ΧΑ: Η προσοχή στις στηρίξεις

Το Χ.Α. επιχειρεί να "αφουγκαστεί" τις πολιτικές εξελίξεις και την έκβαση του "παιχνιδιού" των τριών συγκυβερνητών του τόπου. Ζητούμενη και σήμερα η επιβεβαίωση των πρώτων, άντε των δεύτερων, στηρίξεων.

"Παιχνίδι του δειλού" με προθεσμία Δευτέρας είναι το πρωινό κύριο θέμα του euro2day, που αποτυπώνει εύγλωττα όχι μόνο την... ιλαροτραγική κατάσταση αυτού καθευατού του πολιτικού συστήματος αλλά και συνολικότερα το αδιέξοδο της αποκαλούμενης μεταπολιτευτικής περιόδου.

Στα σχετικά θέματα που έχουν ανέβει τις τελευταίες ώρες καταγράφονται οι πτυχές του προβλήματος, του φαινόμενου αδιεξόδου αλλά και των έντονων διεργασιών που διαδραματίζονται στο παρασκήνιο.

Το Χ.Α. παραμένει συγκριτικά ψυχραιμότερο, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες φαίνεται πως έχουν τον έλεγχο του παιχνιδιού, επιδεικνύοντας συνάμα περίσσεια αυτοσυγκράτηση.

Αμφίσημες οι εξελίξεις στο πολιτικό και στο οικονομικό μέτωπο και συγκρατημένες οι κινήσεις των επενδυτών. Αναμονή ανάμικτη με ανησυχία και προσδοκίες, με διάθεση προεξόφλησης αλλά και εμφανή τη στάση αρκετών να αντασφαλίσουν τις όποιες θέσεις τους για κάθε ενδεχόμενο.

Οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις, η χθεσινή πτωτική και η προχθεσινή ανοδική, είναι ενδεικτικές της στάσης των παικτών και της συσχέτισης της χρηματιστηριακής κίνησης ανάλογα με τις ενέργειες των πολιτικών.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 900 και ο Ftse20 δεν... τολμά προσπάθεια υπέρβασης των 350-360 μονάδων, παρά την κοινή πεποίθηση πως εν τέλει θα υπάρξει λύση του... Γόρδιου Δεσμού.

Στις 881,22 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 333,95 ο Ftse20, με απώλειες εχθές οι τράπεζες, με κατοχύρωση σημαντικών θέσεων στις λοιπές μετοχές του 20άρη αλλά και εισηγμένων-σηματωρών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι τράπεζες παραμένουν ένα από τα καθοριστικότερα κλειδιά διαμόρφωσης της τάσης, με τον Γ.Δ. να δοκιμάζει με λίγες δυνάμεις την προσέγγιση των 900 μονάδων, επίπεδα που μέχρι και εχθές λειτουργούν περισσότερο σαν έναυσμα ρευστοποιήσεων, παρά ενίσχυσης θέσεων.
 
Και μάλλον έτσι θα συνεχίσει η αγορά τουλάχιστον για τις 2-3 συνεδριάσεις, όπου η κατάσταση θα δείχνει περίπλοκη και αδιέξοδη. Γι' αυτό και επιμένουμε σταθερά -ακόμη και εχθές επιμέναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας- για την καταρχήν επιβεβαίωση των πρώτων, άντε των δεύτερων, σημαντικών στηρίξεων για τους τέσσερις βασικούς δείκτες. Τόσο για τον Γ.Δ. και τον 20άρη όσο και για τον τραπεζικό και αυτόν της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Θεωρώντας τις όποιες ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις ευκαιρία για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων περισσότερο παρά για λήψη νέων. Επιπλέον, όπως σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιό μας, όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή των αμερικανικών εκλογών τόσο περισσότερο θα πρέπει να συνεκτιμούμε τις πέραν του Ατλαντικού εξελίξεις και τα νεότερα.

Γι' αυτό άμυνα και σήμερα, μέχρι νεωτέρας...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v