Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση δυο ταχυτήτων στο ΧΑ

Σημαντικά κέρδη στην αγορά με αύξηση συναλλαγών και αιχμή τους ΟΤΕ, ΔΕΗ (+10%) και ΟΠΑΠ. Χαμηλότερα οι τράπεζες, επιδεινώνεται η τεχνική εικόνα. Οριακή πτώση για ΓΔ στην εβδομάδα, απώλειες 11,73% για τραπεζικό δείκτη.

Σε συνεδρίαση δύο ταχυτήτων εξελίχθηκε η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Καθυστερημένες αναδιαρθρώσεις μεγαλομεσαίων χαρτοφυλακίων που με σημαντική χρονοκαθυστέρηση αποφάσισαν να μειώσουν, ή ακόμα και να μηδενίσουν, θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, προχωρώντας σε τοποθετήσεις σε άλλες μετοχές του 25αρη, ενώ η επιστροφή του θετικού κλίματος επανέφερε μέρος των αγοραστών και στην μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Οι κινήσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της τεχνικής εικόνας για το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αλλά και του κλαδικού τους δείκτη, ενώ σήματα εισόδου και νέου ανοδικού κύματος έδωσαν άλλες μετοχές του FTSE25.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι στους τρεις πρώτους τίτλους που “απασχόλησαν” το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), δεν υπάρχει Τραπεζική μετοχή (!)

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ που συνεχίζει να υστερεί εντυπωσιακά, με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος που αύξησε αξιοπρόσεκτα συναλλαγές.

Πιθανότατα κάποιοι να πήραν θέσεις εν όψει ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2012 (την Δευτέρα 21/1), όμως από την άλλη, η προσφορά μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί.
 

Η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη, αυτός έστω και οριακά έχασε και την ουσιαστική στήριξη στις 206 μονάδες και αν δεν ανακάμψει άμεσα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον κρατήσει το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, καταστρατήγηση του οποίου θα φέρει ένα ακόμα “sell off” που θα “επιχορηγηθεί” και από τα αυξημένα “margin calls”.

Επιδεινούμενη, η τεχνική εικόνα και για τις τρεις Τραπεζικές μετοχές που απασχολούν το μεγαλύτερο κομμάτι των εναπομεινάντων traders.

Έτσι η μετοχή της Alpha Bank, έστω και οριακά, έχασε την στήριξη των 1,23 ευρώ και αν συνεχίσει να διολισθαίνει θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη ζώνη στήριξης στα 1,00 – 0,98 ευρώ.

Χαμηλότερα από την στήριξη των 1,22 ευρώ ο τίτλος της Εθνικής, δείχνει ότι θα αναζητήσει την επόμενη στήριξη στην ζώνη 1,14 – 1,09 ευρώ.

Χαμηλότερα από την στήριξη των 0,2920 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς και η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 0,2500 – 0,2450 ευρώ.

Κοντολογίς και αν δεν υπάρξει κάποια είδηση – καταλύτης που θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα στον Τραπεζικό κλάδο, οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις (καθαρά τεχνικού χαρακτήρα) θα εκλαμβάνονται από την “υποψιασμένη” (πλέον) Αγορά σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές και τίποτα περισσότερο (!)

Από εκεί και πέρα και μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες (όχι όλες με πέντε συνεδριάσεις), η εβδομάδα που έληξε διέκοψε το ανοδικό σερί, δημιουργώντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,59% για τον Γενικό Δείκτη και 11,73% για τον Τραπεζικό. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 7,28% και ο Τραπεζικός απώλειες 9,11%.


Οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο- Οι ανάγκες των τραπεζών

Με απώλειες και οι δύο τίτλοι των Κυπριακών Τραπεζών. Σε τέλμα φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις για οριστικοποίηση της έκθεσης της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Κυπριακών Τραπεζών. Λίγες ώρες πριν τη λήξη της νέας προθεσμίας για ανακοίνωση των υπολογισμών του διεθνούς οίκου, τα κενά που υπάρχουν είναι αρκετά.
 
Ως αποτέλεσμα θεωρείται απίθανο να υπάρχει οριστική κατάληξη στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών με βάση το βασικό και το ακραίο σενάριο. Οι Υπουργοί Οικονομικών που θα εξετάσουν τη Δευτέρα το θέμα της Κύπρου θα έχουν υπόψη τους ένα προσχέδιο έκθεσης από την Pimco, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

H συμφωνία για ένα πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Μαρτίου, δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. "Είναι ασφαλές να πούμε ότι η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση, αλλά θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα καθήκοντα της επόμενης Κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου" ανέφερε στο Reuters ο αξιωματούχος.

Την πεποίθησή τους ότι θα βρεθεί τελικά μια συμβιβαστική λύση για το Κυπριακό ζήτημα, εκφράζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι το μεγαλύτερο βάρος της διάσωσης θα το επωμιστεί ο μόνιμος μηχανισμός ESM, χωρίς να αποκλείουν τη συμμετοχή τρίτων Χωρών, όπως για παράδειγμα της Ρωσίας.


Απώλειες για Μέτκα, , Τιτάν και Eurobank Properties

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, μόνο τέσερις τίτλοι δεν έκλεισαν στο “πράσινο”, η Μετκα, η Eurobank Properties (δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), η Coca-Cola και ο Τιτάν.

Η μετοχή της Μέτκα έκλεισε αμετάβλητη συνεχίζοντας την “μάχη” της με την ζώνη αντίστασης 11,20 – 11,35 ευρώ.

Ο Τιτάνας, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να δώσει αντίδραση, τελικά γύρισε και έκλεισε με απώλειες συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και πλησιάζοντας την αποφασιστική στήριξη στα 13,75 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ που άφησε πίσω του το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, έκλεισε σε νέο υψηλό 18 μηνών και μέσα στην διακεκαυμένη ζώνη των 6,00 – 6,50 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την μετοχή της ΔΕΗ, που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, αφήνοντας πίσω της την θεωρητικά ισχυρή αντίσταση στα 6,70 – 6,80 ευρώ. Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 17 μηνών και αν επιβεβαιώσει την σημερινή ανοδική διάσπαση μπορεί να έχει βλέψεις για κίνηση προς τα 8,60 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΛΠ, που και αυτός έκλεισε στο υψηλό ημέρας και οριακά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 20,00 ευρώ. Η επόμενη τεχνική αντίσταση στα 20,50 ευρώ.


Πως κινήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ

Δοκίμασε τιμές μέσα στην δύσκολη ζώνη 6,60 – 6,75 ευρώ, αλλά έκλεισε χαμηλότερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ. Αν δώσει ανοδική διαφυγή, τον περιμένουν τα 7,50 – 8,00 ευρώ.

Στην περίπτωση του Οργανισμού Προγνωστικών, ίσως αξίζει επισήμανσης, ότι μέχρι τώρα μόνο το Ελληνικό Δημόσιο, που εισέπραξε 560 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως κερδίζει από την υπόθεση των παιχνιδομηχανών (VLTs) αφού η λειτουργία τους μεταφέρεται προς τα πίσω από τρίμηνο σε τρίμηνο, ζημιώνοντας βεβαίως όλους του υπόλοιπους μετόχους που κατέχουν το 66% του Οργανισμού.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, που έφτιαξαν τη σχετική ρύθμιση θεωρούν δύσκολο να ξεκινήσει τώρα διαγωνισμός επιλογής συνεργατών / τεχνολογικού προμηθευτή όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία πώλησης του 34% του ΟΠΑΠ.
 
Επιπλέον, ο σύμβουλος του ΟΠΑΠ, για τα VLTs, είχε ξεκαθαρίσει πως απαιτείται εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί το πρώτο μηχάνημα μέχρι να δώσει το τελικό ΟΚ για την επίσημη έναρξη των παιχνιδιών. Τέλος, ο κανονισμός για τα VLTs βρίσκεται ακόμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προθεσμία έγκρισης μέχρι τον Απρίλιο.

Μέσα στην ζώνη αντίστασης 4,80 – 5,07 έκλεισε ο τίτλος του Μυτιληναίου και αν δώσει ανοδική διαφυγή θα κινηθεί προς νέα, βραχυπρόθεσμα, υψηλά.

Στο υψηλό ημέρας και στο μέσον της ζώνης αντίστασης των 8,60 – 9,00 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Motor Oil. Επόμενη αντίσταση στα 9,50 – 10,00 (ιδιαίτερα ισχυρή).

Εδώ κάπου θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι τεχνικές αντιστάσεις που υπάρχουν σε πολλούς τίτλους του 25αρη, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ευκολοκατάβλητες, αν συνεχιστεί η μεταφορά κεφαλαίων από τις Τραπεζικές μετοχές (!)

Στο ταμπλώ του 25αρη και πλην των Μέτκα, Τιτάνα, Eurobank Properties, Coca-Cola που έγινε παραπάνω αναφορά, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι Alpha Bank (-4,69%), Eurobank (-4,75%), Εθνική (-3,23%), Κύπρου (-5,2%) και Πειραιώς (-4,61%).

Στο “στρατόπεδο των πράσινων” τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+10,09%), ΔΕΗ (+10,01%), Τέρνα Ενεργειακή (+7,5%), ΟΛΠ (+5,71%) και Motor Oil (+6,02%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι Μυτιληναίος και Intralot, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 978,92 μονάδες (13.32) και έκλεισε στις 973,95 με κέρδη 2,12%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 70 εκατ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 109 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών και 16 τίτλοι έκλεισαν με διψήφια ημερήσια κέρδη.

Χαμηλότερα του FTSE25, κινητικότητα σε Αεροπορία Αιγαίου, Πλ. Θράκης, Χαλκόρ, Σωλ. Κορίνθου και Fourli.

Αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συενδριάσεις για τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ. Στα 6,5 ευρώ από 6 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Alpha Finance σε έκθεση με τίτλο "More proactive CEO implies more value creation" στην οποία θέτει σύσταση “outperform”. Mε βάση τις νέες εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής τα έσοδα της εταιρείας το 2012 θα ανέλθουν στα 356 εκατ. και τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,47 ευρώ.

Εδώ ίσως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο πρόσφατο ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια και σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, η χρήση 2012 έκλεισε με κέρδη περί τα 36,5 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ το 2011. Αυτό σημαίνει κέρδη ανά μετοχή 0,3428 ευρώ (!)

Από εκεί και πέρα, επιμένουν οι αγοραστές στην Lamda Development και ο τίτλος έκλεισε σε υψηλά 33 μηνών, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τεχν. Ολυμπιακή και νέα υψηλά 24 μηνών, η ελεγχόμενη προσφορά δεν εμποδίζει το “εργο” αυτών που θέλουν να “φτιάξουν” την αποτίμηση του Αστέρα, ενώ ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές, πέριξ των 24,00 ευρώ, έγιναν στον ΟΛΘ και χρειάζεται προσοχή.


Τα τελευταία μέτρα αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα λέει ο Γ. Στουρνάρας

“Αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα, είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013-2014 θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
 
Ερωτηθείς πόσο πιθανό θεωρεί η Ελλάδα να χρειαστεί να φύγει από το ευρώ, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως “η πιθανότητα είναι τώρα ασήμαντη”. Κατά τον ίδιο, ο Κυβερνητικός συνασπισμός είναι πολύ ισχυρός και έτσι η Χώρα είναι “πιο ασφαλής”. “Το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον Κόσμο”, προειδοποίησε, όμως υποστήριξε ότι “υπάρχει ξεκάθαρα φως στην άκρη του τούνελ”.

Τη συνταγή για νέο “κούρεμα” του Ελληνικού Δημοσίου χρέους προκειμένου αυτό να υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022 περιγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο δρόμος για την απαλλαγή από το βραχνά του χρέους είναι δύσβατος τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται για μία ακόμη φορά μπροστά στο αίτημα προσδιορισμού συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το Καλοκαίρι, θα κληθεί να ανοίξει και πάλι το “κουτί της Πανδώρας” με τον κατώτατο μισθό και όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να πει στους φορολογούμενους ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία θεωρητικά τελειώνει το 2014, έως και το 2016. Για τις ιδιωτικοποιήσεις μάλιστα, ίσως για πρώτη φορά, γίνονται σαφείς προειδοποιήσεις, από το ΔΝΤ και προς τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ: “πιάστε τους στόχους εξαμήνου ή προετοιμαστείτε για αντικατάσταση από ξένους ειδικούς”.

Ο κίνδυνος άμεσης μετάστασης της κρίσης από την Ελλάδα ναι μεν υποχωρεί και η προετοιμασία της Ευρωζώνης για αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου έχει βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο οι φόβοι της Αγοράς αναφορικά με μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένουν αυξημένοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά κλεισίματα στην Ασία, μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με ελεγχόμενες απώλειες κινείται στις πρώτες ώρες συνεδρίασης η Wall Street.

Καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία για το Κινεζικό ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε κατά 7,8% το 2012.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας από το 1999, αλλά είναι υψηλότερος από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Πέραν αυτού, το τέταρτο τρίμηνο, ο Κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 7,9%, που είναι και ο καλύτερος των τελευταίων 7 τριμήνων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα περιοριστεί στο 7,8%.

Ο Ιαπωνικός Nikkei κέρδισε 2,9% κλείνοντας στις 10.913,30 μονάδες που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010. Ο Ιαπωνικός Topix ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,4% στις 911,44 μονάδες. Οι ισχυρές αποδόσεις στο Τόκιο ακολούθησαν την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του Ιαπωνικού νομίσματος κοντά στα 90,02 γεν που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο έναντι του γεν από τα μέσα του 2010.

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ισπανία τον Νοέμβριο, αγγίζοντας το 11,4% του συνόλου έναντι του 11,2% τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας την ανοδική τους τάση που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας, τα “κόκκινα” δάνεια αυξήθηκαν στα 191,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.


Οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας

Η Τράπεζα της Ιταλίας υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ιταλικής οικονομίας το 2013, αναμένοντας ύφεση 1% για το 2013, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

Η Ιταλική Κεντρική Τράπεζα περιμένει η ανάκαμψη της οικονομίας να ξεκινήσει το 2013, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Η Fed θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, καθώς δεν αναμένεται ως τότε κάποια θεαματική βελτίωση στην Αγορά εργασίας των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ατλάντα Fed, Dennis Lockhart. "Κατά πόσον θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο, πιστεύω, είναι ένα ερώτημα που κληθεί να απαντήσει η επιτροπή" σημείωσε.

Πτώση κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Ο δείκτης υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 71,3 μονάδες από 72,9 μονάδες τον Δεκέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το Δεκέμβριο του 2011. Οι αναλυτές του Marketwatch ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί τον Ιανουάριο στις 74,2 μονάδες.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στην αγορά

Με δυνατό τέμπο, παρά την διόρθωση που εκδηλώθηκε στο μέσον της εβδομάδας, έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο ξεπερνώντας τις όποιες αναταράξεις προκαλεί ο Τραπεζικός κλάδος ο οποίος βρίσκεται σε παρατεταμένη αδυναμία, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το σκηνικό της Αγοράς θυμίζει την συμπεριφορά των εισηγμένων τίτλων στο μέσον της δεκαετίας του 1990 όπου ο Τραπεζικός κλάδος σταθερά υποαπέδιδε έναντι των υπολοίπων μετοχών.

Οι επενδυτές μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της δόσης προεξοφλούν σταθεροποίηση του κλίματος στην οικονομία και δίνουν πρώτη τύχη σε μετοχές που εμπλέκονται σε αποκρατικοποιήσεις ή έχουν υψηλή εσωτερική αξία βάση των παγίων τους.

Η ψυχολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά και από κάποιες θετικές ειδήσεις που αφορούν την επιστροφή των καταθέσεων στις Τράπεζες τον Δεκέμβριο, τις προ-κρατήσεις για την Τουριστική περίοδο του 2013 αλλά και την αύξηση των εξαγωγών που κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το σκηνικό στην οικονομία άλλαξε άρδην, ωστόσο μετά από πολύ καιρό η αισιοδοξία δεν πατάει μόνο σε κάποια “αν” αλλά έχει και κάποιους αριθμούς με το μέρος της, ενώ η ποιότητα των κεφαλαίων που εισρέουν στην Αγορά έχει και “φρέσκο χρήμα” γεγονός το οποίο φαίνεται και στις εισροές των μετοχικών αμοιβαίων εσωτερικού.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έγραψε έστω και στιγμιαία τις 1000 μονάδες πριν προχωρήσει σε μια διόρθωση της τάξεως του 6%, χωρίς να απειλήσει κομβικές ζώνες αλλαγής τάσης. Η διόρθωση ξεκίνησε από ένα αρκετά προβλέψιμο επίπεδο καθώς το άνω άκρο του πλαγιοανοδικού καναλιού λειτούργησε με επιτυχία ως αντίσταση.

Οι ταλαντωτές εξήλθαν από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών ενώ η μείωση των τζίρων ήταν μάλλον ενδεικτική της έλλειψης διάθεσης για χαμηλότερα επίπεδα τιμών επιβεβαιώνοντας μια βασική αρχή των ανοδικών Αγορών: “κάθε διόρθωση αποτελεί περισσότερο ευκαιρία τοποθετήσεων παρά την αρχή μιας πτώσης”.

Η Αγορά δείχνει να ξεπερνά με άνεση τις πιέσεις που εκδηλώνονται στα Τραπεζικά χαρτιά στοχεύοντας εκ νέου στην περιοχή του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 1000 μονάδων, σενάριο στο οποίο δίνουμε προτεραιότητα για την επόμενη εβδομάδα.

Οι δύο Τραπεζικές συνελεύσεις των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων υπό προϋποθέσεις (CoCos) ύψους 2 δισ ευρώ, ξεχωρίζουν ως εταιρικά νέα την επόμενη εβδομάδα.

Στο εξωτερικό η 21η Ιανουαρίου είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές (Martin Luther King) ενώ συνεχίζεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις δ’ τριμήνου της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται την Τρίτη 22/1 ΙΒΜ, GoldmanSachs, Johnson & Johnson, την Τετάρτη 23/1 Apple, Novartis, SAP, McDonald's την Πέμπτη 24/1 ακολουθούν οι 3M, AT&T, Xerox, Microsoft και την Παρασκευή 25/1 η εβδομάδα κλείνει με Procter & Gamble και Samsung, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


---ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του FTSE25 όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 41.022 συμβόλαια.

Έληξαν τα δικαιώματα σειράς Ιανουαρίου στον δείκτη, με τελική τιμή εκκαθάρισης τις 329,54 μονάδες.

Σε απραξία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.930, τιμή εκκαθάρισης 333,25) κινήθηκαν μεταξύ 330 και 336 μονάδων, αυξάνοντας το premium στο 1,5%.Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.246), Alpha Bank (11.024), Πειραιώς (5.374), Κύπρου (1.956), ΟΠΑΠ (3.252), ΟΤΕ (2.122), MIG (2.135), Eurobank (1.430), Μυτιληναίο (1.129), Ελλάκτωρα (485), ΔΕΗ (3.979), ΓΕΚ (662), Intralot (1.586), Ελ. Πετρέλαια (168), CPB (319), Σιδενόρ (183), Τιτάνα (138), Βιοχάλκο (174), Τέρνα Ενεργειακή (150), ΕΧΑΕ (275).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 47% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.699 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.376 δικαιώματα αγοράς και 323 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.991.249 τεμ.), Εθνική (6.458.906 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,60 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v