ξένες Αγορές είναι αντιφατικές μιας και η Ευρώπη έχει δώσει εξόδους ενώ η άλλη μεριά του Ατλαντικού ακόμα “κρατάει τον ταύρο από τα κέρατα γλύφοντας συνεχώς τα ψηλά της”, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

------ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια που συνδυάστηκε με χαμηλές συναλλαγές τόσο στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας το discount στο 0,52% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2766, τιμή εκκαθάρισης 269), κινήθηκαν μεταξύ 268,25 και 281,5 μονάδων. Λίγες αγορές στην αρχή και πωλήσεις προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10000 Coca-Cola, 5200 Jumbo, 10200 Ελ. Πετρέλαια, 13000 Βιοχάλκο, 5100 Folli Follie Group, 10000 Motor Oil, 10300 Τιτάν, 20100 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9906), Alpha Bank (14945), ΟΤΕ (1629), Ταχ. Ταμιευτήριο (383), ΟΠΑΠ (463), Πειραιώς (2386), Κύπρου (3488), ΔΕΗ (378), MIG (486), Intralot (510), MPB (1115), ΓΕΚ (270), Motor Oil (554), Ελλάκτωρα (165), Μυτιληναίο (670), Αγροτική (111).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20703815 τεμ.), Eurobank (10476686 τεμ.), Πειραιώς (9789682 τεμ.), MPB (7720253 τεμ.), MIG (5326984 τεμ.), ΟΤΕ (5975746), Alpha Bank (4039650).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v