Φρέναρε η προσπάθεια προς τις 900 μονάδες

Ακόμα μία προσπάθεια προσέγγισης των 900 μονάδων αποβαίνει προς το παρόν άκαρπη, για... πολιτικούς λόγους. Άνοδος για ΕΤΕ μετά τον MSCI και ΜΥΤΙΛ, αντιστάσεις από ΔΕΗ. Πτώση για την 3Ε.

Συνεχίζεται η διατήρηση δυνάμεων στο Χ.Α., με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να περιμένουν κυρίως τις πολιτικές εξελίξεις. Οι συναλλαγές στα 60 εκατ. ευρώ, στις 15.30, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί μέχρι τώρα και των κινήσεων των παικτών, οι οποίοι επιδίδονται κυρίως σε επιλεκτικές τοποθετήσεις-πωλήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε να κινηθεί προς τις 900 μονάδες, αλλά γρήγορα εμφανίστηκαν πωλητές, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στις 883 μονάδες. Αιτία η διαφαινόμενη άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά.

Ιδιαίτερη σημασία για τη συνεδρίαση έχει η σημερινή ανακοίνωση του MSCI ότι θα διατηρήσει, κατ' εξαίρεση, τουλάχιστον δύο μετοχές στον δείκτη MSCI Greece. Σημειώνεται ότι στον εν λόγω δείκτη στην παρούσα φάση περιλαμβάνονται η Coca Cola και ο ΟΠΑΠ.

Ως εκ τούτου, οποιεσδήποτε διαγραφές από αυτόν που θα προκύψουν από δυνητικές μελλοντικές εταιρικές αλλαγές -φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Coca Cola- θα αντικατασταθούν από τις μεγαλύτερες μετοχές του δείκτη MSCI Greece Small Cap, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Σύμφωνα με την κατάταξη της χθεσινής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και τα στοιχεία της Beta Securities, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση (2,3 δισ. ευρώ) και πιθανή υποψήφια για την εκ νέου εισαγωγή της στο δείκτη MSCI. Σημειώνεται ότι ο τίτλος ενισχύεται σήμερα κατά 4,2% στα 2,51 ευρώ.

Για τον ΟΠΑΠ, εκτιμά η Beta, η εξέλιξη αυτή ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διαγραφής στην επερχόμενη αναθεώρηση του Νοεμβρίου. Ο τίτλος ενισχύθηκε κατά 1,17% στα 5,17 ευρώ αλλά εν συνεχεία έχασε τα κέρδη του.

Παράλληλα, στην αγορά συζητιούνται και επιχειρείται να συνεκτιμηθούν ανάλογα, τα νεότερα που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται εκλογικό θρίλερ, σε ορισμένες μάλιστα ο Ρόμνεϊ εμφανίζεται να έχει προβάδισμα κατά μία μονάδα.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση, και βεβαίως όχι μόνο στην ελληνική αγορά, πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά και σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Αλλά και όσα θα ακολουθήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες μετά την πολυαναμενόμενη Κυριακή.

Δεν είναι δε λίγοι αυτοί που επιχειρούν να δουν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την εμφανή κόπωση της Wall Street. Κατά συνέπεια, οι συνεδριάσεις που μεσολαβούν θα έχουν ως γνώμονα και αυτήν την καθοριστική παράμετρο.

Πιθανότατα στο Χ.Α. να μην επιχειρηθεί μια θεαματική κίνηση, ούτε προς τη μία (ανοδική) ούτε προς την άλλη (πτωτική) πλευρά, καθώς και οι κινήσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου θα συγχρονιστούν περισσότερο με αυτές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Βερολίνου.

Όσο πλησιάζουν οι μέρες, οι αγορές διεθνώς, του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου, είναι λογικό να επιχειρούν να προεξοφλήσουν την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Ενδεχομένως πιο απτά αποτελέσματα στα χρηματιστηριακά ταμπλό να έχουμε την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Στο Χ.Α. η βραχυπρόθεσμη τάση επηρεάζεται από τα νεότερα στις τράπεζες, με την ανακεφαλαιοποίηση να είναι αδιαμφισβήτητα κομβικό σημείο.

Σταδιακά, από τις 13.30 και μετά οι αγοραστές ανέβασαν τον πήχη σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, η Λαϊκή ανέβασε στροφές κατά 7,69%, ο Μυτιληναίος κατά 4,80% κι η ΔΕΗ κατά 2,93%. Εν συνεχεία, όμως, με εξαίρεση την Εθνική και τη Μυτιληναίος, τα κέρδη εξανεμίστηκαν.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν, με περισσότερες συναλλαγές απ’ ό,τι μέχρι τις 13.00, Αττικής, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Intracom, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Υγεία, Σωληνουργεία Κορίνθου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v