Επιχειρείται ανασύνταξη στη Σοφοκλέους

Με βοήθεια από τη ΔΕΗ ο Γενικός Δείκτης επιμένει σε θετικό πρόσημο. Έκδηλη η επιφυλακτικότητα σε συναλλαγές και αγορά παραγώγων. Νέα βουτιά για το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Δημοπρασία στην Ισπανία με υψηλό κόστος.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εναλλάσσουν πρόσημα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να επιμένει στην αναιμική αντίδραση, όμως το κλίμα επιφυλακτικότητας είναι έκδηλο στις συναλλαγές και στις ημερήσιες μεταβολές.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, αξίζει να αναφερθεί ότι κοντά σε ιστορικά υψηλά παραμένουν οι αποδόσεις των 10ετών και των 5ετών ισπανικών ομολόγων, με την απόδοση του πρώτου να διαμορφώνεται στο 7,569% και του δεύτερου στο 7,44%. Σήμερα η Ισπανία άντλησε 3 δισ. ευρώ με έντοκα τριών και έξι μηνών πληρώνοντας υψηλότερο επιτόκιο.

Επιστροφή πιέσεων, μετά τη μικρή ανάπαυλα, και στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, που δείχνει να υποχωρεί εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 1,21 δολαρίου.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, και μετά την παρέλευση τριών ωρών συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κάπως από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό των 593,04 μονάδων και βρίσκεται στις 589,88 μονάδες, με κέρδη 0,66%, ενώ ο τζίρος ακουμπά στα 8,7 εκατ. ευρώ.

Είναι πασιφανές ότι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις πρώτες ενδείξεις από τις συνομιλίες τρόικας-κυβέρνησης και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων αυτών.

Στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η σημερινή συνεδρίαση είναι ότι σταδιακά ο τζίρος κατεβάζει στροφές και αυτό ίσως αποδειχθεί αποφασιστικό για τη συνέχεια.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι στο πρώτο τρίωρο η μετοχή της ΔΕΗ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με κέρδη που ξεπερνούν τις 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αντίθετα ο ΟΤΕ έχει υποχωρήσει σχετικά από τα υψηλά των 2,15 ευρώ.

Επίσης, κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων στις μετοχές του 20άρη καταγράφουν η Alpha Bank, η Εθνική, η Motor Oil και ο Τιτάνας.

Παρά το γεγονός πως μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά την τελική έκβασή της καθώς ελάχιστες εντολές σχετικού ειδικού βάρους σε δεικτοβαρείς μετοχές μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα προς τη μία ή την άλλη μεριά.

Οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, παρά τις σχετικά χαμηλές συναλλαγές, επιμένουν σε discount περίπου 1% του Συμβολαίου έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v