Επιστρέφουν στο ΧΑ οι ξένοι

Οι θετικές εξελίξεις για το "ελληνικό πρόβλημα" δείχνουν να επαναφέρουν τη Σοφοκλέους στα τερματικά διαχειριστών και υπεράκτιων σχημάτων. Η εμφανής παρουσία στον ΟΠΑΠ, οι αποκρατικοποιήσεις και οι τράπεζες.

Ποντάρει υψηλότερα το «έξυπνο χρήμα» σημείωνε το euro2day την προηγούμενη εβδομάδα (στις 07.48΄της 13/10) με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται λεπτομερώς σε τεχνικά, στατιστικά και ενδιαφέροντα νέα στο χθεσινό σχόλιο του.

Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 878, τον Ftse20 έως τις 328 μονάδες με ώθηση από τις τελευταίες εξελίξεις στο εξωτερικό και εσωτερικό μέτωπο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδωσαν τη νέα- χθεσινή- μόχλευση στα νεότερα από το μέτωπο της Πειραιώς- Γενικής, την επισημοποίηση των επικείμενων αλλαγών στους δείκτες FT. Στην συντήρηση του κλίματος συνέβαλαν και οι τελευταίες εξελίξεις, δημοσιεύματα και εκθέσεις ξένων για το «ελληνικό πρόβλημα», που συντείνουν στην εκτίμηση πως το χρηματοδοτικό πακέτο θα δοθεί έγκαιρα στην Ελλάδα.

Επιπλέον το άρθρο-αναφορά της WSJ με τον εύγλωττο τίτλο «ξαναβλέπουν Ελλάδα οι τράπεζες», η έκθεση της UBS, τα νεότερα από το eurogroup λείαναν περισσότερο το έδαφος για τους αγοραστές. Το ενδιαφέρον είναι, πως αυτή την εβδομάδα ενεργοποιήθηκαν περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια, διαχειριστές και υπεράκτια σχήματα κάνοντας μάλιστα εμφανή την παρουσία τους κυρίως στον ΟΠΑΠ με εσπευσμένες τοποθετήσεις στο διήμερο 17-18/10.

Ειδικότερα για τον Οργανισμό, όπως εδώ και καιρό έχει αναφέρει το euro2day, ο κύριος αγοραστής (το γνωστό από την ΔΕΗ λονδρέζικο Silchester) θα πρέπει να έχει χτίσει μία ισχυρότατη μειοψηφική θέση, που κύκλοι της αγοράς την υπολογίζουν στο 15%-18% του μ.κ του ΟΠΑΠ. Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον θα έχει να δούμε εάν πρόκειται για καθαρά επενδυτική κίνηση (που προφανώς αποφέρει σεβαστές υπεραξίες) ή για ενδιάμεσο τελικού πελάτη και εάν ναι ποιός θα μπορούσε να είναι αυτός/ αυτοί.

Καθώς η διαδικασία της εκχώρησης του 33% που έχει το Δημόσιο έχει ήδη δρομολογηθεί οι αγορές του διημέρου έκαναν αίσθηση. Πόσο δε μάλλον, που το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου πέρασε μέσω συγκεκριμένης ιδιωτικής χρηματιστηριακής (της πρώτης 5άδας).

Άλλοι χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν, πως ανταπόκριση υπήρξε και στο σενάριο, που κάνει λόγο για ενιαίο φόρο 28% σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Εκτιμούσαν δε, πως η αγορά έχει κάθε λόγο να αντιδρά σε προθέσεις (πόσο μάλλον έργα) και κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, που άμεσα είτε έμμεσα λειτουργούν υπέρ της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, επαγγελματιών. Η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις το ΧΑ κατ΄ επέκταση χρειάζονται 2-4 ρηξικέλευθες ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση για να πάρουν μπροστά με το χρηματιστήριο να λειτουργεί πάντα σαν «μηχανισμός προεξόφλησης».

Επίσης αποτελεί κοινή εκτίμηση πως η επικείμενη αναδιάταξη των δεικτών FT συνέβαλε σε (μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) στην ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων παικτών, επιχειρηματικών και επενδυτικών κύκλων που είτε ενίσχυσαν τις θέσεις τους είτε μπήκαν στο παιχνίδι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Αναμφίβολα η ενίσχυση του δείκτη- σηματωρού FTSE20 σε 25άρη, αποτέλεσε αφορμή για αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές κάτι, που αποτυπώθηκε στο...ταμπλώ τις προηγούμενες 5-10 συνεδριάσεις.

Προφανώς η ενέργεια αυτή εμπλουτίζει και ανανεώνει τον δείκτη μετοχών-εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην βραχυπρόθεσμη πορεία του ΧΑ αλλά και τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη καθώς συγχρονίζεται με την ευρύτερη αναδιάταξη δυνάμεων σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο. Πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» σημείωνε έμπειρος παίκτης σημαίνει προέλκυση εν δυνάμει νέων επενδυτών, κεφαλαίων που δεν περιορίζονται μόνο στις τράπεζες ή στα 2-4 γνωστά- συνήθη χαρτιά του 20άρη.

Στον χθεσινό Εκηβόλο «ανεβάσαμε» αναλυτικό διάγραμμα του δείκτη ( από την ομάδα ανάλυσης της eZMarket) όπου ΔΕΝ έχει συνεκτιμηθεί απόλυτα η επικείμενη αναδιάταξη εταιρειών- δυνάμεων.

Αλλά και η επισημοποίηση της συμφωνίας Πειραιώς- Eurobank συνέβαλε σε κάποιο βαθμό στην συντήρηση του κλίματος στις τράπεζες, από τη στιγμή που ολοκληρώνεται ένας σημαντικός γύρος αναδιάρθρωσης, αναδιάταξης δυνάμεων στον κλάδο.

Γύρος, που περιλαμβάνει και την...κατάληξη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο υπό διαμόρφωση νέο μέγα-σχήμα Εθνικής- Eurobank. Τραπεζικός παράγων σημείωνε, πως μετά και τα τελευταία γεγονότα το επόμενο στοίχημα- και μεγάλο μάλιστα- αφορά στην έγκριση χορήγησης του πακέτου χρηματοδότησης που θα δώσει την πολυαναμενόμενη «ανάσα» στο εγχώριο σύστημα.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 824,86 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 5,55%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 8,09%, ο Mid 30 με κέρδη 4,4% και ο Small Cap 80 υψηλότερα 6,39%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι του ΧΑ: Τράπεζες (14,66%),Εμπόριο (12,53%) και χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (9,74%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε μόνο ο κλάδος της Ακίνητης Περιουσίας (-5,09%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Attica Bank (62,92%), ΑΝΕΚ (ΚΟ) (49,37%), Ιατρικό Αθηνών (34,47%), Χατζηιωάννου (32,35%), Παίρης Πλαστικά (32,14%), Fourlis (31,43%), Καραμολέγκος (31,40%), Αιολική ΑΕΕΧ (30,01%), Logismos (29,31%), Τράπεζα Πειραιώς (28,81%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Olympic Catering (-50%), Elbisco (- 42,86%), Alsinco (- 35,64%), Πήγασος (-33,33%), Αλφα Grissin (-27,54%), Sato (-25,58%), Audiovisual (-23,61%), Sprider (-17,19%) ΔΟΛ (-14,72%) και Unibios (-13,33%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v