ΧΑ: Ξέμεινε από δυνάμεις η αντίδραση...

Μόνο με ξεκάθαρα κίνητρα και ισχυρό δέλεαρ για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να ανασχεθεί η υποχώρηση στις τράπεζες. Σε δοκιμασία και πάλι οι 713 μονάδες για τον ΓΔ και οι 272 για τον FTSE 20.

Εξασθενεί η αρχικά ισχυρότερη αντίδραση και το Χ.Α. διολισθαίνει προς τις 715 μονάδες. Η αδυναμία υπέρβασης των πρώτων βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών κινήτρων οδήγησε σε περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων και σε υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών πριν από λίγο.

Είναι ενδεικτικό πως περίπου στις 14:20 ο FTSE 20 γύριζε οριακά αρνητικά στις 273 και ο Γενικός Δείκτης στις 713 μονάδες.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως ο τραπεζικός δείκτης έχασε το σύνολο σχεδόν της αρχικής αντίδρασής του, με την Alpha Bank να οπισθοχωρεί από το 0,935 στο 0,855. Σημαντικό έδαφος χάθηκε επίσης για την Εθνική Τράπεζα (από το 1,86 στο 1,72 ευρώ) και για τη Eurobnak (0,574-0,516 ευρώ), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς από την αρχική τιμή του 0,274 διολίσθησε προς το 0,251 ευρώ.

Το γύρισμα των τραπεζικών μετοχών παρέσυρε σταδιακά χαμηλότερα τον ΟΤΕ και τη MIG, ενώ ο FTSE 20 έκλινε χαμηλότερα και υπό το βάρος των απωλειών για , Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο.
Όλα αυτά με την αξία των συναλλαγών να περνά μόλις τα 17 εκατ. ευρώ στις 14:25 από τα οποία 4,2 στην Εθνική Τράπεζα και άλλα 2,7 στην Alpha Bank.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την εμφανή αδυναμία της αγοράς στην κυρίαρχη αβεβαιότητα στις τράπεζες και στο πολιτικό σκηνικό. Επίσης, περίπου το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, επίκειται ενεργοποίηση των CDSs και για τα ελληνικά ομόλογα που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο και δεν θα πληρωθούν, προέβλεπε στέλεχος της ISDA.

Υπενθυμίζεται πως χθες γνωστοποιήθηκε ότι σε 18 σειρές ελληνικών ομολόγων, που διέπονται από ξένο δίκαιο, και για τις οποίες τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συνελεύσεις των ομολογιούχων, απορρίφθηκε η συμμετοχή στο PSI ή δόθηκε αναβολή για την απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Όμως, εκτίμηση παραμένει πως το γενικότερο περιβάλλον επιφυλακτικότητας δεν βοηθά τον σχεδιασμό της ανακεφαλαιοποίησης. Σχετικό θέμα ανεβάσαμε νωρίτερα στον Εκηβόλο, όπου παρατίθενται δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ενός εκ των Γερμανών «σοφών» αλλά και κορυφαίου στελέχους της Pimco, οι οποίες φανερώνουν τον γενικότερο προβληματισμό που επικρατεί στις αγορές.

Υπό αυτούς τους όρους, κατά την εκτίμησή μας, η αγορά θα χρειαστεί κάτι σημαντικά ισχυρότερο από μία απλή ανακοίνωση των όρων γι' αυτήν τη φάση ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Όσα σχεδίαζε να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο, κατά την άποψή μας δεν επαρκούν. Και κατά την εκτίμηση έγκυρων παραγόντων και κύκλων της αγοράς δεν θα συμβάλουν στην ουσιαστική άμβλυνση του βεβαρημένου κλίματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v