ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης από τον τραπεζικό κλάδο

Συντονισμένη προσπάθεια του εγχώριου συστήματος να ανασχεθεί η… κατάρρευση των τραπεζών στο ΧΑ. Αντέχουν, προσώρας, οι 270 μονάδες για τον FTSE 20, πληθαίνουν τα εύλογα ερωτήματα και το παρασκήνιο. Κέρδη για ΕΤΕ, ΕFG, Alpha.

Οι τραπεζικές μετοχές αντιδρούν σήμερα, με την Εθνική Τράπεζα έως το 1,82 ευρώ, την Alpha Bank έως το 0,91, τη Eurobank λίγο πάνω από το 0,55 και την Τράπεζα Πειραιώς προς το 0,27 ευρώ.

Όμως, κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, οι τελευταίες δηλώσεις του Peter Bofinger κινδυνεύουν να θέσουν εν αμφιβόλω την επικείμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Πριν καν ανακοινωθούν οι όροι μιας τόσο σύνθετης και καθοριστικής διαδικασίας, ένας εκ των σοφών της γερμανικής καγκελαρίας επιφυλάσσεται για το εάν θα χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εύλογα τα ερωτήματα που δημιουργούνται, τη στιγμή μάλιστα όπου κυρίως οι ξένοι πιέζουν με κάθε τρόπο εν όψει εκλογών.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί εκτιμούμε πως η αγορά θα χρειαστεί και άλλα μέτρα και κίνητρα πέραν της ανακεφαλαιοποίησης για να ησυχάσει. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν η μέχρι τώρα ροή εντολών πώλησης - αγοράς και η συμπεριφορά συγκεκριμένων παικτών.

Εν πάση περιπτώσει, το ότι ο 20άρης αντέδρασε από το χείλος της έσχατης στήριξης, όπως θεωρούν αρκετοί τις 270 μονάδες, είναι μια ένδειξη κατ' αρχάς ενθαρρυντική. Τη συνεκτιμούμε, αλλά δεν μας αρκεί.

Μη τραπεζικές μετοχές με ούτως ή άλλως διαμορφωμένη καλύτερη συμπεριφορά συνεχίζουν να κερδίζουν πόντους στο ταμπλό. Είτε πρόκειται για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ είτε για τις , Τιτάν, Motor Oil, Jumbo, Βιοχάλκο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται τελευταία στη ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και σε Μέτκα, ΕΧΑΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ιντρακάτ.

Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου το ισπανικό πρόβλημα έχει έρθει αυτήν τη φορά για να μείνει. Κατά την εκτίμησή μας, μέχρις ότου το Βερολίνο προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδιασμού του και τη θεραπεία της Ελλάδας κι υποχρεωθούν να ακολουθήσουν κι άλλοι ασθενείς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v