ΧΑ: Ελάχιστα περιθώρια κινήσεων

Οι εξελίξεις εντός και εκτός των τειχών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το συναλλακτικά απαξιωμένο ΧΑ. Δυστυχώς, στην παρούσα φάση, οι πολιτικές αποφάσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν κλίμα και διαθέσεις.

Επιδεινώνεται σταθερά το διεθνές κλίμα, ανοιχτές όλες οι εκκρεμότητες στο εσωτερικό της χώρας και βέβαια αυτός ο συνδυασμός δεν αφήνει περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, που επέστρεψε εκ νέου σε τζίρους απελπισίας.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, και ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, τις αξιοπρόσεκτες χθεσινές απώλειες στη Wall Street τις διαδέχθηκε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την Apple, τα οποία δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πιο συγκεκριμένα, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 21% στα 8,82 δισ. δολάρια, ή 9,32 δολάρια ανά μετοχή, όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 10,35 δολάρια ανά μετοχή. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα futures η μετοχή της Apple δείχνει να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας και η ισχυροποίηση του γεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν ή κινούνται με σημαντικές απώλειες.

Άξιο σημείωσης το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο κοντά στην ανάληψη δράσης για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται οι αξιωματούχοι της Fed, καθώς έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την υψηλή ανεργία στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να δρομολογήσουν νέα μέτρα στη διήμερη συνάντηση νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, 31/7-1/8, ή το αργότερο να περιμένουν μέχρι τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, το ΔΝΤ προειδοποίησε την ΕΚΤ ότι οι προσπάθειες να μειώσει το κόστος δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία ίσως αποδειχθούν μάταιες, δεδομένου ότι δεν έχει αποδεχθεί απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τον δημόσιο τομέα θα βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, απώλειες δείχνουν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ σε αρνητικό από σταθερό υποβάθμισε το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του EFSF η Moody’s, μετά την υποβάθμιση του outlook της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, που είναι οι εγγυητές του ταμείου.

Ακατάπαυστες οι ανησυχίες στις αγορές ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στις αποδόσεις των ισπανικών τίτλων, όπου πλέον η απόδοση του ισπανικού 5ετούς όχι απλώς περνάει μπροστά, αλλά αρχίζει και δημιουργεί διαφορά έναντι του 10ετούς, με το πρώτο να «φλερτάρει» με επίπεδα άνω του 7,7%, ενώ πέριξ του 7% ή και λίγο υψηλότερα φθάνει η απόδοση του 2ετούς ομολόγου.

Άξιο λόγου και το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, σύμφωνα με το οποίο τα λεφτά για την Ισπανία φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει επίσης πως η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει Plan B.

Την ίδια ώρα, κόσμος πάει και έρχεται στην ελληνική επικράτεια, αφού τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να καταφθάσουν στη χώρα ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Τσαρλς Κόλινς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και φυσικά οι εκπρόσωποι της τρόικας, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας είναι ήδη εδώ και έχουν ξεκινήσει ελέγχους στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αυτά όταν έχει προηγηθεί ήδη δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς για νέο «κούρεμα», αφού το πρόγραμμα δεν πρόκειται να μπει σε σωστή τροχιά.

Σύμφωνα με οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές, όλο και πιο κοντινό δείχνει το σενάριο με βάση το οποίο συγκεκριμένα κέντρα της Ευρώπης ψάχνουν την Ιφιγένεια που θα δώσει το παράδειγμα προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, ακόμα και αν αυτό δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Υπό σημείωση και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Χ. Σταϊκούρα και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου, με θέματα την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και το μέλλον της Aγροτικής Tράπεζας. Οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείονται εξελίξεις για το μέλλον της ΑΤΕ μέχρι την Παρασκευή.

Στα πιο στενά όρια του συναλλακτικά απαξιωμένου ελληνικού χρηματιστηρίου, τα πάντα για τον Γενικό Δείκτη θα συνεχίσουν να κρίνονται στα δύο άκρα της ζώνης των 575-625 μονάδων, καθώς η διάσπαση ενός από τα δύο άκρα θα σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί, θεωρώντας επικρατέστερο σενάριο την παρατεταμένη αδυναμία, με τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις εντός και εκτός των τειχών.

Τέλος, οι μετοχές της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και της Βογιατζόγλου είναι διαπραγματεύσιμες από σήμερα χωρίς το δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου 0,25 και 0,16 ευρώ αντίστοιχα, ενώ χθες το βράδυ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την παράταση απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων μέχρι τις 31/10.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v